1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. OLE TEADLIK I Noored suveks tööle: miks minna ja mida silmas pidada?
OLE TEADLIK I Noored suveks tööle: miks minna ja mida silmas pidada?

OLE TEADLIK I Noored suveks tööle: miks minna ja mida silmas pidada?

Suvi pakub ilusate ilmade, sõprade või perega ajaveetmise ja rannarõõmude nautimise kõrval noortele võimalust omandada rahatarkust läbi töökogemuse ja kogumisharjumuse tekitamise. Kuidas lapsed suvel lisaraha teenimisest kasu võiksid lõigata, rääkis Coop Panga erakliendi igapäevapanganduse äriliini juht Moonika Maaring.

Raha teenimise ja targalt kasutamisega seotud teadmisi võiks hakata omandama juba varakult. Nii tekib selgem arusaam raha väärtusest, eesmärkide seadmisest, eelarve koostamisest ja kogumisest.

Lisaks oma raha teenimisele aitab töökogemus arendada noorel eluks vajalikke oskusi nagu aja planeerimine, suhtlemine, probleemide lahendamine ja meeskonnatöö. Need oskused on väärtuslikud nii tulevases karjääris kui ka igapäevaelus. Samuti õpetab tööleminek noortele vastutustunnet ja distsipliini.

Lisaks oma raha teenimisele aitab töökogemus arendada noorel eluks vajalikke oskusi nagu aja planeerimine, suhtlemine, probleemide lahendamine ja meeskonnatöö.

Tööalast kogemust hindavad ka tulevased tööandjad, kelle silmis tõuseb noore väärtus töötajana märgatavalt, kui tal on CV-s ette näidata juba varasem kogemus. Sellega eristub noor teistest eakaaslastest ja saavutab konkurentsieelise, kuna näitab, et tal on initsiatiivikust, töötahet ning ülesannete täitmiseks vajalikke oskusi.

Tööalast kogemust hindavad ka tulevased tööandjad, kelle silmis tõuseb noore väärtus töötajana märgatavalt, kui tal on CV-s ette näidata juba varasem kogemus.

Oluline on ka töökollektiiviga kaasnev sotsiaalne pool. Töökogemuse käigus omandab noor suhtlemisoskusi ning saab uusi tutvusi, mis võivad osutuda tulevikus kasulikeks kontaktideks või areneda sõprussuheteks. Lai silmaring ja suhtlusvõrgustik aitab leida tulevikus uusi töökohti või panna aluse oma ettevõttele.

Töökogemuse käigus omandab noor suhtlemisoskusi ning saab uusi tutvusi, mis võivad osutuda tulevikus kasulikeks kontaktideks või areneda sõprussuheteks.

Alusta eesmärgist

Võib tekkida hirm, et lapsel ei jää suvel tööd tehes aega puhkamiseks ja kooliks energia kogumiseks, aga suvine töö ei pea olema ajamahukas. Piisab vaid mõnest tunnist päevas, et omandada kogemus nii töö tegemisel kui raha teenimisel.

Seadusega on rangelt paigas, mitu tundi päevas ja millistel tingimustel võivad alaealised tööd teha. Seega jääb isegi suvel töötaval noorel päeval üle rohkelt aega, et töö tegemise kõrval ka suverõõme nautida, lisaks on tal enda raha, mida oma soovide järgi kasutada.

Suveks tööd otsival noorel tasub paika panna eesmärk, mille poole püüelda. Eesmärgiks võib olla näiteks kogemuse omandamine mõnes huvipakkuvas valdkonnas või kontaktivõrgustiku kasvatamine.

Suveks tööd otsival noorel tasub paika panna eesmärk, mille poole püüelda.

Kui eesmärgiks on raha kogumine kindlaks eesmärgiks, tasub see siht kirja panna ja isegi ära visualiseerida. Kui kunagi täideti rahapurki, siis kaasaegsem lahendus on kasutada pankade pakutavaid kogumishoiuseid, kuhu saab seada eesmärgiks määratud summa, kanda sinna oma teenitud raha ning näha visuaalsel diagrammil, kuidas sihini jõudmine edeneb. Pangahoiustega teenib ka täiendavat intressitulu, mida purgis hoitava raha pealt ei saa.

