1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. OLE TEADLIK I Autot tuleks pesta rütmis – üks paagitäis kütust, üks pesu
OLE TEADLIK I Autot tuleks pesta rütmis – üks paagitäis kütust, üks pesu

OLE TEADLIK I Autot tuleks pesta rütmis – üks paagitäis kütust, üks pesu

Vältimaks kahjustusi, mida autole kogunenud mustus tekitab, tuleb sõidukit pesta regulaarselt. Kõige õigem on seejuures valida hooajale sobiv pesu.

Suvel tuleb autoomanikel enim rinda pista surnud putukate, õietolmu, puuvaigu ja lindude väljaheidetega, millest viimased oma happelisusega võivad sõiduki kerevärvi märkimisväärselt kahjustada, mistõttu tuleks need võimalikult kiiresti eemaldada.

Foto: Freepik

“Kui minna autot pesema tankla autopesulasse, on väga oluline valida õige pesuprogramm,” rõhutab Olerexi müügiedenduse spetsialist Kaisa Koost. “Näiteks standard- ja kiirpesu on mõeldud vähe määrdunud või tolmusele autole ning väga musta sõidukit puhtaks ei tee.”

Seetõttu näiteks Olerexis tasub eelistada hooajalist pesu, mis suvekuudel puhastab autot putukaplekkide eemaldamise aine ja suvise leotusvahendiga, mis on vajalik jonnakama mustuse eemaldamiseks. Talvel kasutatakse seevastu pigiplekieemaldit.

“Samamoodi tuleks kodus autot pestes kasutada spetsiaalset autošampooni ning putukajäänuste eemaldamise vahendit. Samas tuleb ise pestes pidada meeles, et kui pesuained jäävad autole liiga kauaks ehk jõuavad päikese käes ära kuivada, siis kahjustavad need värvkatet,” räägib Koost, et kindlasti peab enne pesema asumist tutvuma pesuvahendite kasutusjuhendiga. Ettevaatlik tasub olla ka survepesuriga ehk survet jonnaka mustuse eemaldamiseks mitte liiga suureks keerata. “Suur surve võib samuti kahjustada sõiduki värvkatet.”

Samas tuleb ise pestes pidada meeles, et kui pesuained jäävad autole liiga kauaks ehk jõuavad päikese käes ära kuivada, siis kahjustavad need värvkatet.

Üldiselt soovitab ta aga olenemata sellest, kas pesta autot autopesulas või kodus, võtta rütmiks – üks paagitäis kütust, üks pesu. “Olerexi tanklas pakutavat, poleerimistsükliga täiendatud läikepesu võib autole teha kasvõi iga päev. Kes nii tihti seda teha ei jõua, võiks läikepesu osta iga neljanda pesuna,” soovitab Koost.

 

 

Head Uudised GoodNews