1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. NÕUANDED I Kuidas valida noorele kooliminejale õiget nutitelefoni?
NÕUANDED I Kuidas valida noorele kooliminejale õiget nutitelefoni?

NÕUANDED I Kuidas valida noorele kooliminejale õiget nutitelefoni?

Uue kooliaasta algus on peagi ukse ees. See tähendab aga ainult üht – lapsed lähevad kooli ning vajavad vanematega ühenduses olemiseks nutitelefoni. Samsung Eesti koolitusjuht Alari Pennar jagab nõuandeid, kuidas ja mille järgi leida sobivaim seade nii võsukeste kui ka vanemate huve silmas pidades.

Valikul tuleks lähtuda lapse vanusest

Alles esmakordselt koolimineja ei vaja kindlasti kõige uuemat nutitelefoni, mis on turul. Kuna muuhulgas on sellise seadme kaotamise või purunemise risk üsna suur. Seetõttu oleks otstarbekas valida lihtsam ja taskukohasem mudel, mis täidab põhivajadused ning on eale vastav.

Oleks otstarbekas valida lihtsam ja taskukohasem mudel, mis täidab põhivajadused ning on eale vastav.

Kindlasti on algklassilapsele oluline telefoni- ja videokõnede tegemise võimalus ning samuti internetiühendus, et näha e-koolist hindeid, koduseid ülesandeid ja tunniplaani. Ühtlasi tuleb netiühendus kasuks meelelahutamisel, nagu näiteks videote vaatamisel ja mängimisel. „Väiksel lapsel, kes läheb kooli, on tänapäeval esimest nutitelefoni vaja eelkõige turvatunde ja suhtlemise võimaldamiseks. Küll aga tuleb selle soetamisel arvestada lapse vanust ja tegelikke vajadusi,” sõnas Samsung Eesti koolitusjuht Alari Pennar.

Foto: Freepik

Ka ekraani suurus mängib rolli

Kahtlemata ei ole liiga suure ekraaniga telefon lapse käes mugav ja võib sealt hõlpsasti välja libiseda. Seetõttu võiks nutiseadme ekraani suurus jääda kuue tolli ringi, kuid kõige kindlam oleks lapsega poodi kohapeale tutvuma minna, et olla kindel valitud telefoni sobivuses, mugavuses ja meelepärasuses. Samas suunas Pennar tähelepanu ka sellele, et suurem ekraan võib soodustada liigset ekraaniaega, mis pole noorele silmale tervislik.

Nutiseadme ekraani suurus võiks jääda kuue tolli ringi, kuid kõige kindlam oleks lapsega poodi kohapeale tutvuma minna, et olla kindel valitud telefoni sobivuses, mugavuses ja meelepärasuses.

Eelistatult mõistlik hinnaklass

Esimese telefoni hinnaklass võiks vastata nii pere rahalistele võimalustele kui ka lapse ootustele. Kuna kõige tähtsam on ikkagi seadme juures vastupidavus ja kasutajamugavus, mitte tipptasemel tehnoloogia. Seega oleks erinevalt võimalustest nutitelefoni optimaalne maksumus 200-400 euro ringis. „Lapsevanemad peaksid lastega avatult arutama, millised omadused on telefoni juures reaalselt vajalikud, näiteks aku kestvus ja lihtne kasutajaliides. Nii saab selgitada, et kallis telefon ei tähenda alati paremat ning kompromissina võib leida lahenduse, mis rahuldab mõlemaid osapooli,” lisas Pennar.

Foto: Freepik

Tuleb anda selged suunised

Eks täiskasvanud teavad isegi, et nutimaailm on piiritu. Seetõttu tuleks kindlasti tulevasele telefonikasutajale selgeks teha nutiseadme kasutamise reeglid. Ka Pennari hinnangul on piiride seadmine noorele nutiseadme kasutajale oluline, et tagada turvaline ja tervislik digikäitumine.

Piiride seadmine noorele nutiseadme kasutajale on oluline, et tagada turvaline ja tervislik digikäitumine.

Kuulekuse jälgimiseks on Samsung töötanud välja paar head tööriista, näiteks Digitaanle heaolu ülevaate sellest, kui tihti päevas vaadatakse telefoni ja kasutatakse erinevaid rakendusi. Lisaks laseb funktsioon Vanemlik kontroll seadistada piirangud teatud netilehekülgedele, rakendustele ja funktsioonidele ning reguleerida ekraanikasutusaega, et muuta lapse telefonikasutus kaitstumaks.

Ühtlasi on võimalik ka ema südamerahu huvides näha, kus laps oma nutiseadmega parasjagu viibib. Küll aga peaks see kõik toimuma lastega koostöös. Nimelt usalduse säilitamiseks tuleb lapsevanematel avatult oma käitumisviisidest rääkida ning tunnistada võsukestele ausalt, et kontrollivad regulaarselt nende nutiseadme kasutust, täpsustas Pennar.

Head Uudised GoodNews