1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. Mustamäe tihased võtsid tänavused pesakastid kiiresti omaks
Mustamäe tihased võtsid tänavused pesakastid kiiresti omaks

Mustamäe tihased võtsid tänavused pesakastid kiiresti omaks

Mustamäe linnaosavalitsuse töötajad valmistasid 30 pesakasti ja paigaldasid need üldkasuliku töö tegijate abiga Kadaka metsa, Lepistiku ja Parditiigi parki. Pesakastid sobivad enim rasvatihastele.

„Taime-, looma-, ja linnuriik moodustavad lahutamatu osa meie elukeskkonnast ja nii on loomulik, et me hoolitseme liigirikkuse säilimise eest Mustamäe metsades ja parkides,“ ütles Mustamäe linnaosa vanem Lauri Laats. Ta lisas: „Kui linnupesade valmistamine ja paigaldamine toimub tavaliselt koostöös mõne kooliga, siis viirusolude tõttu ei saanud sel aastal pesakaste valmistada tööõpetuse ega paigaldada väliõppe tundide raames, aga töö sai tehtud viirusest hoolimata.“

Talvel on rasvatihased sagedased külalised inimeste ehitatud ja varustatavates toidumajades. Suvel toitub rasvatihane peamiselt putukatest ja nende vastsetest ehk sellevõrra vähem tüütuid putukaid pääseb inimesi kiusama.

Kuigi rasvatihased on alalised elanikud ka Mustamäel, ei ole siinsed loodusolud neile pesitsemiseks kõige sobilikumad, sest okaspuudel on vähe pesitsemiseks sobilikke õõnsusi. Sellepärast on linnaosavalitsus läbi aastate korraldanud Mustamäele pesakastide paigaldamist. Nii ka tänavu.

Rasvavanad ehk rasvatihased on meie kõige arvukamad talilinnud, keda ornitoloogiaühingu andmetel talvitab Eestis 0,6-1,2 miljonit isendit ja pesitsema jääb u 300 000- 400 000 paari. Rasvatihasel on teisigi rahvapäraseid nimesid: rasvaants, rasvajaak, rasvapoiss, rasvalind, rasvanäkk, tigane, kikitiits.

„Nagu lisatud piltidelt näha, on rasvavanad uued pesakastid juba omaks võtnud, mis on tunnustuseks pesakastide valmistajatele-paigaldajatele. Saime töödega õigel ajal ühele poole, sest kohe algab pesitsusperiood,“ lisas linnaosa vanem.

Aprillis muneb emaslind tavaliselt 6…12 muna. U 2-nädalase haudeperioodi järel jäävad noorlinnud pessa kuni 20-päevaks ja alustavad siis iseseisvat elu. Heade pesitsus- ja toidutingimuste korral võivad tihased suve jooksul üles kasvatada ka mitu pesakonda järglasi.

1. aprillist kuni 31. juulini kehtib ka linnas pesitsusrahu ja sellesse perioodi ei tohi planeerida korralisi raietöid (piirang ei kehti avariiliste tööde osas näiteks tormi murtud puu vmt eemaldamiseks). Looduskaitseseaduse järgi on keelatud pesade ja munade tahtlik hävitamine või häirimine.

Head Uudised GoodNews