1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. Nipid, mis aitavad jõulud veeta keskkonna- ning rahakotisõbralikult
Nipid, mis aitavad jõulud veeta keskkonna- ning rahakotisõbralikult

Nipid, mis aitavad jõulud veeta keskkonna- ning rahakotisõbralikult

Rimi vastutustundliku ettevõtluse juht Katrin Bats soovitab enne pühademöllu sukeldumist kõik hästi läbi mõelda, et ei raisataks ülearu toitu, ei ostetaks arutult mittevajalikke kingitusi ning mõeldaks rohkem sellele, mis meie lähedastele on päriselt oluline. Nutikaid lahendusi, kuidas loodussõbralikult toimetada, leidub kuusest kuni jõulutoitudeni!

Kuusk

Kõige loodussõbralikum valik on ehtne kuusk, mis on hea küttevahend ning looduses komposteeruv. Vahva variant on ka rendikuusk, mis võib teenida erinevaid perekondi aastaid sõltuvalt sellest, kui hästi kuuse omanik tema eest hoolt kannab. Plastikkuusk on loomulikult mugav, kuna ei ole muret langevate okaste pärast või selle üle, kuidas pudisev kuusk kortermaja viimaselt korruselt alla saada. Plastikkuuse mõte on, et teda ei vahetataks tihti. Kindlasti peaks plastikust jõulupuu jõudma taaskasutusse, sest plastik koormab keskkonda. Loomulikult ei pea üldse kuuske tuppa tooma – kuuse rolli võib vabalt üle võtta mõni uhke toataim, mille külge jõulumunad riputada!

Ehted

Ärge põlake ära vanavanemate või emade-isade jõuluehteid! Need tekitavad mõnusa nostalgilise meeleolu ja kindlasti on nii mõnegi ehte juurde tore lugu rääkida!

Tehke terve perega retk mõnda parki või looduskaunisse kohta – vaadake looduses ringi teistsuguse pilguga: millise käbi saaks kujundada rippuvaks päkapikuks või muuks vahvaks tegelaseks?

Kes aga tahab ajas minna veelgi tagasi, võib oma kuuse kaunistada piparkookidega! Laste jaoks ei ole midagi toredamat, kui glasuurida piparkooke ja mis saaks olla veel uhkem tunne ühe väikse inimese jaoks, kui näha, kuidas tema kaunistatud piparkook jõulupuud ehib!

Ehete meisterdamiseks on materjale piiramatult – piisab liimipulgast ning värvilistest paberitest, kui juba hakkab fantaasia tööle! Ja kes ei mäleta, kuidas paberist lumehelbeid lõigata, tuletagu meelde!

Kingitused ja pakendid

Leidlikkus on kasuks ka kingituste pakkimisel! Miks mitte ära kasutada paberkotte – laske lastel või joonistage ise kottidele jõuluteemalised pildid. Samuti võib kotile kleepida erinevaid kaunistusi! Kui on plaanis minna külla naaberperele, siis tehke kingitus tervele perele, mitte igale inimesele eraldi. Toetage eestimaist ja kinkige näiteks kohalikku talu- või käsitöökraami: eestimaine mesi, tee või mõne osavnäpu kootud sokid-kindad. Kõige parem kingitus on ikkagi see, millest jääb emotsioon ja mälestus. Oluline on kvaliteet, mitte kvantiteet.

Jõulutoidud

Kõige olulisem märksõna on planeerimine! Tee poodi minnes nimekiri, vaata enne köögikappidesse ning külmkappi, et sa ei ostaks seda kraami, mis juba kapis olemas on. Mõtle läbi kogused, uuri erinevaid retsepte. Kui juhtubki nii, et midagi jääb üle, siis jõulusöökide ülejääkidest saab teha väga palju erinevaid uusi roogi! Piisab vaid Google’isse sisse lüüa „jõulusöökide jäägid“ ning kogu toit leiab lõpuks õige koha – kellegi kõhus. Prügikast olgu viimane valik! Ja kui on plaanis minna külla, siis igaks juhuks tasub kaasa võtta karbid, et pererahvas saaks ülejäänud toidu kaasa pakkida, kui neil pole jaksu hiljem ise kõike ära süüa.

Keskkonnasõbralikke jõulupühi!

Katrin Bats, Rimi vastutustundliku ettevõtluse ja kommunikatsiooni juht

Head Uudised GoodNews