1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. OLE TEADLIK! Tööinspektsioon: sisukad läbirääkimised enne lepingu sõlmimist on aluseks heale töösuhtele
OLE TEADLIK! Tööinspektsioon: sisukad läbirääkimised enne lepingu sõlmimist on aluseks heale töösuhtele

OLE TEADLIK! Tööinspektsioon: sisukad läbirääkimised enne lepingu sõlmimist on aluseks heale töösuhtele

Sisukad läbirääkimised enne lepingu sõlmimist on aluseks heale töösuhteleViimase viie aasta jooksul on töövaidluste arv langenud 2906-lt 2691-le aastas, mis viitab küll positiivsele arengule, kuid sisuline probleem ei ole kuhugi kadunud. Töösuhete kvaliteedi parandamiseks ja töövaidluste arvu vähendamiseks võiks senisest enam tähelepanu pöörata töölepingueelsetele läbirääkimistele. Just sellele teemale keskendub ka täna algav Tööinspektsiooni kampaania „Tunne oma õigusi – lepingueelsed läbirääkimised“.

Eesti töökeskkond on pidevas arengus. Inimesed vahetavad sagedamini töökohti, õpivad uusi ameteid ning loovad ettevõtteid. Ühes sellega muutuvad sagedasemaks ja olulisemaks ka töölepingu sõlmimisele eelnevad läbirääkimised ning seda nii tööandja kui töötaja jaoks.

Tööinspektsiooni peadirektori Maret Maripuu sõnul tuleks Eestis oluliselt rohkem läbi rääkida. „Hea töösuhte aluseks on selgus ja mõistmine. Tööandja ja töötaja peaksid juba enne lepingu sõlmimist teada andma, millised on nende ootused teineteisele,“ ütles Maripuu. „Töötasu, töötingimused, puhkus, töö ja pereelu ühitamise võimalused on vaid mõned näited teemadest, millest tuleks juttu teha enne lepingule allkirja andmist. Hästi läbi räägitud leping vähendab oluliselt hilisemaid vaidlusi töövaidluskomisjonis või kohtus,“ lisas ta.

Eelmisel aastal oli tööhõive määr Eestis 69,4%, mis on taasiseseisvusaja kõrgeim. Hõivatute arv kasvas võrreldes 2014. a 3% ehk 16 000 inimese võrra.

Töövaidluskomisjonidele esitati mullu 2691 avaldust. Enim pöörduvad töötajad saamata jäänud lõpparve ja töötasude nõudes, kuid teisel kohal kõikidest nõuetest on aastaid olnud töölepingu ülesütlemise vaidlustamised.

Kampaania „Tunne oma õigusi – Lepingueelsed läbirääkimised“ on suunatud Eesti tööealisele elanikkonnale ning seda rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondi vahenditest.

Lisainfot lepingueelsete läbirääkimiste kohta leiab aadressilt www.tööelu.ee.

Head Uudised GoodNews