1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. NÕUANNE I Kuidas valida teismelisele kingituseks nutitelefoni?
NÕUANNE I Kuidas valida teismelisele kingituseks nutitelefoni?

NÕUANNE I Kuidas valida teismelisele kingituseks nutitelefoni?

Pühad ja kingituste tegemise aeg läheneb tormilisel kiirusel ning kindlasti on paljud vanemad otsustanud oma lapsi uue nutitelefoniga üllatada. Ent kuidas teha õiget valikut, kui poodides on tootesortiment väga lai?

Noorele inimesele telefoni valimisel soovitavad eksperdid pöörata tähelepanu neljale põhiomadusele, milleks on aku, kaamera, disain ja ekraan.

Võimalikult kaua kestev aku

Uuringufirma Global Web Index poolt läbi viidud tarbija vajaduste uuringust selgus, et kõige kõrgemalt hinnatakse telefoni valimisel selle aku kasutusaega.

„Aku kasutusaeg sõltub selle mahust – nutikas oleks valida aku mahuga vähemalt 4200 milliamperit (mAh), mis on tavapäraseks kasutamiseks piisav. Võrdluseks, et Huawei telefonides võimaldab 5000 mAh-ga aku 38 tundi katkematut kõneaega, 23 tundi video vaatamist või 12 tundi katkematut interneti sirvimist. Muidugi pole selline telefoni kasutamise intensiivsus normaalne, nii et seadme tavapärasel kasutamisel peab aku ilma lisalaadimiseta veel kauem vastu, “ütleb Huawei koolitusjuht Jekaterina Mishina.

Eksperdi sõnul pööravad nutitelefonide tootjad üha suuremat tähelepanu ka kiirlaadimise funktsioonile. Global Web Indexi uuringust selgub, et seda hindavad nutitelefoni kasutajad seadme tähtsuselt teise funktsioonina.

„Noortel on pidevalt kuhugi kiire. Kui aega napib või telefoni laadimine õigel ajal ununeb, on kiirlaadimise funktsiooniga akut lihtne turgutada. Seadme laadimiseks kulub vaid mõni minut, kuid pärast seda saab telefoni kasutada mitu tundi,“ selgitab koolitusjuht.

Ühe objektiiviga kaamera on minevik

Kvaliteetne kaamera on tänapäeva noorte jaoks ilmselt nutitelefoni kõige olulisem osa. Mitme objektiiviga telefonid on juba turustandardiks saanud, nii et teismelisele nutiseadme valimisel tasub keskenduda kindlasti sellise kaameraga mudelitele.

“Ekslikult arvatakse, et kaamera on noortele ainult meelelahutuseks oluline. Tegelikult on kaamera vajalik ja ka kasulik ka muude igapäevaste ülesannete täitmiseks – näiteks selleks, et jäädvustada õppimiseks olulist infot või teha kooliprojekte, mis nõuavad pildimaterjali. Mitme objektiiviga kaamera võimaldab teha kvaliteetseid fotosid olenevalt olukorrast, nii lähedalt kui kaugelt, nii inimesi kui loodust pildistades,” räägib Mishina.

Suhtlusvõrgustike ajastul on esikaamera sageli isegi olulisem kui telefoni tagaküljel olev kaamera. “Telefonide esikaamerad on arengus teinud tohutu kvaliteedihüppe. Näiteks Huawei P smart 2021 esiküljel on juba 8-megapiksline kaamera, millel juures ka tehisintellekti toega ilukaamera,“ toob ekspert välja.

Ekraani suurus on oluline, kuid mitte ainult

Kaugõppeplatvormi Smart Insights andmetel kulutavad inimesed aastal 2025 ühes kuus keskmiselt 76 protsenti mobiiliandmemahust videote vaatamisele. Seetõttu saab kvaliteetsest ekraanist üha enam seadme üks olulisemaid omadusi.

Mishina sõnul pingutavad nutiseadmete tootjad selle nimel, et nende telefonide ekraanid oleksid hea eredusega ja kvaliteetsed. Juba täna suudavad paljud telefonid pakkuda ülikõrget Full HD pildikvaliteeti ja teravaid pilte.

Teine oluline aspekt seadme ekraani hindamisel on kaitse sinise valguse eest. Ajaleht Independent teatel veedame me kõik ekraane vaadates keskmiselt 5000 tundi aastas, seega kaitse sinise valguse eest aitab nägemiskahjustusi vältida.

„Eriti oluline on see noorte puhul, kes veedavad ekraanide taga palju aega ning kelle nägemine alles areneb. Seadme valimisel pöörake tähelepanu tootjapoolsele teabele selle kohta, kas sinise valguse filtreerimise tehnoloogial on olemas ka selle tõhusust kinnitavad sertifikaadid,“ juhib Mishina tähelepanu.

Funktsionaalne kujundus

Tänapäeva noorte jaoks on telefoni disain sama oluline kui hästitoimiv ekraan või seadme kaamera. Nutitelefon võib olla osa ainulaadsest stiilist või ellusuhtumisest.

„Noorele inimesele seadme valimisel tuleks lähtuda tema maitse-eelistustest. Tihti eelistavad teismelised erksamaid ja väljendusrikkamaid värve. Nutitelefonide arendajad on sellele mõelnud ja pakuvad tootevalikus ka noorusliku kujunduse ning erineva värvivalikuga tooteid,” ütleb Mishina.

Ekspert lisab, et lisaks värvile mõjutavad kujundust ka muud detailid – näiteks seadme ekraani servade kalle ja korpuse servade külgedel olevad helitugevuse nupud. Kõik need osad peavad täitma kindlat funktsiooni, nii et disaini tuleks vaadelda ka kui seadme funktsionaalsuse laiendust.

Kvaliteet ei maksa tuhandeid

Enamiku tarbijate jaoks saab seadme valimisel määravaks hind, eriti kui telefoni valitakse lapsele või noorukile. Ent kõigi ülaltoodud funktsioonidega telefoni ostmiseks pole vaja kulutada tuhandeid eurosid. “Näiteks Huawei P smart 2021 soovituslik turuhind on 229 eurot. See on oluliselt väiksem summa võrreldes teiste turu lipulaevadega. Nii saab kõik vajalikud funktsioonid ilma kogu kuupalka kulutamata,“ rõõmustab Mishina.

Head Uudised GoodNews