1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. OLE TEADLIK! Mis pärast rikketeate saatmist Elektrilevis toimuma hakkab?
OLE TEADLIK! Mis pärast rikketeate saatmist Elektrilevis toimuma hakkab?

OLE TEADLIK! Mis pärast rikketeate saatmist Elektrilevis toimuma hakkab?

TelefonElektrivõrku ehitatakse igal aastal maakaablite, ilmastikukindlate õhuliinide, automaatika ja uute alajaamade abil üha rikkekindlamaks. Sellest hoolimata juhtub elektrivõrgus väiksemaid ja suuremaid elektrikatkestusi. Ringvaate meeskond käis Elektrilevi juhtimiskeskuses uurimas, mis hakkab toimuma siis, kui kliendile on saadetud rikkest teavitav SMS.

Umbes 10–15 minuti jooksul pärast rikkest teadasaamist saadame kliendile SMS-teate, et oleme rikkest teadlikud, ning võimalusel täpsustame rikke likvideerimise aja. Kui rike on eemaldatud ja elekter tagasi, anname ka sellest sõnumiga teada.

Kui te 10–15 minuti jooksul pärast voolukatkestust ei ole saanud rikke-SMSi või ei ole teie majapidamises elektrit ka pärast rikke likvideerimisest teavitava sõnumi saamist, palume helistada Elektrilevi rikketelefonil 1343.

Seda, kuidas Elektrilevi rikkeinfo peale tegutsema hakkab, saate vaadata Ringvaate videolõigust, kes käis seda Elektrilevi juhtimiskeskuses uurimas.

Kuidas rikkeid kõrvaldatakse?

See, kuidas rikkeid kõrvaldatakse, sõltub rikke ulatusest, asukohast ja konkreetse piirkonna elektrivõrgust. Mõne rikke puhul saab selle asukoha tuvastada dispetšer juhtimiskeskuses, et siis distantsilt vool teisele elektriliinile ümber lülitada ja sellega elektrivarustus minutitega taastada.

Teiste liinide puhul ei ole katkestuse kõrvaldamine kaugjuhtimise ja ringtoite abil võimalik. Rikkest teada saades saadab juhtimiskeskuse dispetšer lähima rikkemeeskonna rikke asukohta otsima. Mõnikord tuleb ainuüksi rikke asukoha ja põhjuse tuvastamiseks läbi käia palju liinikilomeetreid, mistõttu võib rikketeate saamisest voolu taastamiseni kuluda tunde.

Tormiolukorras, ulatuslike rikete korral, taastatakse elektrivarustuse esimesena elutähtsatel objektidel – haiglates, hooldekodudes. Olulisteks objektideks loeme ka ühiskondlikult ja majanduslikult olulisi objekte, nagu lennuväljad, raudtee, mobiilsidemastid ja suurfarmid. Seejärel parandame rikked keskpingevõrgus ehk tiheda asustusega piirkondades, kus vooluta klientide arv on suurim.

Tänu kiirele ehitustempole ehitame igal tööpäeval keskmiselt viis kilomeetrit tänapäevaseid elektriliine ja kaks uut alajaama. Nii on rikete arv viimase viie aastaga elektrivõrgus peaaegu kaks korda vähenenud. Kokku haldab Elektrilevi ligi 64 000 kilomeetrit elektriliine üle kogu Eesti, mida on nii palju, et „sirgeks venitatult“ saaks nendega ligi 1,5 tiiru ümber maakera tõmmata.

VAATA VIDEOT!

Allikas: Elektrilevi

Head Uudised GoodNews