1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. NÕUANNE I Õiged kütmisvõtted aitavad linnaõhu puhtana hoida
NÕUANNE I Õiged kütmisvõtted aitavad linnaõhu puhtana hoida

NÕUANNE I Õiged kütmisvõtted aitavad linnaõhu puhtana hoida

Küttehooaja alguse puhul tuletab linn ahiküttega majades elavatele tartlastele meelde, et õiged kütmisvõtted aitavad hoida linnaõhu puhtana.

Linnavalitsuse keskkonnateenistuse juhataja Ülle Mauer ütles, et ahiküte on üks olulisi õhusaaste põhjustajaid Tartus, mistõttu saavad ahiküttega majade elanikud õige kütmisega väga palju linnakeskkonna heaks ära teha. Õiged kütmisvõtted aitavad vähendada õhusaastet, säästa küttekoldeid ja lõpptulemusena hoida kokku ka küttekuludelt.

“Valesid põletusvõtteid kasutades eralduvad õhku saasteained, mis kahjustavad inimeste tervist. Seetõttu tuleb kütmisel pidada silmas lihtsaid reegleid, mis muudavad kütmise iseendale ja kaaslinlastele ohutumaks,” selgitas Mauer.

Kütmisel pea silmas neid lihtsaid reegleid:

küta kuivade puudega;
väldi liigkütmist;
tuli süüta ülevalt;
prügi ei sobi põletamiseks.

Täpsemad juhised ahju õigesti kütmiseks leiab Tartu kodulehelt.

Lisaks ohututele kütmisvõtetele tasub meeles pidada, et korstent ja küttekoldeid peaks puhastama vähemalt kord aastas. Ahju ja selle lõõristiku korrashoid tagab piisava tõmbe, mis mõjutab otseselt põlemisprotsessi. Korstna või kolde puhastamisel ei tohi kasuta keemilisi vahendeid, sest metallisoolasid sisaldavate keemiliste vahendite põlemisel tekivad dioksiinid, mis võivad põhjustada vähki.

Tartu linnavalitsusel on õigest ahjukütmisest ka õppevideo.

Head Uudised GoodNews