1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. RAADIO ELMAR I Nõuanded, kuidas vahetada töökohta või parandada enda töötingimusi
RAADIO ELMAR I Nõuanded, kuidas vahetada töökohta või parandada enda töötingimusi

RAADIO ELMAR I Nõuanded, kuidas vahetada töökohta või parandada enda töötingimusi

Vahel võime tunda, et meie töökoht pole enam selline, kuhu me hommikul ärgates tahaksime minna, olgu põhjuseks ülemus, töökaaslased või üleüldiselt töökoht ise. Kui tunned end nii, siis personalileidja Laura Kassin soovitab esmalt kindlasti säilitada rahu ja kaine mõistus.

Säilita rahu ja kaine mõistus.

Laura Kassin. Foto: Helina Sildvee

Kolm sammu olemasolevas töökohas tingimuste parandamiseks

„Alustada võiks sellega, mis sul juba olemas on,“ soovitab personalileidja esmalt proovida olemasolevaid tingimusi enda jaoks paremaks muuta. „Võta aeg maha ja leia paar asja, mis sind päriselt selle töö juures häirib,“ soovitab Laura järgmiseid samme. Häirivateks teguriteks võivad olla näiteks inimesed, töövahendid, korraldus jne.

Kui sul on olemas nimekiri häirivatest asjadest, siis võiks neile määrata juurde ka prioriteedid. „Kui meil on näiteks ebamugav klaviatuur, siis ei ole tegu kindlasti elumuutva probleemiga, kuid kui sa ei jõua hommikuti hoopis last lasteaeda viia, siis see võib juba päris tähtis punkt olla,“ toob Laura näiteid.

Laura Kassin. Foto: Helina Sildvee

Kui nimekiri on paigas koos prioriteetidega, siis kolmandaks sammuks võiks olla ülemuse jutule minemine. „Igasuguse probleemiga tasub minna organisatsioonis selle inimese jutule, kes saab neid asju päriselt lahendada,“ lisab personalileidja variandi juhuks, kui töötajal on enda otsese ülemusega probleeme.

Kui juhi või ülemusega on kokku lepitud nelja silma all vestlus, siis tasub enne seda kindlasti mõelda ka, et mis kasu on ettevõttel sinu soovist enda jaoks midagi muuta. „Kui te ostate mulle klaviatuuri, mis on 50 eurot kallim, siis minu tööproduktiivsus võib tõusta 10%,“ toob personalileidja ühe lihtsa näite argumendist, mida esitada.

Igasuguse probleemiga tasub minna organisatsioonis selle inimese jutule, kes saab neid asju päriselt lahendada.

Mida jälgida enne uue töökoha otsimist?

„Tasub paika panna enda piirid – mis on aktsepteeritav ja mis mitte,“ toob Laura välja olulise nüansi. Selgelt määratud ja ka välja öeldud piiride ületamisel võiks hakata kaaluma ametikoha vahetust. Kui juht või ülemus on sinu ettepanekud aktsepteerinud, siis soovitab naine leppida kokku muudatuste jaoks ka konkreetse mõistliku tähtaja.

Ka uue ametikoha otsingul tuleks selgelt määratleda enda piirid ja soovid, mida uue töökohaga soovitakse saavutada. See ennetab olukorda, kus hakkad jooksma iga uue särava ahvatluse poole, mida järgmised tööandjad lubavad pakkuda.

Aja mahavõtmine ja järelemõtlemise aeg

Sellistes olukordades, kus me mõtleme töökoha vahetusele või soovime olemasolevaid tingimusi muuta, oleks alati hea võtta aeg maha ja mõelda järele, mida me tegelikult soovime. Selleks, et finantsiliselt poleks aja mahavõtmisel stressi, soovitab Laura vähemalt kuue kuu jagu rahalist puhvrit. See tagab kindlustunde, kui peaksime töökohta vahetama või selle kaotama. „Paraku me kõik teame, et statistika näitab, et paljud inimesed elavad peost-suhu. Kui kas või üks nädalavahetus minna eemale ja kirjutada enda murekohad läbi, aitab see meil väga palju selgust saada,“ soovitab personalileidja.

Olukordades, kus me mõtleme töökoha vahetusele või soovime olemasolevaid tingimusi muuta, oleks alati hea võtta aeg maha ja mõelda järele, mida me tegelikult soovime.

Laura Kassin. Foto: Helina Sildvee

Soovitused, kui tingimused ei muutu ja ei leia ka uut töökohta

Sellistes ummikseisudes tasub mõelda positiivselt ja meenutada, et väga paljudel inimestel polegi üldse töökohta. „Sinu töökoht võib olla parem sellest, millest osad inimesed, kellel töö puudub, ainult unistavad,“ toob Laura välja teistsuguse vaatevinkli. Tänapäeval on ka palju lisatöö võimalusi, näiteks virtuaalsed tööd. „Virtuaalsed assistendid on väga kiirelt hoogu kogumas. Võid kätt proovida ka erinevate asjade tellimisel ja müümisel, vahendamisel, remontimisel – on igasuguseid pisikesi tööotsi, millega tegelikult natukenegi loovalt mõtlev inimene võiks hästi hakkama saada,“ selgitab Laura tööturu olukorda.

Head Uudised GoodNews