Kuidas leida sobiv töökoht

Suvise töökoha leidmine pole noortele sugugi lihtne, eriti kui nad seda ise tegema peaksid. Seetõttu on oluline roll vanemal, kes saab aidata lapsel suvist töökohta leida ja teenitava rahaga seotud õppetunde lahti mõtestada.

Selleks, et suvine töökoht oleks huvitavam ja arendavam, oleks hea läbi mõelda noore huvid ja oskused. Tuttavate ja pereliikmete kaudu töö leidmine on tavaliselt kõige efektiivsem viis. Ka lapsevanema enda töökohas võib olla noortele huvitavaid võimalusi.

Tuttavate ja pereliikmete kaudu töö leidmine on tavaliselt kõige efektiivsem viis. Ka lapsevanema enda töökohas võib olla noortele huvitavaid võimalusi.

Veel võib noortele sobivaid võimalusi leida tööportaalidest, kohalikest ajalehtedest ja sotsiaalmeediagruppidest ning kuulutustetahvlitelt. Töökuulutuste jagamiseks kasutavad ettevõtted sageli ka sotsiaalmeediat, näiteks ettevõtte Facebooki leht, Instagrami profiil, LinkedIn või TikTok.

Kui noorel on aga soov töötada suvel mõnes konkreetses kohas, siis peaks ta näitama initsiatiivikust ja pöörduma otse selle ettevõtte poole.

Suuremad suvised tööpakkujad alaealistele on malevad, aga häid võimalusi võib leida ka kohvikutes, majutusasutustes, jaekaubanduses ja hooajalistes ärides. Suvel vajatakse abi erinevate aia- ja maatöödega, olgu selleks muru niitmine, lillede ja taimede kastmine või maasikate korjamine. Linnakorterites elavatel naabritel võib aga olla vajadus viia koer jalutama sellal, kui ise ollakse kontoris või reisil, ning ollakse valmis selle töö eest ka tasu maksma.

Mida lapsevanemana silmas pidada

Vanem saab aidata last tööotsingutel ka toetava keskkonna loomisega. Lapsega tasub rääkida oma tööga seotud kogemustest ja pakkuda nõu ning julgustust tööalaste väljakutsetega toimetulemiseks. Eeskuju aitab noorele luua ka vanemate enda ettevõtlikkus – kui laps näeb, et ema või isa on tegus, siis tekib neil endil ka suurema tõenäosusega huvi uusi asju proovida.

Lapsega tasub rääkida oma tööga seotud kogemustest ja pakkuda nõu ning julgustust tööalaste väljakutsetega toimetulemiseks.

Kui tööle kandideerimine on ametlikke kanaleid pidi, siis saab lapsevanemana aidata CV ja kaaskirja koostamisega, et need oleksid professionaalsed, läbimõeldud ja varasemaid kogemusi rõhutavad. Ka tööintervjuuks tasub harjutada, käies läbi mõned tavapärasemad küsimused ja vastused ning anda näpunäiteid, et end enesekindlalt ja asjatundlikult esitleda.

Tööandja taust mängib olulist rolli selles, et noore esimene töökogemus oleks meeldiv ja vaba tarbetutest probleemidest. Lapsevanemana tasub uurida, et tööandja näol oleks tegemist hea tausta ja korraliku ettevõttega.

Lapsevanemana tasub uurida, et tööandja näol oleks tegemist hea tausta ja korraliku ettevõttega.

Kindlasti tuleks nii ennast kui tööle minevat last viia kurssi noore tööalaste õiguste ja kohustustega nii tööaegade, palga, tööohutuse kui õiglase kohtlemise kohta. Näiteks alla 15-aastased lapsed võivad teha ainult kergeid töid ja töötada piiratud arvu tunde päevas. Teadlikkus oma õigustest aitab lapsel ennast töökeskkonnas kindlamalt tunda.

Head Uudised GoodNews