1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. LOO KODUNE HOIURUUM I 5 nippi, kuidas kodust laoruumi organiseerida
LOO KODUNE HOIURUUM I 5 nippi, kuidas kodust laoruumi organiseerida

LOO KODUNE HOIURUUM I 5 nippi, kuidas kodust laoruumi organiseerida

Argielu toimetustes ei kipugi me märkama, kui kodu on ühtäkki täitunud asjadega, mida tegelikult igapäevaselt vaja ei ole. Asjade üleküllus neelab endasse kodu peidetud avaruse ja seetõttu on kodutunde tekkimine raske. Esialgu ei pruugigi mõista, kuidas silma alt saadud esemed võivad kodu kujundamisel rolli mängida. Just sellepärast on hea võimaluse korral luua kodu ladu, kuhu paigutada kõik üleliigsed asjad. Sama oluline on aga ka seda ruumi korras hoida, et see ei muutuks kasutatud asjade laoks. Koolitus – ja peokeskuse annalutter.KUUT looja Anna Lutter, kes viis 17. septembril toimunud Black Food Festivalil läbi mitmeid huvitavaid töötubasid, annab nõu, kuidas laoruumi käepärasemaks muuta.

Anna sõnul on üks oluline aspekt kogumise juures see, et haldaksid kõike seda, mis sul on – vastasel juhul muutub see tõesti täiesti meelevaldseks asjade kokku ahmimiseks. „Minu jaoks on süsteemid ja kord üliolulised ja kindlasti olen nende omamisest võtnud välja nii palju ajalisi võite! Kõige ajakulukam on elada (või töötada) segamini kohtades,“ lausub ta. Seega on süsteemid üliolulised ja ega süsteemid ei jää siis nii katki nagu nad sel hetkel on vaid lähevad üha hullemasse seisu, sest järjest kuhjub peale. Asju, projekte, mõtteid, materjale. Seetõttu on ka oluline laopind organiseerituna hoidma. Kuidas seda siis teha?

Riiulid

Riiulite abil saad hoiuruumi vertikaalselt ära kasutada. Raskemad esemed aseta alumistele riiulitele, et nende tõstmine pingutust ei nõuaks

Kastid

Sorteeri asjad vastavalt kasutusotstarbele. Eelista kaste, mida saad laduda üksteise peale. Läbipaistvatest plastkastidest on kohe näha, mida need endas sisaldavad. Kui läbipaistvaid kaste nii palju ei ole, siis pappkastidele saab peale kirjutada.

Igal asjal oma koht

Anna sõnul on oluline, et igal asjal oleks oma koht ning kui asjad on kenasti ära organiseeritud, on elu palju lihtsam.

Kasuta ära lao seinad ja lagi

Seintele saab panna näiteks nagisid ja konksusid, kuhu asju riputada. Ka lakke saab kruvida kardinapuu, mille külge riputada hooajariideid või  konksudega hoiukotte.

Ebavajalikud asjad ringlusesse

Ei ole hea mõte hoiustada laos asju, mis võtavad vaid ruumi ja mida sa tegelikult ei kasuta. Ühe inimese prügi, võib olla teise inimese aare. Seega vii ebavajalikud asjad ringlusesse.

Miks ja kellele annalutter.KUUT?

  • Annalutter.Kuut on vanasse Kurtna tootmiskanalasse rajatud koolitus- ja peokeskus, mis soovib maailmale näidata, et käsitöö on lõbus ning isetegemine on lihtne. Kuudis saab panna end ja oma sõpru (või töökaaslasi) proovile nii lihtsamate kui keerulisemate käsitöö ülesannetega. Eelkõige saab seal end aga mõnusalt tunda, sest lõõgastava käsitöö tegemise kõrval on neile sama oluline pakkuda võimalust ka lõõgastavaks pidutsemiseks.
  • Kuut avati 2019. aasta juunis. Kuudi ideeks oli muuta inimeste suhtumist käsitöösse ja isetegemisse positiivsemaks ja panna inimesi tahtma päriselt midagi oma kätega tegema. Lisaks isetegemise õhutamisele, on Kuudi jaoks väga oluline rõhutada mõistlikku tarbimist. Seda nii kutsudes üles vajaminevaid asju ise tegema, kui ka nende tegemiseks kasutama materjale, mis ei paneks lisakoormust meie kallile planeet Maale. Niisiis püüavad nad kasutada oma töötubades nii palju kui võimalik tootmis- ja tarbimisjääke.

 

Head Uudised GoodNews