1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. NÕUANDED I Lihtsad sammud, kuidas kodus elektrit säästa
NÕUANDED I Lihtsad sammud, kuidas kodus elektrit säästa

NÕUANDED I Lihtsad sammud, kuidas kodus elektrit säästa

Elekter moodustab majapidamiskuludest suure osa. Kasvanud elektrihinna tõttu on säästlik energiakasutus muutunud aina aktuaalsemaks. Muutes ainuüksi oma igapäevaseid harjumusi, saab kodumajapidamistes elektritarbimist vähendada ligikaudu 10%. Veelgi enam, energiasäästlikumaid seadmeid eelistades võib võrreldes vanemate seadmetega elektritarbimist vähendada kuni 10 korda. Energeetikaekspert jagab näpunäiteid, kuidas majapidamistes elektrit kokku hoida.

Argo Rosin. Foto: TalTech

„Elektrikulude vähendamiseks on ühtmoodi olulised nii inimeste harjumused kui ka teadlik valik eelistada energiasäästlikumaid seadmeid. Alustada võiks teadvustamisest, millised on kodu suurimad energiatarbijad. See võimaldab juba teadlikult kohandada seadmeid ja nende tarbimist,“ selgitas Tallinna Tehnikaülikooli elektrivarustuse professor ja inseneriteaduskonna teadusprodekaan Argo Rosin.

Kõige paremini toimivad lahendused on need, mida on lihtne rakendada ja mis ei nõua olulist muutust elustiilis. „Muutes oma igapäevaseid harjumusi, saab kodus oluliselt raha kokku hoida. Nii muutusega oma käitumises kui ka erinevate seadmetega, saab luua vähendada oma kodust elektritarbimist. Igal väiksemalgi sammul on mõju – alates leedlampidele üleminekust, mis aitab vähendada elektritarbimist kuni 85%, laetavate patareide kasutamisest kuni muude energiasäästlike seadmete valikuni,“ sõnas IKEA Eesti sisekujundusosakonna juht Pedro Castro.

Eelistage energiasäästlike lahendusi

Energeetikaprofessor Argo Rosin soovitab reguleerida kodus ka külmiku temperatuuri ning vahetada lambid energiasäästlikumate ja kauakestvate leedide vastu. „Valgustus moodustab ühe suurima osa kodumajapidamise elektritarbimisest, ulatudes sõltuvalt kodust 20-40%-ni. Vähekäidavates ruumides, kus valgustid kipuvad põlema ununema, soovitaksin lisaks kasutada ka liikumisandureid,“ lisas Rosin. Ta lisas, et tulede väljalülitamine energiasäästu eesmärgil ja leedlampide kasutamine ei ole pelgalt müüt, vaid vähendab reaalselt tarbitava elektri kogust ja kulusid vähemalt 4 korda võrreldes halogeenlampidega.

Foto: IKEA

IKEA sisekujundaja sõnul võivad leedlambid säästa kuni 85% elektrit võrreldes hõõglampidega ja nende eluiga on ligikaudu 25 000 tundi. „Leedlambid on olemas erinevates värvide ja heledusega. Need loovad ruumis meeldiva valguse tuues esile ruumi naturaalseid toone. Leedlampidega saab muuta valgust hämaramaks, luues kodus lihtsasti pehme ja hubase valguse ning tarbida seeläbi ka vähem elektrit,“ ütles Castro.

Vaadake üle igapäevased harjumused

Teise olulise tegevusena soovitab energeetikaekspert igapäevased harjumused üle vaadata. „Nendeks võivad olla lihtsad toimingud nagu kasutuses mitte oleva arvuti või majapidamisseadme väljalülitamine mitte ooterežiimis hoidmine, elektripliidi asemel ainult vajaliku koguse vee soojendamine veekeetjaga, tubades lampide väljalülitamine kui seal keegi ei viibi, teleri väljalülitamine, kui keegi seda ei vaata – kõik need tegevused aitavad elektritarbimist vähendada. Kõige sagedamini avatakse majapidamises külmkapi uksi. Ent iga kord, kui uks avatakse, hakkab seade külmakao vähendamiseks rohkem elektrit tarbima. Seetõttu ei ole mõistlik külmkappi ülemäära tihti avada ja seada temperatuur selles 4-5°C juurde ja sügavkülmikus hoida temperatuuri -18°C. Kütteseadmetes temperatuuri alandamine või jahutusseadmetes selle tõstmine ühe kraadi võrra vähendab energiakulu peaaegu 5%. Lisaks näiteks külmkapi energiakulu võib väheneda kuni 10% kui tõsta temperatuur 2 kraadilt 4 kraadi peale. Sarnaselt temperatuuri alandades 2 °C võrra saame ka põrandaküttega kuni 10% energiasäästu,“ selgitas Rosin.

Hooldades oma kodutehnikat, saab tagada, et see töötab tõhusamalt. Näiteks, kui veekeetja põhja katab kasvõi millimeeter katlakivi, võib elektrikulu suureneda lausa 10% võrra. Ühtlasi tuleks hoida sügavkülmiku jahutuselement jäävaba – iga jääga kaetud sentimeeter suurendab sügavkülmiku elektritarbimist 10% võrra. Samuti tasuks regulaarselt puhastada seadmeid, millel on filtrid, nagu tolmuimejad, ventilatsioonisüsteemid, õhupuhastid jne. Kui filtreid regulaarselt ei puhastata, suureneb seadmete elektritarbimine.

Foto: IKEA

Ajastage seadmete kasutamist

Kodumasinate kasutamise puhul soovitab energeetikaekspert ajastada seadmete kasutamist. „Selliste seadmete puhul nagu pesumasin, nõudepesumasin ja veeboiler tasub valida nende kasutamiseks aeg, mil elektri hind on madalam, näiteks öösel või nädalavahetusel,” tõi Rosin välja.

Lisaks saab elektrit säästa eelistades energiasäästlikumaid seadmeid, näiteks induktsioonpliidiplaati, mis tuvastab poti või panni suuruse ja soojendab ainult vajaliku pinna, või pesumasinat, mis tunneb automaatselt ära trumlis oleva pesu koguse ning reguleerib pesutsükli võimalikult energiasäästlikuks. „Väiksemate kodus kasutatavate seadmete puhul võib raha- ja keskkonnasäästmine seisneda ka tavaliste patareide asemel laetavate kasutamises. See on lihtne variant, kuidas raiskamist vähendada ja mis tagab, et täislaetud patareid on alati käepärast,” ütles Castro.

Foto: IKEA

Kui majapidamises kulub palju elektrit, kuid jääb selgusetuks, mis seda põhjustab, võiks mõelda teisaldatava elektriarvesti soetamisele, millega saab määrata konkreetse elektriseadme tarbimise. Teisaldatava elektriarvestiga saab mõõta pistikupessa ühendatud seadme elektritarbimist. Paigaldades arvesti nädalaks või kuuks, saab hõlpsasti määrata seadmete elektritarbe ja võrrelda seda näiteks uue seadmega. Mõõtes sarnase tarbimisega perioodi erinevaid koduseadmeid saab pildi kogu kodu tarbimisest. Nii saab keskenduda suurimatele energiakulutajatele ja mõista,  kui kiiresti võiksid energiatõhusamad seadmed end ära tasuda võrreldes olemasolevate seadmetega.

Head Uudised GoodNews