1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. NÕUANNE I Nipid ideaalse muruvaiba rajamiseks
NÕUANNE I Nipid ideaalse muruvaiba rajamiseks

NÕUANNE I Nipid ideaalse muruvaiba rajamiseks

Kuigi iga aiaomanik soovib, et tema aias haljendaks ideaalselt tihe ja roheline muruvaip, tuleb enne seemnete laiali viskamist ja murutaimede tärkamise ootamist mõned põhitõed selgeks teha.

Fiskars Eesti esindaja Margo Pärn soovitab muru rajamist või n-ö välja läinud murulaikude taastamist planeerida kevadel aprillist kuni mai keskpaigani või hoopis hilissuvel juuli lõpust septembri alguseni. Muidugi võib selle tähtsa ülesande võtta ette ka südasuvel, kuid siis peab olema garanteeritud pidev kastmisvõimalus, muidu kaunist muruvaipa ei saa. Ka võib muru külvata hilissügisel, kuid siis on tärkavaid muruliblesid oodata alles kevadel.

Aiaeksperdi sõnul kuuluvad kauni muru võrrandisse hea pinnas, ilm ja hooldus. Selleks, et külvata aeda uut muru või muuta roheliseks paljaks jäänud maalapp, räägib Fiskarsi esindaja võrrandi erinevatest osadest lähemalt.

Alusta pinnase ettevalmistusest

Muruseemnete suvaliselt puistamisest ei ole kuigi palju kasu ning kõva ja kuiva maa puhul uhub järgmine vihm seemned lihtsalt minema. Enne muru külvamist tuleks maapind korralikult läbi kaevata, eemaldada kõik kivid, umbrohud ja puujuured ning vajadusel rajada drenaaž. Mullakiht muru all peaks olema umbes 25 sentimeetri sügavune ning eriti meeldib murule kasvada vett läbi laskval saviliivmullal. Kindlasti lisa kasvualale ka tubli annus komposti. Kui on aeg maapinda tasandama hakata, siis tuleks seda teha väikese kalde all ehk suunaga majast eemale, et alla sadanud vihm ja sulalumi ei hakkaks maja äärde kogunema.

Kui suvekuumaga on muruplats laiguti lagedaks läinud, siis kaeva maapind 5-10 sentimeetri ulatuses läbi ning sega sinna juurde enne seemnete külvamist komposti või spetsiaalselt poest ostetud mulda.

Tutvu murusortidega

Murusorte on saadaval nii valgusküllasematesse kui ka varjulisematesse kohtadesse külvamiseks, samuti erinevad need tallamisele vastupidavuse, kasvu ja umbrohu tõrjumise poolest. Seetõttu tuleb täpselt lähtuda sellest, kuhu muru külvatakse ja kui palju seda n-ö liiklemiseks kasutatakse. Kui näiteks pool külvamisalast on varjulisemas kohas, siis võib ka erinevaid sorte omavahel kombineerida. Samuti võib enimkäidavamatesse aia osadesse külvata vastupidavama muru seemnesegu ning näiteks aia äärtesse hoopis põneva seemnesegu, kus sees ka kõrrelisi ja lilli, mis tallumist ei talu.

Külvamise ABC

Enne külvamist võta seemnepakk ja sega korralikult läbi. Seejärel vaata pakendilt külvamisjuhiseid- ja koguseid, mis võivad murusegudel erinevad olla.

Nüüd võta peotäis seemneid ja puista samasuguste liigutustega üle terve platsi. Et ei tekiks pikuti kulgevaid paksemaid seemnekuhilaid, tuleks ka esimese külvamissuunaga risti seemneid puistada.

Et seemned jääksid ühtlasemalt ja saaksid kenasti mulda pistetud, võta appi kergem reha, millega edasi-tagasi liigutusi tehes saadki seemned mulda riisuda. Suuremate alade puhul peaks pärast rehaga töötamist ka värskelt külvatud muruseemnetest ja mullavaibast rulliga üle käima. See vähendab niiskuskadu.

Hoolimata sellest, kas puistad seemneid juba kasvavale murule või istutad uut murulappi – ära seemnete külvamisega liiale mine. Pigem külva seemneid esialgu vähem, sest kui seemneid on liiga palju, hakkavad need omavahel toitainete ja vee pärast võistlema. Kui paari nädala jooksul selgub, et muru võiks olla rohkemgi, saad seda iga kell juurde külvata. Kuna seemned on kerged, peaks vältima tuulise ilmaga külvamist.

Anna seemnetele vett

Murukülvi kiputakse tavaliselt kastma liialt vähe või hoopis ebaühtlaselt. Viimane on tihti ka põhjuseks, miks tekivad rohelised saarekesed mullase platsi eriosadesse. Pärast seemnete külvamist tuleb uut pinnast küllaldaselt ja pidevalt kasta – nii kiirendad oluliselt seemnete idanemist. Just kastmise tõttu ei ole hea uut muru keset suve külvata. Kui maa peaks läbi kuivama, siis saavad värskelt idanema hakanud seemned kahjustada ning suur töö ongi luhta läinud. Kastmise jaoks võiks kasutada mõnda vihmutit, millest ei väljuks vesi liialt suure survega, vaid imiteeriks pigem vihmasadu ja teeks seda ühtlaselt. Kui plaanid murukülvi alguses soetada kastmissüsteemi, siis vaata, et see sobituks erinevate brändide otsikutega ning oleks aias lihtsalt liigutatav.

Värskelt külvatud muru peaks saama juua iga päev, et sirguks tõeliselt kaunilt haljendav muruvaip. Niiskustestiks suru näpp sentimeetri sügavusele mulda: kui niiskust tunda ei ole, siis oled vähe kastnud. Ühtlane niiskustase tuleb tagada kuu jooksul alates seemnete külvamiseks. Juba tärganud noor muru vajab umbes 10 liitrit vett iga ruutmeetri muru kohta, mis tähendab, et maapind peaks 5 sentimeetri sügavuselt olema mõnusalt niiske.

Head Uudised GoodNews