1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. NIPID TAIMEDE LÕIKAMISEKS I Sooja sügisilmaga kärbi hekke ja põõsaid, millelt ootad kevadel õiteilu
NIPID TAIMEDE LÕIKAMISEKS I Sooja sügisilmaga kärbi hekke ja põõsaid, millelt ootad kevadel õiteilu

NIPID TAIMEDE LÕIKAMISEKS I Sooja sügisilmaga kärbi hekke ja põõsaid, millelt ootad kevadel õiteilu

Põõsaid, puid ja hekitaimi pügatakse erinevatel aastaaegadel, aga just praegu on õige aeg kärpida kõike, millelt oodatakse kevadel õiteilu. Nippe taimede lõikamiseks jagab K-rauta Tondi kaupluse juhataja Eveli Uibomets.

· Kui enamikke lehtpuid, -põõsaid ja -hekke võib pügada nii kevadel kui sügisel, siis kõik need taimed, mis kevadel kaunilt õitsevad, tuleks ära lõigata praegu. Ainsaks erandiks on sirel, mida lõigatakse hoopis vastu suve, siis kui nende õitsemine on äsja lõppenud, sügisel sirelit torkida ei tasu.

· Sügisel, enne külmade saabumist, võib pügada ka kõiki teisi lehtpuuhekke ning aiavorme. Noore lehtpuuheki puhul võiks piirduda ühe tagasihoidliku pügamisega aastas. Alles siis, kui hekk on saavutanud soovitud kõrguse, võib seda kärpida mitu korda aastas ja julgemalt.

· Igihaljaste põõsaste ja hekkide puhul tuleb olla kärpimisega ettevaatlikum. Okaspuuheki regulaarset lõikamist võib alustada alles siis, kui see on kasvanud peaaegu soovitud kõrguseni. Okaspuuheki külgede pügamist võib alustada kolmandal või neljandal aastal pärast istutamist. Okaspuid on ka täiskasvanuna soovitav pügada vaid üks kord aastas, eelistatult augusti lõpus või septembris, kindlasti enne külma tulekut.

· Nii nagu sirel on lehtpuuhekkidest erand, on igihaljaste hekkide puhul erandiks elupuu. Selle taimed vajavad tagasilõikamist kohe pärast istutamist, nii soodustatakse koheva ilusa heki kasvu. Kärpida võib julgelt, koguni 10-20 sentimeetrit korraga. Heki tihendamiseks ja okste harunemise soodustamiseks, on soovitav aasta pärast istutamist noori oksatippe külgedelt nõrgalt kärpida. Järgnevatel aastatel tuleks heki pügamine ette võtta kevadel ja kärpida külgedelt eelmise aasta oksad poole võrra tagasi.

· Haruldaste võõramaiste taimede puhul eestlaslik talupojaloogika enamasti ei kehti, seega tasub taime müüjalt või õppinud aednikult uurida, kuidas ja millal neid Eesti kliimas lõigata tuleks. Kui taim on pärit teistsugustest loodustingimustest, siis meie oludes tema päris kodu hooldustingimused ei kehti.

· Olenemata taimest peavad lõikevahendid olema korralikukult hooldatud ja teritatud, vastasel juhul on lõikamisest rohkem kahju kui kasu, sest nüri töövahend kahjustab taime. Pisikeses aias piisab enamasti aiakääridest, millega saab lõigata tagasi nii noort hekki kui kärpida kuivanud ja murdunud oksi. Suuremas ja kõrgemate taimedega aias võiks olla enda töövaeva vähendamiseks ka hekikäärid ning suure täiskasvanud heki puhul ka hekilõikur. Heki pügamisel tasub appi võtta nöör, et tulemus saaks sirge ja kena.

Head Uudised GoodNews