1. Avaleht
  2. Kas sina teadsid?
  3. Millega peaks enne päikesepaneelide paigaldust arvestama?
Millega peaks enne päikesepaneelide paigaldust arvestama?

Millega peaks enne päikesepaneelide paigaldust arvestama?

Päikesepaneelide müük on viimastel aastatel teinud hüppelise tõusu ning aina enam tuntakse huvi päikesepaneelide paigaldamise vastu. Päikeseenergia on parim ja lihtsaim viis toota puhast energiat ning hoida kokku elektrikuludelt. Päikesepaneelid on aga kulukas investeering. Seetõttu jagab kindlustusselts Gjensidige nõuandeid, millele peaks iga koduomanik mõtlema enne paneelide paigaldust.

Eestis toimus päikeseenergia tootmise hüppeline kasv 2018. aastal, mil alanes tugevalt paneelide hind ning KredEx alustas päikesepaneelide investeeringutoetuste jagamisega. Sellest tulenevalt on suurenenud ka päikeseenergia tootmine eraisikute ja kodutarbijate seas. „Lisaks sellele, et päikeseelektri tootmine aitab hoida keskkonda, on see ka majanduslikult kasulik,” sõnas Gjensidige Eesti kodukindlustuse tootejuht Terje Rabe.

Millega peaks enne päikesepaneelide paigaldust arvestama?

Päikesepaneelide paigaldamiseks on erinevaid viise, kuid kõige levinum lahendus Eestis on paneelide paigaldamine viilkatustele. „Antud paigalduse puhul võiksid paneelid olla 20-40-kraadise nurga all ning asuda lõuna pool,” soovitab Roofit.Solar esindaja Meelis Reiman. Lisades, et enne päikesepaneelide paigaldust tuleks veenduda ka selles, et päikeseenergiaga varustatud katuse pindala oleks vähemalt 30 ruutmeetrit.

Tänapäeval on aina populaarsemaks muutumas klassikaliste päikesepaneelide kõrval ka päikesekatus, mis asendab traditsioonilise katusematerjali esteetiliste päikesepaneelidega. Reimani sõnul mängib katusel asuva päikeseenergia süsteemi valikul rolli ka olemasoleva katuse seisukord. „Kui katuse vahetust ei ole lähiajal oodata, võivad klassikalised päikesepaneelid olla sobiv lahendus.” Reiman soovitab päikesekatust neile, kes plaanivad lähima 5-10 aasta jooksul katust vahetada.

Olulist rolli mängib päikesepaneelide tootlikkuse juures ka varjude langemine. Ümbritsevad hooned ja kõrged puud võivad põhjustada varje ning vähendada päikesepaneelide tootlikkust. Ka tulevikus suureks kasvavad puud võivad mõjutada päikeseenergia süsteemi efektiivsust. Seetõttu on oluline teha põhjalik varjude analüüs enne paigaldustööde alustamist.

Millised on võimalikud riskid päikesepaneelide puhul, millele tasub tähelepanu pöörata?

Päikesepaneelide puhul on riskid üldiselt madalad, kuid mitte olematud. Kui päikesepaneelid paigaldatakse katusele, tuleb erilist tähelepanu pöörata juhtmetele ja ühendustele, sest aja jooksul võivad ilmastikumõjud neid kahjustada ja põhjustada lühiseid. Integreeritud päikesekatustel seda mure pole, kuna juhtmed on katusekatte all varjatud ja kaitstud. Lisaks võivad ekstreemsed ilmastikuolud, nagu rahe või tugevad tuuled samuti kahjustada päikesepaneele. Kuigi päikesepaneelidest alguse saanud õnnetusjuhtumeid on Eestis olnud vaid mõned üksikud, tasuks enne päikesepaneelide paigaldust uurida oma kindlustusseltsilt paneelide kindlustuse tingimuste ja võimaluste kohta.

„Gjensidige kodukindlustuse puhul on kindlustatud eramu välisküljele püsivalt kinnitatud või eramuga muul moel ühendatud eramut teenindav päikesepaneel koos selle osadega (nt akupank, moodulid jne) hüvitispiiriga 10% maja taastamisväärtusest. Seega on päikesepaneelid kodukindlustuse osa samamoodi nagu antenn katusel või õhksoojuspump seinal,” lausus Rabe.

Kuidas tagada päikesepaneelide pikk eluiga?

Nagu kõigi elektrooniliste või mehaaniliste seadmete puhul, vajavad ka päikesepaneelid ning päikesekatused regulaarset kontrolli ja hooldust, et kindlustada nende efektiivsus ja töökindlus. „Eesti kliimas on tegelikult päikesepaneele üsna kerge hooldada, kuna tuul ja vihm teevad juba suurema töö ära,” täpsustas Reiman. Kindlasti tuleb aga vahel paneelidele pilk peale heita ja vajadusel puulehed ning muu praht eemaldada.

Üldiselt on soovitatav kontrollida ühendusi vähemalt korra iga 1-2 aasta tagant või siis, kui on märgata päikesejaama efektiivsuse langust. Klassikaliste, raamile paigaldatud päikesepaneelide puhul, tuleb olenevalt tootjapoolsetest ettekirjutustest iga-aastaselt üle pingutada ka kinnitusklambrite poldid. Kõik vähegi vigastatud või vananenud komponendid tuleb välja vahetada, et vältida mõju kogu päikesejaama süsteemile.

Head Uudised GoodNews