1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Millisest materjalist kraanikauss valida?
Millisest materjalist kraanikauss valida?

Millisest materjalist kraanikauss valida?

Kraanikauss on mitmekülgne tegelane. Praktiline tarvik igas vannitoas ja köögis, mis ägeda disaini ja värviga muutub ruumi pilkupüüdvaks stiilielemendiks. Lisavõimalusena on materjal see miski, mis aitab valamul tagasihoidlikuks jääda või särada. Kui oled kraanikausi otsingul, siis keskendume just materjalist lähtuvalt valiku tegemisele.

Keraamilised valamud

Neid esemeid valmistatakse kahel viisil. Savist, mis kõrgel temperatuuril glasuuritakse. Traditsiooniliselt leiab selliseid kraanikausse vannitoast. Köögis kasutatavad kraanikausid vormitakse kuumas erinevast keraamilisest materjalist.

Foto: K-Rauta

Mida siledam ja viimistletum pind, seda kõrgem hinnaklass. Selline pind viitab ka vähesele poorsusele, mis ei ima mustust endasse ning on lihtne puhas hoida. Materjal talub hästi erinevaid puhastusvahendeid, kuigi piisab lihtsalt niiske lapist ja kuivatamisest.

Keraamilist valamut ei taba roostetus, see ei pleegi ning ei teki ka kergelt kriime. Ettevaatlikum tasub olla taskukohasema hinnaklassi eksemplaridega. Vannitoas tegutsedes võib suure hooga käest libisev raskem lakipudel või pardel mõrasid tekitada.

Roostevaba valamu

Seda tüüpi kraanikauss on pigem praktilise köögivalamu esindaja. Ootamatult võid avastada, et tegu on üsna keskkonnasõbraliku ostuga. Kellele teema südamelähedane, soovitame otsida brände, mis kasutavad ümbertöödeldud terast oma toodetes.

Foto: K-Rauta

Materjal on vastupidav kuumusele ja plekkidele. Kriimustuste vältimiseks tuleks valida viimistlusega variant. Märksõnad, mida tähele panna on “harjatud” või “satineeritud”. Viimistlus laiendab ka stiilivalikut, andes esemele hõbedase, kuldse või pronksjase pinna.

Probleeme valmistab roostevabal kraanikausil kare vesi. Eriti pinnal, kus hoiad pestud juurvilju või asetad nõud nõrguma. Kuhjuv katlakivi võib olla roostetamise allikaks olla. Et seda vältida, puhasta pinda regulaarselt ilma seda liigselt hõõrumata. Samuti hoidu kasutamast teralisi puhastusvahendeid.

Graniit

Kaasaegne, looduslik ja väga vastupidav materjal. Just äsja ahjust tulnud pada, ei tekita mingeid probleeme. Talub lööke, kui raske pott kiirelt kraanikausis maandub. Ning tuleb toime ka kõrgete, pea 300 ℃ temperatuuridega.

Lemmik on just oma unikaalsete looduslike mustrite ja naturaalsete värvide poolest. Hea on teada, et hele graniit on poorsem kui tumedam. Seega on viimast lihtsam korras hoida, kuna plekkidel pole, kuhu juurduda. Lisaviimistlusena saab anda antibakteriaalsekihi, mis ei lase mikropragudesse mustusel ja bakteritel koguneda.

Sai juba mainitud sõna “unikaalsus”, see näitab, et tegu on pigem kallima hinnaskaala tootega. Paigaldamisel arvesta, et tegu on raske materjaliga. Graniidist pinnapealne valamu seab tingimused raskuse vastupidavuse osas oma alusele.

Kraanikauss teistest materjalidest

Pesed nõusid tihti endiselt käsitsi? Kui jah, siis köögi valamud võiks sel juhul olla roostevabast terasest või graniidist. Aga alati võib kraanikausside puhul nii vannitoas kui köögis piiluda ka järgmiste materjalide poole.

Foto: K-Rauta
  • Klaasist tooted on efektselt minimalistlikud. Pigem vannitoa valamu, klassikaline läbipaistev või huvitava värvitooniga. Hoolt nõuab enam kui teised materjalid, sest vee- ja pesuvahendite jäljed koheselt ja hästi näha.
  • Komposiit kraanikausside baasiks on graniit või kvarts ning neile lisatud akrüül. Omadustelt võrreldav graniidist kaussidega, aga hinnalt soodsamad.
  • Vask on jällegi omanäoline, kuid vähe kasutatav materjal. Kehva kvaliteedi korral on probleeme hooldamisega, sest vesi teeb aja jooksul liiga. Halvasti võivad mõjuda ka kodupuhastuse kemikaalid. Eelista alati täisvaske ning viimistlusega varianti.
  • Akrüülist kraanikauss on tehtud erinevast plastikust. Palju värve ning disaine ja väga kerge materjal. Samas ei talu kõrgeid temperatuure.

Kokkuvõtteks saab öelda, et valamute hinnad on väga varieeruvad. Stiili- ja värviskaalat jagub igale maitsele. Valmistamise materjalid on valitud selliselt, et toiduainetega kokkupuutel need omavahel ei reageeri. Kraanikauss on pika elueaga, koostöös hooliva suhtumisega on selleks vähemalt 10 aastat ja rohkemgi. Tee kvaliteetne ost k-rauta.ee lehelt!

Head Uudised GoodNews