1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Nõuanded, mis aitavad äikesekahjusid vältida
Nõuanded, mis aitavad äikesekahjusid vältida

Nõuanded, mis aitavad äikesekahjusid vältida

Foto: Pixabay

Kuumad suvepäevad võivad küll alata kaunilt sinise taevaga, kuid välkkiirelt asenduda süngelt hallide pilvede, kõuemürina ja välgunooltega. Seetõttu tasub juba aegsasti mõelda sellele, kuidas ennast ja oma vara võimalike äikesekahjude eest kaitsta.

Seesami kahjukäsitlusosakonna juht Ly Jõhviku sõnul on suvine äike suureks ohuks kodutehnikale, suurte ning vanade puude vahetus läheduses paiknevatele autodele ja majadele. Samuti on teada juhtumeid, kus pikselöögi tulemusel on maja hävinenud või alguse saanud ulatuslik tulekahju.

Eelmisel aastal tõi äike Seesamile üle 150 000 euro väärtuses kahjuhüvitisi. Sel aastal on kahjukäsitlejad registreerinud veel vaid 13 äikese süül toimunud kahjujuhtumit. Suurim kahju toimus eelmise aasta juunis, kus välk lõi majja ja hoone ning koduse vara taastamiseks kulus üle 55 000 euro. Majarahval läks selle õnnetuse puhul isegi hästi, sest nad olid kodus ja said koheselt reageerida.

„Tihti loevad inimesed sekundeid ning ootavad kõuekärgatuste ning sähvivate välgunoolte lähemale jõudmist ja hakkavad alles siis aknaid sulgema ning tehnikat seinast tõmbama. Batuudid, lahtine aiamööbel ja puu alla pargitud auto aga ununevad tihti sootuks,“ tõdes Jõhvik.

Äike võib aga kahju teha ka mõnda teist objekti tabades. Eelmisest aastast on kindlustajal tuua üks näide sellest, kuidas välk lõi maja kõrval kasvavasse tugevasse kuusepuusse. Laiali lennanud suured puutükid lõhkusid maja akna ja tungisid otsapidi voodrisse. See õnnetus lõppes siiski hästi, sest ükski inimene samal ajal läheduses ei viibinud. Inimese ettejäämisel teda ilmselt enam poleks.

Et kodune vara oleks võimsa äikese eest kaitstud ja suvetormi tagajärgi ei peaks puhkuse eelarvest katma, jagab Seesami esindaja väärt nõuandeid.

  • Kuna äike on peamine süüdlane elektrikatkestustes, mis omakorda kahjustavad vooluvõrgus olevat kodutehnikat, peaks kuumal suvepäeval tööle või nädalavahetuseks maale sõites ühendama vooluvõrgust lahti kõik elektriseadmed ja kaablid.
  • Äike võib kaasa tuua ülitugevad tuuleiilid, mistõttu on eriti oluline sulgeda aknad ja panna turvaliselt ära lahtine aiamööbel ja batuudid. Samuti tuleb veenduda, et turvaliselt oleksid kinnitatud antennid ja muud hoone osad. Lendama hakates ei saa kahjustada üksnes nimetatud esemed, vaid ka kõik teele jääv nagu läheduses parkiv auto, maja aknad ja uksed.
  • Vaata üle kodukindlustuse tingimused ja veendu, et oled võimalike äikesekahjude vastu kindlustatud. Nimelt ei hõlma paljude kodukindlustuse omanike leping koduse vara kindlustust ja tihti hakatakse lepingutingimustega tutvuma alles siis, kui häda juba käes.
  • Maja läheduses kasvavad puud tuleb igal aastal üle vaadata ja vajadusel pehkinud puud maha saagida ning vanad oksad eemaldada. Äikeseaegsed tuuleiilid võivad räsida puid ja kukkuvad oksad tekitada klaasi- ja värvikahjusid parkivale autole ja lõhkuda maja katuse.
  • Inimestel tuleks vältida äikesega ujumist ning puude alla varjumist. Vesi juhib hästi elektrit ning puid võib suure tõenäosusega tabada välk.
Head Uudised GoodNews