1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. Nõuanded hea kohvi valmistamiseks
Nõuanded hea kohvi valmistamiseks

Nõuanded hea kohvi valmistamiseks

Kohv on üks neist asjadest, mille üle alati tohutult vaieldakse, ning on isegi inimesi, kes arvavad, et teavad alati kõige paremini. Kohvi nautimise eesmärk on aga leida midagi, mis sulle meeldib. Olgu see siis piima ja suhkru lisamine või lihtsalt musta kohvi nautimine.

Siiski on mõned tõestatud tegurid, mis aitavad suurepärast kohvi valmistada, ja selleks jagab KohviSemu allpool mõningaid näpunäiteid.

Osta hea kvaliteediga ube

Kuigi parimad kohvitüübid on vaidlemise koht ja meil kõigil on oma isiklikud eelistused, on kohvi puhul teatud asju, mis on vaieldamatud. Kvaliteet ei ole vaieldav. Kohviubade liigitamisele puhtuse alusel on pühendunud terve professionaalne kogu. Ehkki võite eelistada ühte tüüpi teisele ja see on okei, soovitame alati osta kvaliteetseid ube.

Foto: Freepik

Samuti on mõistlik osta ühe päritoluga kohviube, kuna nendel on teaduslikult tõestatud maitseprofiil ja palju nüansirikkamad maitsed, mida nautida. Mõned kohvibrändid, mis pakuvad segusid, on need tõesti läbi mõelnud, kuid teised soovivad lihtsalt luua midagi, mille tootmine on odav.

Kui soovite valmistada parimat kohvi, ostke värskeid ube, mis on viimase paari nädala jooksul röstitud.

Jahvata vahetult enne valmistamist

Röstitud kohv on üsna kiiresti riknev ja selles sisalduvad hämmastavaid maitseid pakkuvad ühendid võivad hapnikuga kokku puutudes hakata kiiresti lagunema ja riknema.

Foto: Freepik

Veskit kasutades lisame aga kohvile palju rohkem õhku, seega soovitame seda teha vahetult enne valmistamist ja mitte sekundit varem.

Hoiusta oma ube korrektselt

Kui olete oma kohviubade paki avanud, peate mõtlema, kuidas kavatsete ülejäänu säilitada.

Paljud konteinerid, mis on väidetavalt õhukindlad, seda tegelikult ei ole. See tähendab, et hapnik jõuab ubadesse ja hakkab nende keerukaid maitseid mõjutama.

Foto: Freepik

Samuti on palju arutelusid selle üle, kas peaksite oma ube külmutama või mitte. Kui teil on vaja neid paar nädalat või kauem säilitada, on sageli hea mõte oad külmutada. See on isikliku arvamuse küsimus ja selleks tuleks ikkagi kasutada õhukindlat anumat.

Õige temperatuur

Temperatuuril, millega te kohvi valmistate, on tohutu erinevus. See on üks reaalteaduse valdkondi, mis keskendub imelise kohvi valmistamisele. Ekstraheerimisprotsess, mil vesi läbib kohvi ja imab selle omadused, sõltub suuresti temperatuurist.

Kui teie vesi pole piisavalt soe, ei saa te kohvist magusaid ühendeid ega nüansirikkaid ja huvitavaid maitseid kätte.

Foto: Freepik

Kui kasutate liiga kuuma vett, saate tulemuseks midagi, mis on liiga üle tõmmanud ja kibedate ühenditega, mis ei maitse üldse nii hästi, kui kohvi tõeline potentsiaal seda suudaks.

Õiged kogused

Nii paljud inimesed viskavad lihtsalt kohvi ja kuuma vee kokku ning hakkavad aga valmistama. Palju parem on, kui suudate välja mõelda, milline kohvi ja vee vahekord annab parima maitse. Kui kasutate näiteks presskannu, siis soovitame suhet 16:1. See tähendab, et iga ühe grammi kohvi kohta peaksite kasutama kuusteist grammi vett.

Foto: Pexels

Ühtsete vahekordade kasutamine aitab teil tagada, et kohv maitseb pärast valmistamist alati samamoodi, nii et kohv ei ole ühel päeval täiuslik ja järgmisel päeval nõrk.

Õppige oma varustust tundma

Kohvi valmistamiseks on nii palju erinevaid meetodeid, et olete ilmselt proovinud juba mitut kohvi valmistamise viisi. Ükskõik, kas eelistate Aeropressi või filtermeetodit, on kõige olulisem see, et õpiksite tundma oma tarvikuid ja nende toimimist.

Seadme protsessi õige mõistmine tähendab, et mõistate, kuidas see maitset eraldab ja mis kõige paremini toimib. Just see on põhjus, miks parimad baristad suudavad nii maitsvaid jooke luua ja suur osa sellest on see, et nad teavad, kuidas nende espressomasin ja muud seadmed töötavad. Nad tunnevad oma kohvi läbi ja lõhki.

Kokkuvõte

Kui soovite luua midagi tõeliselt suurepärast, on kohvis palju, mida tundma õppida. Kindlasti on inimesi, kellel jääb alati tugev ja isegi vastupidine arvamus kohvi valmistamisest, kuid kui järgite ülaltoodud juhiseid, ning uurite ja harjutate, siis peaksite suutma endale ja teie külalistele imelist kohvi valmistada. Pidage meeles, et see kõik seisneb teie jaoks sobiva valemi leidmises!

Head Uudised GoodNews