1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. Miks eelistada polükarbonaadist kasvuhoonet?
Miks eelistada polükarbonaadist kasvuhoonet?

Miks eelistada polükarbonaadist kasvuhoonet?

Polükarbonaadist ehk teisi sõnu kihtplastikust kasvuhooned on aiapoodides väga levinud müügiartikkel. Mida aga tasub silmas pidada, kui on soov oma järgmine kasvuhoone just selle kattematerjaliga valida? Mõtteid jagab https://www.kaup24.ee e-pood.

Kihtplastikust ehk polükarbonaadist kasvuhoonete eelised

Kasvuhoone katte ülesanne on lasta võimalikult palju päikesevalgust sisse ja takistada soojuse väljumist taimede hoonest. Peamiseid valikuid on kolm: kile, klaas ning plastik.

Kile on nendest kõige odavam, aga ka kõige töömahukam lahendus, sest see ei talu külma ilma. Hoolsamad omanikud kerivad kile talveks maha, teised jälle peavad seda enamasti iga paari aasta tagant vahetama.

Kõige rohkem valgus laseb läbi klaasist hoone. Ka on klaas kõige traditsioonilisem, kergelt puhastatav ning pikaajaliselt kestev valik.  Klaasi miinuseks on see, et ta on kehv sooja hoidja.

Klaasist oluliselt paremini hoiab sooja kihtplastik ehk polükarbonaat. Kihtplastik laseb valgust läbi ainult teatud spektri ulatuses ja hajutab ka hoones sees valgust paremini. Enamlevinud on 4-6 mm paksune plastik. Ülemised piirid seab plastiku paksusele ka taimekasvatushoone disain. Ning mida paksem on kihtplastik, seda paremini peab ta talvel vastu lumele. Lisanüanssidest leiab lugemist ka Delfi artiklist.

Kihtplastiku lahtised otsad on tarvis katta selleks tarbeks ettenähtud kaitseteipidega. Nii ei pääse tolm, putukad jm plastiku kihtide vahele, millest võib alguse saada kihtplastiku rohetumine. Nii püsib taimede kodu kauem visuaalselt ilus ja ka kihtplastik ei vanane enneaegselt.

Milline konstruktsioon?

Kasvuhoone konstruktsioonid on tavaliselt plastikust, puidust või metallist. Plastik on odav lahendus ja kasutatakse eelkõige väiksemates kasvuhoonetes ning taimelavade konstruktsioonides. Puitkasvuhooned on valdavalt isetehtud.

Paljude soodsamate kasvuhoonete kandekonstruktsioonid on enamasti metallist, kas alumiiniumist või terasest. Alumiiniumi eeliseks on kergus, mis tuleb kasuks kasvuhoone transportimisel ja kokku panemisel. Aga meile vahete-vahel siiski saabuvad krõbedad külmad ei jäta alumiiniumile mõju avaldamata, muutes konstruktsiooni hapraks. Seega tasub võimalusel eelistada konstruktsiooni, mis on tehtud roostevabast alumiiniumist.

Kasvuhoone kokku panemisel veendu, kui lihtsaks on see sulle tootja poolt tehtud.

Mõned taimede hooned saab kokku panna mugavalt ja kruvivabalt. Tutvu ka toote juhistega sõrestiku hooldamiseks. Võib-olla vajab sinu uus taimede kodu talvel lumega lisatoestust, nii saad ise hoolt kanda kasvuhoone pika eluea eest.

Ventilatsioon

Suvel palava ilmaga vajab kasvuhoone tuulutust, kus soe ja kõrgemale tõusev õhk pääseks välja ning väljast jahedam õhk saaks sisse tulla. Tea, et väiksemate taimehoonete korral on ühtlast temperatuuri ja niiskust raskem hoida, kuna õhk nendes soojeneb kiiresti.

Taimede hoonel võiksid ventilatsiooniavad paikneda mõlemal küljel. Õhuavad võivad paikneda nii katusel, kui külgedel. Mõnedel on tuulutuseks otsaaken. Kui otsaakent ka pole, siis on lihtsaks ventilatsioonilahenduseks leida võimalikult laia uksega taimede hoone, mida saab päeval lahti jätta. Lisaks on võimalik tellida ka lahtikäivad tuulutusavad eraldi osadena juurde. Ka sellise variandi olemasolu on hea meeles pidada.

Vundament

Kasvuhoone paigutamiseks on vajalik sile, tugev ja kuiv pinnas. Kui selline koht on olemas, siis võib osad kasvuhooned paigaldada otse maasse T-profiilist kinnituste abil. Kallimatel mudelitel on selleks otstarbeks kaasas alusraam.

Aga, et soetatud taimede hoone kindlalt kohal püsiks ning tuult alla ei võtaks, on kindlam see kinnitada vundamendile. Vundament on vajalik ka juhul, kui kasvuhoonele välja valitud sobiv koht ülal mainitud kolmele tingimusele ei vasta.

Kokkuvõtteks võib öelda, et kihtplastikust kasvuhoone on hea valik oma hinna, valguse läbilaskvuse ning soojaomaduste poolest.  Lisaks on see ka pikaajaline ning lihtsalt hooldatav. Kõik selleks, et rõõmu aiapidamisest oleks rohkem.

Valiku kasvuhooneid leiad Kaup24.ee e-poest.

Tegemist on reklaamartikliga!

Head Uudised GoodNews