1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Millal on õige aeg iPhone aku vahetamiseks?
Millal on õige aeg iPhone aku vahetamiseks?

Millal on õige aeg iPhone aku vahetamiseks?

IPhone on saanud meie igapäevaelu lahutamatuks osaks, olgu selleks siis suhtlemine, töö või meelelahutus. Aja jooksul väheneb telefoni aku töövõime, mis võib mõjutada seadme üldist jõudlust. Millal peaksime kaaluma iPhone aku vahetust ja mida meeles pidada, et hoida oma seadet parimas korras?

Miks iPhone’i aku vananeb?

IPhone’i aku eluiga on piiratud ja see on mõeldud taluma umbes 500 täistsüklit, mis tavaliselt kestab umbes kaks kuni kolm aastat. Täistsükkel tähendab seda, et aku laetakse 100% ja tühjeneb nulli, olenemata sellest, kas see toimub ühe või mitme laadimise jooksul. Aja jooksul hakkab aku mahtuvus paratamatult vähenema ja võib jõuda punkti, kus see ei suuda enam hoida piisavalt energiat päeva jooksul. Kui märkad, et pead telefoni laadima mitu korda päevas, võib see olla märk, et on aeg iPhone aku vahetuseks.

IPhone’i aku eluiga on piiratud ja see on mõeldud taluma umbes 500 täistsüklit, mis tavaliselt kestab umbes kaks kuni kolm aastat.

Foto: Freepik

Kuidas kontrollida aku tervist?

Apple on teinud iPhone’i kasutajatele lihtsaks aku tervise kontrollimise. Seadete all on valik “Battery Health”, kus on näha aku maksimaalne mahtuvus protsentides. Kui see näitaja langeb alla 80%, on see kindel märk, et aku on oluliselt vananenud. Sellises olukorras võib telefon hakata ootamatult välja lülituma või näitama muid probleeme. Lisaks sellele võib iPhone hakata automaatselt piirama oma jõudlust, et vältida ootamatuid väljalülitusi. Sellisel juhul on aku vahetamine vajalik, et taastada telefoni täisfunktsionaalsus ja pikendada seadme eluiga.

Kui Battery Health näitaja langeb alla 80%, on see kindel märk, et aku on oluliselt vananenud.

Millised on märgid, et aku vajab vahetamist?

Peale aku tervise kontrollimise seadetes on veel mitmeid sümptomeid, mis võivad viidata vajadusele aku vahetamiseks. Siin on mõned levinumad märgid:

  1. Aku kiire tühjenemine – isegi kerge kasutamise korral tühjeneb aku väga kiiresti ja pead telefoni mitu korda päevas laadima.
  2. Telefon kuumeneb üle – eriti kui kasutad ressursimahukaid rakendusi või laadid telefoni.
  3. Ootamatud väljalülitumised – telefon lülitub välja, kuigi aku näitab veel järelejäänud laetust.
  4. Telefon tundub aeglane – iPhone’i vananenud aku võib põhjustada jõudluse langust, kuna telefon piirab oma võimsust, et aku saaks kesta kauem.

Kui märkad neid sümptomeid, on tark mõte konsulteerida spetsialistiga, kes saab kontrollida aku seisundit ja pakkuda sobivat lahendust.

Foto: Freepik

Kuidas aku vahetamine mõjutab telefoni jõudlust?

Paljud kasutajad märgivad, et pärast aku vahetamist on telefon taas palju kiirem ja töötab sujuvamalt. Seda seetõttu, et iPhone’il on funktsioon, mis piirab jõudlust, kui aku on kehvas seisundis, et vältida ootamatuid väljalülitusi. Uue ja kvaliteetse akuga saab telefon oma algse jõudluse tagasi. Aku vahetamine mitte ainult ei pikenda seadme eluiga, vaid annab ka parema kasutuskogemuse. Eriti kasulik on see neile, kes kasutavad telefoni ressursimahukate rakenduste või mängude jaoks.

Kas peaksin ise akut vahetama?

Kuigi on olemas “tee-ise” komplekte, ei ole iPhone’i aku vahetamine algajale soovitatav. Telefonide sees on tundlikud komponendid ja ilma vajalike tööriistade või oskusteta võib seadme kahjustada. Ebaõnnestunud aku vahetus võib kahjustada ekraani, emaplaati või muid komponente, mis teevad remondi kallimaks. Professionaalne iPhone remont on alati turvalisem lahendus, kuna see tagab, et kõik tehakse õigesti ja seadme garantiid ei rikuta.

Foto: Freepik

Kuidas pikendada aku eluiga?

Kui oled hiljuti aku vahetanud või tahad vältida selle kiiret kahanemist, on mitmeid nippe, mis aitavad pikendada aku eluiga:

  1. Vältige täielikku tühjenemist ja ülelaadimist – proovi hoida aku laetust 20% ja 80% vahel.
  2. Kasutage originaal laadijat – odavad laadijad võivad kahjustada aku tervist.
  3. Vältige kuumenemist – kuumus on akudele eriti kahjulik, nii et ära jäta telefoni otsese päikesevalguse kätte ega kasuta seda laadimise ajal intensiivselt.

Kokkuvõte: Millal on õige aeg aku vahetamiseks?

IPhone aku vahetamine on vajalik, kui aku jõudlus hakkab märgatavalt langema. Kui telefon tühjeneb kiiresti, lülitub ootamatult välja või kuumeneb sageli üle, on parim lahendus vahetada aku spetsialisti abiga.

Head Uudised GoodNews