1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Nõuanded suviseks remondiks
Nõuanded suviseks remondiks

Nõuanded suviseks remondiks

Suvi näitab oma jahedamat ja vihmasemat palet ja kui randa asja pole, võib puhkust veeta ka praktilisel moel – kodu remontides. Kahtlemata on suvi hea aeg suuremateks töödeks, näiteks soojustuse-, kütte- ja ventilatsiooniprobleemide lahendamiseks, aga suvel on mugav teha ka lihtsaid ja kiireid viimistlustöid. K-rauta tootejuht Martin Tõru jagab nõuandeid, kuidas viimistlusremondiga kodule täiesti uus ilme anda ning kinnitab, et värskendus on ennekõike kättevõtmise asi.

Värvimine on lihtsam kui tapeetimine

Tänapäevased siseviimistlusmaterjalid on nii inim- ja keskkonnasõbralikud, et remondi ajaks ei ole vaja välja kolida ning soovi korral võib kodu värvida tubade, tsoonide või korruste kaupa. Leidub inimesi, kes on tapeetimises vilunud, aga kui varem värvinud ega tapeetinud pole, siis on esimene töö lihtsam ja võimaldab vähem eksimusi. Kui tapeet on samuti meelepärane, võib seda kasutada näiteks ühes aktsentseinas. Enne seinte värvimist tuleks üle käia ka laed – mõnikord piisab vaid pesemisest, aga üldjuhul võiks tuhmunud valget värvi samuti värskendada ja see töö tuleks teha ära enne seinte juurde asumist.

Värve valitakse ruumi selle suurusest, valgusest ja iseloomust lähtuvalt, aga loomulikult peab toon olema ka meelepärane. Enamasti on remondi käigus soov ruume avardada ja selleks sobivad heledad, jahendad toonid, aga näiteks vähest päikesevalgust kompenseerivad heledad ja soojad toonid. Mida väiksem on ruum, seda ettevaatlikum võiks intensiivsete ja tumedate toonidega olla. Ruumi seintele võiks planeerida maksimaalselt kolm erinevat värvitooni, seejuures võiks värvikaarte vaadata erinevas valguses. Suurel pinnal paistab enamik toone pigem tumedamana kui väikesel, seega kahtluse korral võiks valida heledama.

Värvi on kõige lihtsam seinale kanda rulliga. Suurel pinnal võiks kasutada suurt varre otsa pandud rulli, nurki võib viimistleda väikesega. Kui sein on juba eelnevalt puhas, sile ja sirge, piisab vaid selle värvimisest, kui mitte, tuleb seina eelnevalt pahteldada ja lihvida, eriti kui on soov kasutada läikivat värvi, mis annab isegi pisikesed vead kohe välja. Lihvimine ja pahteldamine pole keerukad, küll aga tolmused ja tüütud tööd. Üsna sageli kasutatakse ebatasasel pinnal alternatiivina struktuurseid värve, mille aluspind ei pea olema perfektselt viimistletud ja mida võib erinevates tehnikates kas pintsli või harjaga seinale kanda.

Kui seina pannakse tapeet, siis tasub samuti arvestada, et heledad värvid ja väikesed mustrid avardavad ning suured mustrid ja tumedad värvid pisendavad ruumi. Kui ruum on madal, siis selle optiliseks tõstmiseks võib jätta lae ja seinavärvi vahele kõrgema valge porte või paigaldada laeliistu, samuti aitab ruumi visuaalselt kõrgemaks teha püsttriibuga tapeet või püstine hele laudis.

Uus põrand aastateks

Ka põrandakatte vahetus võib anda ruumile täiesti uue iseloomu. Seda, kas eelistada jala all sooja ja naturaalset materjali või jahedat laminaati, otsustab igaüks maitsest ja soovist lähtuvalt, samuti võiks valik johtuda sellest, kas tulevikus kasutatakse põrandal vaipu. Magamis- ja lastetubades eelistatakse tavaliselt siiski sooje materjale, näiteks puitparketti, puitlaudist või korkparketti.

Puitmaterjali valides tasub teada, et tamm ja saar on tugevad ja vastupidavad, samas näiteks mänd on üsna õrn ja pehme. Samuti võiks teada, et parkett nõuab tunduvalt vähem regulaarset hooldust kui laudis, mis vajab sagedamat puhastamist ja lihvimist, samuti õlitamist või lakkimist. Laminaat on seevastu praktiliselt hooldusvaba, ühtlasi ka soodne ja vastupidav, aga vee- või muu kahju puhul tuleb see välja vahetada, sest lihvida ega lakkida seda ei saa. Lihtsalt paigaldatavad on ka erinevad rullmaterjalid ja üha popim vinüülparkett, aga viimase puhul on oluline perfektselt sile aluspind. Üldiselt saab enamike nende materjalide paigaldamisega igaüks ise hakkama, aga kuna igal materjalil on oma eripärad, siis tasub enne tööle asumist siiski eeltööd teha. Erilist tähelepanu tasub pöörata nurkadele ja uksekohtadele, et sinna ei jääks vahesid, kuhu saaks koguneda prügi ja mustus. Lisaks põrandale tuleks paigaldada kohe ka sobivad liistud, nendegagi õnnestub mõnikord ruumi ilmet palju muuta.

Kui seinavärvi toone muuta või põrandaid vahetada pole soovi, aga muutust ikkagi tahaks, võib kaaluda näiteks siseuste vahetust, mööbli värvimist või valguslahenduse muutmist, samuti annavad palju juurde taimed.

Head Uudised GoodNews