1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. OLE TEADLIK I Kuidas aru saada, kui hästi mu nutiseadmed vastu peavad?
OLE TEADLIK I Kuidas aru saada, kui hästi mu nutiseadmed vastu peavad?

OLE TEADLIK I Kuidas aru saada, kui hästi mu nutiseadmed vastu peavad?

Nutiseadmed on saanud meie igapäevaelu lahutamatuks osaks – vajame neid nii pildistamiseks, navigeerimiseks kui ka helistamiseks. Seega on telefoni vastupidavus tänapäeval võtmetähtsusega. Samas ei pruugi paljud teada, kas nende nutitelefon on veekindel, tolmukindel või kui kõvale põrutusele see vastu peab. Samsung Eesti koolitusjuht Alari Pennar selgitab, et paljud tänapäeva nutiseadmed on juba üsna vastupidavad ja iga pritsme pärast liialt muretsema ei pea.

Nutiseadmete kestvus algab tihtipeale IP-reitingust. See on rahvusvaheline standard, mis näitab, kui hästi on seade kaitstud väliste tegurite nagu tolmu ja vee eest. „IP-reiting koosneb kahest numbrist – esimene number näitab kaitse suurust tahkete osakeste puhul ning teine viitab seadme veekindlusele. Näiteks IP68 hinnanguga seade on maksimaalse kaitsega nii tolmu kui ka vee vastu. Kuna esimene number „6” tähendab, et seade on täielikult tolmukindel ja number „8”, et seade võib jääda teatud sügavusse vee alla ilma kahjustusteta. Niisiis on see näitaja oluline, kui soovid teada, kas su nutiseade suudab vihma käes vastu pidada või suvepuhkuse ajal veekogusse kukkumise üle elada,“ rääkis Pennar.

IP-reiting koosneb kahest numbrist – esimene number näitab kaitse suurust tahkete osakeste puhul ning teine viitab seadme veekindlusele.

Lisaks IP-reitingule on mõnedel eriti vastupidavatel seadmetel isegi MIL-standard, täpsemini MIL-STD-810. See on Ameerika Ühendriikide sõjaväe standard, mida kasutatakse elektroonikaseadmete testimiseks ekstreemsetes tingimustes. Katsed hõlmavad vastupidavuse testimist temperatuuridele, niiskusele, vibratsioonile ja põrutustele. Kui seade vastab sellele standardile, siis on see loodud taluma karmimaid tingimusi kui igapäevased olukorrad, näiteks karmides matkatingimustes või ehitusplatsil töötades. Koos IP-reitinguga annab MIL-standard ülevaate seadme hakkama saamise kohta mitte üksnes niiskuse ja tolmuga, vaid ka füüsiliste löökide ja temperatuurimuutustega.

Foto: Freepik

Kahtlemata on nutiseadme vastupidavuses suur roll ka põrutuskindlusel. Nutiseadmete ekraanid on sageli kõige haavatavam osa, mistõttu kasutatakse nendel tugevdatud klaase, mille tuntuimaks tootjaks on ilmselt Corning, kelle Gorilla Glass katab enamike tänapäevaste nutitelefonide ekraane. Gorilla Glass on eriline karastatud klaas, mis on loodud taluma kriimustusi, lööke ja kukkumisi paremini kui tavaline klaas.

Gorilla Glass on eriline karastatud klaas, mis on loodud taluma kriimustusi, lööke ja kukkumisi paremini kui tavaline klaas.

Viimased Gorilla Glass’i versioonid, nagu Victus 2 või ka Gorilla Armor, suudavad vastu pidada kukkumistele, mis on tüüpiline igapäevaelus, näiteks taskust kukkumisele või köögilaualt maha libisemisele. Kuigi ükski klaas ei ole täiesti purunemiskindel, annab Gorilla Glass seadmele lisakaitse ootamatute põrutuste ja kukkumiste vastu. Seega, kui valid uue nutiseadme, tasub jälgida nii IP- ja MIL-reitinguid kui ka ekraanil kasutatud klaasi tüüpi, et tagada seadme maksimaalne vastupidavus.

Foto: Freepik

Üha populaarsemaks on muutumas ka volditavad telefonid, pakkudes ainulaadset kombinatsiooni nutitelefoni ja tahvelarvuti funktsionaalsusest. Arusaadavalt on uue disaini puhul inimestel tekkinud ka küsimusi, et kuidas on selliste seadmete vastupidavus tagatud. „Esimene asi, mis volditava telefoni sisemist ekraani kaitseb on muidugi see, et eelduslikult on telefon suurema osa ajast kokku volditud, seega kui see kuskilt taskust välja või laualt maja libiseb, ei ole sisemine ekraan mõjutatud,“ sõnas Pennar. Lisaks sõnas Pennar, et volditavaid telefone testitakse enne turule tulekut laborites väga põhjalikult, kus neid volditakse kokku sadu tuhandeid kordi ja lisaks tehakse neile samasuguseid vastupidavusteste kui tavalistele nutitelefonidele.

Esimene asi, mis volditava telefoni sisemist ekraani kaitseb on muidugi see, et eelduslikult on telefon suurema osa ajast kokku volditud, seega kui see kuskilt taskust välja või laualt maja libiseb, ei ole sisemine ekraan mõjutatud.

Seega kokkuvõtlikult ütleb Pennar, et esimese asjana tuleks telefoni vaadates uurida, milline on selle IP reiting. See annab hea ülevaate seadme vastupidavusest veele ja tolmule. Seejärel tasub uudistada, millistest materjalidest on telefon valmistatud ning kas selle ekraani katab ehk mõni eriti vastupidav klaas.

Head Uudised GoodNews