1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. Miks valentinipäeva juurde kuulub romantika ja maitsvad toidud? 
Miks valentinipäeva juurde kuulub romantika ja maitsvad toidud? 

Miks valentinipäeva juurde kuulub romantika ja maitsvad toidud? 

Püha Valentini järgi nime saanud päeva tähistamine sai alguse keskajal, sest siis teati rääkida, et just veebruari keskel algas lindude pesapunumise aeg. 14. veebruaril vahetavad sõbrapäevaarmastajad salapärase pühaku Püha Valentini nimel maiustusi, komme, šokolaade, lilli ja muid kingitusi. Eestis tähistatakse 14. veebruaril laiemalt sõbrapäeva, kuid tuntakse seda perioodi ka valentinipäeva kui romantilise ja „pesapunumise“ aega.

Foto: Pixabay

Taustaks: 

Püha Valentin on kihlatute, mesinike, tervituste, õnnelike abielude, armastuse, armukeste, katku, reisijate, noorte, aga ka hoopis epilepsia ja minestamise kaitsepühak. Teda on kujutatud piltidel lindude ja roosidega ning tema pidupäeva tähistatakse 14. veebruaril.

Kuigi kindlalt ei ole teada, kes on päeva tõeline kaitsepühak, sest katoliku kirik tunnistab vähemalt kolme erinevat märtrisurma surnud pühakut, kelle nimi on Valentinus. Kõige populaarsema legendi järgi oli Valentinus III sajandil Roomas elanud preester, kes jätkas salaja abielude sõlmimist, kuigi keiser Claudius II keelustas selle noortel sõduritel, kuna arvas, et vallalised mehed on paremad sõdurid kui need, kes on abielus ja kellel on naised ja lapsed.

Foto: Shutterstock.com

Rikaste kaupmeeste maja Olde Hansa on keskaja kultuuri- ja elamuste keskus, kus tähistatakse valentinipäeva omaaegsete traditsioonide kohaselt.

  • Olde Hansa külalised saavad 14. veebruaril osa piduroogadest, heerold ehk kuulutaja Egon Schönherz jutustab Hansalinnade armastuslugusid- ja legende ning trubaduurid mängivad kauneid viise armastusest ja sõprusest. Majarahvas on külaliste jaoks ette valmistanud ka mitmeid üllatusi.
Head Uudised GoodNews