1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Nipid, kuidas muuta kodu funktsionaalsemaks
Nipid, kuidas muuta kodu funktsionaalsemaks

Nipid, kuidas muuta kodu funktsionaalsemaks

Kõik ruumid ja toad meie kodudes pole alati praktilised ja tihtipeale peitub neis potentsiaal, mis on jäänud realiseerimata. Olgu selleks pööning, suur koridor või väike läbikäidav ruum – vahel võib osutuda keeruliseks taolisele alale kõige parema kasutusviisi leidmine. IKEA sisekujundaja jagab lihtsaid nippe, kuidas muuta kodu veelgi funktsionaalsemaks.

Uude kohta kolides kogevad paljud lõputut nõiaringi, sest kodus leidub alati midagi, mida paremaks muuta. Üllataval kombel osutub läbikäidavate ruumide sisustamine oodatust suuremaks väljakutseks. IKEA sisekujundaja Pedro Castro soovitab neist teha lõõgastumis- või hobinurgad.

Foto: IKEA

Alusta eelarve planeerimisest 

Renoveerimisega pihta hakates on esmalt kasulik selgeks teha eelarve suurus. Seejärel saad juba paremini orienteeruda ja hinnata, mida on võimalik kodus ära teha. „Alusta põhilistest asjadest ja funktsioonidest, mida sa päriselt vajad ja soovid. Väiksemaid elemente, nagu dekoratsioone, saad lisada hiljem, kui pilt on juba selgem, kuidas kõik tervikuna välja nägema hakkab,“ sõnas IKEA Eesti sisekujundusosakonna juht Pedro Castro.

Sisekujundaja sõnul on üks sagedasi vigu see, et ruumi paigutatakse nii-öelda ajutine mööbel. Tõenäoliselt ei ole see esimene valik ega anna ka soovitud tulemust. Enamikul juhtudel jääb see mööbel sinna siiski pikaks ajaks ning tekitab ka lisakulusid ja -koormust, siis kui on aeg sellest lahti saada või sellele muu eesmärk ja koht leida.

Otsi ebatavalisi lahendusi, mis sobivad paljudesse ruumidesse

Castro rõhutab, et sisustamisel ei ole vaja jääda kindlatesse raamidesse. „Mööblitükid, mis pole mõeldud elutuppa, näiteks köögikapid, võivad olla täpselt need, mis sinna sobivad. Nii et julgustan uudistama, mida teiste ruumide sisustamiseks leidub, isegi kui need pole otseselt sisustatava ruumiga seotud,“ selgitas sisekujundaja.

Ära karda sisustusega oma isikupära väljendada. „Kevadisest IKEA „Kodune elu“ uuringust selgus, et kui meie kodud peegeldavad meie olemust, usume kaks korda tõenäolisemalt, et see on meie vaimse heaolu allikas. Selleks, et näidata oma tõelist mina, soovitan kombineerida eri stiile – nii saad kohandada interjööri vastavalt igale majaelanikule ja anda kodule individuaalsem ilme. Kuid pea meeles, et kõik ka tervikuna hea välja näeks. Ära ehmata, kui ruumis on kaldus seinad, ebaühtlane põrand ja nii edasi, sest nendele muredele on kohandatavad lahendused. Reguleeritavate jalgadega mööbel püsib stabiilsena põrandal, mis pole sirge,“ selgitas sisekujundaja.

Läbikäidavate ruumide sisustamine võib olla väljakutseterohke ka oma kuju ja struktuuri tõttu. Tihti kipuvad igasugused seinanišid kasutamata jääma, kuid need võivad olla väga otstarbekad ja toimida näiteks hubaste puhke- ja lugemisnurkadena.

Foto: IKEA

Kasuta ka ruumi kõrgust

Seina- ja laealune ruum võib planeerides kahe silma vahele jääda, mistõttu paigutatakse ekslikult enamus asju põrandale. „Laealusel ruumil on tegelikult suur potentsiaal. Ära pelga näiteks põrandast laeni riiulisüsteemi. Jah, kõrgemad riiulid võivad olla raskemini ligipääsetavad, kuid sa võid seal hoida hooajalisi asju, mida pole tarvis igapäevaselt kätte saada. Lisaks saad kasutada treppredelit või astepinki, et lihtsamini ülemiste riiuliteni ulatuda,“ soovitas sisekujundaja.

Ustega kappide asemel innustab ta kasutama eelarvesõbralikumat varianti – avatud kappe või riiuleid, mille saab kinnitada lae alla seina ülemisse ossa. Ja kui tahad midagi peitu panna, võta appi eri stiilis, suuruses ja värvides kastid. Need toimivad nii hoiulahenduste kui sisustuselementidena. Kui toas on aknad, saab tuba visuaalselt laiendada ja avaramaks muuta, kinnitades kardinad kõrgele lae alla. Kardinad annavad toale hubase ja koduse tunde.

Head Uudised GoodNews