1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. NÕUANDED I Kuidas kodu pärast suve külmaks hooajaks korda seada?
NÕUANDED I Kuidas kodu pärast suve külmaks hooajaks korda seada?

NÕUANDED I Kuidas kodu pärast suve külmaks hooajaks korda seada?

Pärast pikka ja päikselist suve on aeg hakata mõtlema kodu ettevalmistamisele külmadeks aegadeks. Korralik sügisene koristus mitte ainult ei aita luua mugavat ja sooja elukeskkonda, vaid hoiab ära ka suurema kevadise koristustööde vajaduse. Samsung Eesti tootekoolitaja Pavel Meleško toob välja olulisemad nõuanded, kuidas oma kodu pärast suve korralikult ära koristada ja sügishooajaks valmis panna.

Alusta põrandatest ja vaipadest

Suvi võib tuua koju liiva, tolmu ja mustust, eriti kui oled palju aega õues veetnud. Alusta koristamist põrandate ja vaipade süvapuhastusega. Selleks on olemasolul mõistlik kasutada erinevaid tolmuimeja otsikuid, mis on spetsiaalselt kindlate pindade puhastuseks mõeldud. Näiteks on tihtipeale masinatel erinevad vahendid vaipade ja kõvade pindade puhastuseks. Varstolmuimejaga saab mugavalt ligi ka kõrgematele pindadele, et tolm hiljem puhtale põrandale tagasi ei laskuks.

Foto: Freepik

Akende ja kardinate puhastamine

Sügisene koristus on suurepärane aeg akende pesemiseks ja kardinate puhastamiseks, et lasta viimased päikesekiired koju. Kui kardinad on pestavad, eemalda need ja pese vastavalt tootja juhistele. Enamasti sobib neile madal temperatuur ja õrn pesuprogramm. Akende pesemiseks kasuta esmalt pehmet harja või tolmulappi, et eemaldada lahtine tolm ja mustus.

Foto: Freepik

Seejärel kanna akendele spetsiaalset aknapuhastusvahendit või segu veest ja äädikast. Pese aknad kas mikrofiiberlapiga või kummikaabitsa abil, alustades ülevalt alla. Lõpuks kuivata aknad puhta kuiva lapiga, et vältida veejälgede ja triipude tekkimist.

Mööbli ja kodutekstiilide hooldus

Pehme mööbli ja kodutekstiilide, nagu diivanikatted, pleedid ja padjad, puhastamine on oluline, et vältida tolmu ja allergeenide kogunemist. „Samsungi varstolmuimejatel on olemas spetsiaalsed otsikud, mis sobivad hästi ka mööbli puhastamiseks ja sealhulgas koduloomade karvade eemaldamiseks,“ sõnas Meleško. Samuti saab neid kasutada tolmu eemaldamiseks raskesti ligipääsetavatest kohtadest, nagu diivanipatjade vahed.

Pehme mööbli ja kodutekstiilide, nagu diivanikatted, pleedid ja padjad, puhastamine on oluline, et vältida tolmu ja allergeenide kogunemist.

Köögiseadmete ja külmiku puhastus

Enne sügist on oluline puhastada ka kõik köögiseadmed ja külmik. See aitab vältida ebameeldivate lõhnade ja bakterite kogunemist. Külmiku sisemuse puhastamiseks võib kasutada söögisooda ja vee segu. See on looduslik ja tõhus puhastusvahend, mis ei jäta külmikusse keemilisi jääke ega ebameeldivat lõhna. Ahju puhastamiseks on hea kasutada spetsiaalseid puhastusvahendeid, mis sisaldavad just ahju kogunenud mustuse jaoks mõeldud kemikaale.

Foto: Freepik

Sealjuures kanna kindlasti kindaid ja ventileeri tuba. Gaasipliitide ja pliidiraudade puhul võib kasutada sidrunimahla ja söögisooda segu. “Sidrunimahl aitab rasva lagundada ja söögisooda toimib kergelt abrasiivina, mis aitab eemaldada kõrbenud toidujäägid. Elektriliste ja induktsioonpliitide jaoks kasuta spetsiaalseid puhastusvahendeid, mis on mõeldud klaaskeraamiliste pindade jaoks,” sõnas Meleško.

Küttekehade hooldus

Talvele mõeldes on oluline kontrollida ja vajadusel puhastada õhufiltrid ja küttekehad, et tagada kodus puhas õhk ja tõhus küttekeha töö. Kui näiteks radikate peale on kogunenud palju tolmu võib see takistada küttekeha tööd ja tekitada ebameeldivaid lõhnu. Harvematel juhtudel võib see olla ka ohtlik, kus kuum radikas hakkab sellele kogunenud tolmu ja mustust kuumutama.

Head Uudised GoodNews