1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. NÕUANDED I 3 soovitust, kuidas kaitsta silmi arvutiga töötamisel
NÕUANDED I 3 soovitust, kuidas kaitsta silmi arvutiga töötamisel

NÕUANDED I 3 soovitust, kuidas kaitsta silmi arvutiga töötamisel

Väga suur osa inimeste igapäevaelust on seotud erinevate digitaalsete ekraanidega, olgu tegevuseks kas töö või meelelahutus. Väga pikka aega ekraanide vaatamine ei ole silmadele hea ja kui töötad palju arvutiga, vaatad palju telekat või mängid arvutimänge, siis tasub Samsung Eesti tootekoolitaja Erko Enslingu sõnul järgida neid lihtsaid soovitusi, et enda silmadele mitte liiga teha.

 Tee pause ja silmaharjutusi

„Esimene kõige lihtsam asi, mida igaüks saab enda silmade säästmiseks teha on pausid. Ideaalis võiks iga 20 minuti järel ekraani vaatamisse väikese pausi teha, et silmad saaksid taas millelegi muule fokuseerida kui ekraanile,“ sõnas Ensling.

Tema sõnul võiks meelde jätta lihtsa 20-20-20 reegli – tee iga 20 minuti tagant ekraani vaatamisse väike paus ja suuna enda silmad 20 sekundiks millelegi, mis asub ligikaudu 20 meetri kaugusel. See aitab silmadel fookuse kaugemale suunata, et see ei oleks pidevalt ainult ekraanil.

Väldi kiirgust

Lisaks pausidele tasub ekraaniga toas üle vaadata valgusolud. Lühidalt kokku võttes tuleks vältida väga eredaid ja väga hämaraid olusid, mis on silmadele kurnavad.

„Kui ruumis on väga ergas päikesevalgus, peegeldab see ekraanilt silmadele tagasi ja on kurnav. Sama kehtib hämaruse kohta. Inimese silmad harjuvad pimedusega, et lasta sisse rohkem valgust, seega kui vaadata siis eredat ekraani, kurnab see silmi rohkem kui pisut valgemas toas,“ sõnas Ensling.

Kasuta ekraani pakutavaid funktsioone

Viimaks soovitab Ensling kontrollida, milliseid lahendusi ekraan kasutajale silmade kaitseks pakub, kuna paljudesse toodetesse on tänapäevale erinevad silmade säästmiseks mõeldud funktsioonid juba eos sisse ehitatud. Kui need on olemas, siis tuleks neid kasutada.

„Samsungi Odyssey monitoridel on näiteks spetsiaalne Eye Saver funktsioon, mille eesmärgiks on optimeerida ekraanist tulevat valgust nii, et see silmadele liialt kurnav ei oleks. Täpselt samamoodi on samalaadseid lahendusi paljudes nutitelefonides ja tahvelarvutites,“ sõnas Ensling.

Head Uudised GoodNews