1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. LÕHNATERAAPIA I Põhjalik juhend, kuidas, kus ja millal kasutada erinevaid ruumilõhnasid
LÕHNATERAAPIA I Põhjalik juhend, kuidas, kus ja millal kasutada erinevaid ruumilõhnasid

LÕHNATERAAPIA I Põhjalik juhend, kuidas, kus ja millal kasutada erinevaid ruumilõhnasid

Lõhnad mõjutavad meil rohkem kui me arvame. On tõestatud, et inimesi mõjutavad mitmed meeleelundid ja haistmismeel lausa 75%, mis on üheks tugevaks mõjutajaks. Lõhnasid on erinevaid – mõned teevad meid õnnelikuks, mõned ärritavad, mõned toovad lapsepõlve mälestused, mõned teevad õnnelikuks, mõned rahustavad jne. Igal inimesel on eelkõige oma seos lõhnadega, mis tulevad tema meeltest ja läbielatust. Kuid paljud lõhnad on sellised, mis toimivad inimestel sarnaselt. Seda muidugi juhul, kui just mingi konkreetse lõhnaga pole inimesel olnud tugevat emotsionaalset kogemust. Lõhnateadus on väga vana teadus ja seda on kasutatud erinevatel viisidel, et inimesi mõjutada. Panna endasse armuma, panna ennast ihaldama, mõjutada, uinutada või hoopis oma tooteid paremini müüa. La Casa de Los Aromas Valencia Aroomimaja esindaja annab näpunäiteid, milliseid ruumilõhnasid on kasulik kasutada ning kuhu need sobivad.

Foto: Unsplash

Kontor, büroo

Ideaalsed lõhnad kontori ja büroosse on need, mis ergutavad, tõstavad motivatsiooni, töövõimet, loovust ja teevad tuju heaks. Ideaalselt sobivad kontori vanilje, aniis, lavendel, sirel, mis põhinevad taimsetel eeterlikel õlidel.

Siit leiad valiku lõhnasid kontorisse ja büroosse:

Koolitustel, motiveerimiskoosolekutel, reisibüroodes on hea kasutada troopika ja eksootiliste puuviljade aroome, mis panevad inimesi unistama, motiveerivad, annavad energiat ja kasvatavad tegutsemissoovi.

Lõõgastuskeskus, spaa, ilusalong

Kuna ilusalongid ja spaad ei lõhna alati just kõige paremini, soovitab aroomimaja kasutada lõhnasegusid, mis neutraliseerivad õhku ja lõõgastavad.

Klassikalised lillelõhnad sobivad ideaalselt – näiteks roosi-, maikellukese- ja pojengisegud.

Eksootilisema lõhna eelistusel võiks kasutada sidruni-, greibi-, kardemoni- ja muskaatpähkli-, eukalüpti-, seedri- ja hiina kurereha, patšuli-, muskuse- ja vaniljelõhnasegusid.

Siit leiad valiku lõhnasid, mis sobivad lõõgastuskeskustesse, spaadesse ja ilusalongi:

Ruumilõhnad kodudesse

WC-sse, kööki, garaaži  – kohtadesse, kus on erinevad ebameeldivad lõhnad, võiks kasutada ruumilõhnasid, mis neutraliseerivad õhku. Head lõhnad koju niisketesse ruumidesse on tsitruselised, eelkõige sidrunil baseeruvad eeterlike õlide lõhnalised, ideaalne on virsikuõie lõhn. Kuid kellele puuviljalised lõhnad ei sobi, võib kasutada lavendli- ja jasmiinisegusid.

Siit leiad valiku lõhnasid koduruumidesse:

Kui on kehv söögiisu, võib panna kööki lavendli eeterliku õliga difuuseri.

Magamistuba

Magamistuppa sobivad hubased ja romantilised lõhnad, mis lõõgastavad ja annavad rahutunde. Eelkõige jasmiin, jasmiinitee ja näiteks lavendel.

Siit leiad valiku lõhnasid magamistuppa:

Hea une tagavad lavendli lõhnakotid. Pane ööseks padja alla – aitab kiiremini uinuda ja magad lühema aja jooksul efekiivsemalt.

Näiteks soovitatakse panna lavendlirohu kotte kodus riidekappi koide peletamiseks.

Elutuba

Elutuppa sobivad lõhnad, mis annavad rõõmu ja positiivse tunde. Ideaalselt sobivad punastel marjadel ja puuviljade eeterlikel õlidel baseeruvad lõhnad. Ergutavad, meeliülendavad.

Siit leiad valiku lõhnu elutuppa:

Positiivsust, soojust ja lõõgastust loovad näiteks apelsini ja kaneeli seguselised lõhnad.

Söögikohad, restoranid, baarid, kohvikud

Aroomi spetsialistid rõhutavad, et söögikoha lõhn on väga oluline. Kliendil tekib esmamulje juba sisenemisel.  Hea ja õige lõhn muudab ruumid täisulikuks. Ideaalselt sobivad puuviljade ja marjade lõhnad, ka kohvi- ja teelõhnad, kaneeli-, ingverilõhnad. Oleneb ka, millise maa kööki söögikoht esindab. Kohvikutel on kaval kasutada ka koogilõhnalisi lõhnasid.

Siit leiad valiku lõhnu söögikohtadesse:

Lavendel on hea söögiisutekitaja ja annab vahemerelise tunde.

Kaubanduspindadele, kauplustesse, müügikohtadesse

Läbi lõhnade on võimalik inimesi mõjutada ja panna inimesi otsuseid tegema. Toidukauplustes võiks kasutada puuvilja, kohvi, kaneeli või värskete saiade lõhna baasil loodud lõhnasid.

Siit valik lõhnasid kaubanduspindadele:

Ideaalsed lõhnad kodukaupade, mööbli- ja tööstuskaupade kauplusetele on okaspuu eeterlikel õlidel baseeruvad lõhnad, näiteks Kodulõhn Rituaal või Kodulõhn Glam vanilje-sandel.

Foto: Pixabay

Nõustamiskabinetid, psühholoogide kabinetid, holistika, perenõustamistoad jne

Lillelõhnad soodustavad probleemide lahendamist seega igasugused lilleliste alatoonidega lõhnad on ideaalsed. Lõhnad aitavad inimestel meenutada asju või viia neid mälestustesse. Mälule mõjub hästi roosi- ja rosmariinilõhn. Väga iidselt on kasutatud Hispaania jasmiini, mis on hea rahulik lõhn, kus on kokku üle 10 keemilise ühendi. Roosides on tavaliselt 3-10.

Siit leiad valiku lõhnasid nõustamismikabinettidesse:

Kuidas end lõhnade abil ergutada ja rahustada?

Kui sul on tulemas tähtis päev, alusta päeva piparmündi- või melissilõhnaga, mis ergutavad meeli. Aroomimaja esindaja selgitab, et piparmünt parandab keskendumisvõimet. Ideaalne, kui pead kirjutama pikka kirjateksti, joonestama või süvenema detailidesse.

Kui sa tahad lõpetada päeva harmooniliselt, siis lõpeta see vaniljelõhnaga. See aitab kaasa naudinghormooni serotoniini tootmisele, mille järel kaob vajadus täiendava naudingu järele. Vanilje rahustab imeliselt  ja teeb rõõmsaks, taltsutab viha ja viib ära ärrituse. Lisaks  suurendab vaniljelõhn inimeste loovust ja teeb nad avatumaks. Muudab inimesed tundlikuks ja pingevabaks.

Tekst: Kätlin Rohilaid-Aljaste

Head Uudised GoodNews