1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Lihtsad reeglid arvutite turvalisuse tagamiseks
Lihtsad reeglid arvutite turvalisuse tagamiseks

Lihtsad reeglid arvutite turvalisuse tagamiseks

30. novembril peeti arvutiturvalisuse päeva, mille puhul selgitasid Salva Kindlustuse ja nutiseadmete müügi- ja hooldusettevõtte iDeal spetsialistid, kuidas oma seadmeid kaitsta ja ohutult kasutada.

Salva Kindlustuse varakindlustuse osakonna tootejuhi Riho Vilippuse sõnul tekitavad arvutite või muude nutiseadmetega seotud õnnetusjuhtumid ja rikked reeglina mitmesajaeuroseid kahjusid, mistõttu on mõistlik oma seadmeid kindlustada. „Rohkem juhtub õnnetusi kaasaskantavate seadmetega, nagu näiteks nutitelefon, tahvel või sülearvuti, aga ka statsionaarne arvuti ei ole sada protsenti kaitstud selle eest, et teie kass selle peale veeklaasi ümber ei lükka,“ ütles Vilippus.

„Igasuguse tehnika riistvaraline disain on läinud ajaga kompaktsemaks ja õhemaks. See tekitab paratamatult ohu, kus igasugune õnnetus võib seadmele jääda viimaseks. iDealis saab koos elektroonilise seadme ostmisega vormistada Salva kindlustust juba üle 10 aasta ning selle aja jooksul oleme näinud väga erinevaid olukordi, kui lihtne on kahju juhtuma,“ rääkis iDeali klienditoe juht Rainer Ross.

Tema sõnul on kõige levinumad mured käest libisenud sülearvutid ning taskust kukkunud telefonid, aga ka väga suur osa moodustub seadmele tekitatud vedelikukahjustused. „Isegi lemmikloomad on suutnud sülearvuti ekraani nurga mõraliseks hammustada!“ tõi Ross mõned näited. Elektrooniliste seadmete kindlustus kaitseb seadet maha kukkumise, vedeliku peale valamise, rikete puhul, aga ka lemmiklooma poolt tekitatud kahju eest, kui näiteks kass või koer jääb juhtmetesse kinni ning tõmbab sülearvuti või monitori laua pealt maha.

Riho Vilippus rõhutas, et väga oluline on hoida seadet heaperemehelikult ja jälgida tootjapoolseid juhiseid. Kui valesti käsitletud seadmel ilmnevad vead, mis tegelikult olid juhiseid järgides ennetatavad, siis paraku ei saa kindlustus sellist kahju hüvitada. „Heaks näiteks siin on akutsüklid. Kui eirata tootja akutsüklite hoidmise soovitusi, siis aku tööiga saab kiiremini läbi. Avalikes kohtades ei tohi jätta seadmeid järelevalveta, kuna võimalus andmete kui ka seadmete kadumiseks on suur,“ selgitas Vilippus.

Arvutite turvalisuse juures on oluliseks teemaks ka andmete hoidmine. „Andmeid paraku kindlustada ei saa, kuna nende väärtust ning seega ka potentsiaalse kahju suurust ei ole võimalik kindlaks teha. Soovitame oma andmetest teha varukoopia, et need oleksid igal hetkel kättesaadavad ka väljastpoolt konkreetset seadet,“ lisas Vilippus.

„Igakuine paari eurone summa pilveteenuse eest või kõvaketta ühekordne ost ei ole võrreldav sellega, kui viie või rohkem aasta pildid ja muu vajalik info seadmes sekundiga kaob,“ arvas ka Rainer Ross.

Ta hoiatas omalt poolt ka andmepüügi ehk phishing’u eest. „Eriti populaarne on andmepüük tänapäeval e-maili või sotsiaalmeedia kaudu, kus pealtnäha tõsine kirjutis kas lubab poolelioleva pangaülekande peatada või näiteks annab märku, et on kohtukutse saabunud,“ tõi Ross näited. Enamus sarnastel petukirjadel on nõutud sisselogimine internetipanka, mis on juba piisav, et kasutaja on võimeline andma pättidele ligipääsud.

Lisaks levib ka palju kirju sellest, kuidas kasutaja on mingisuguse foto või video tegemisega “vahele jäänud” ning et “häkker”neid ei avaldaks, soovib rahalist tasu. „Neid ja kõiki muid sääraseid kirju peaks ignoreerima. Lisaks aitab küberturvalisust tõsta see, kui inimene veendub visuaalselt et ta on just sellisel lehel nagu ta arvab et ta on. Et aadressiriba peal olev www.pank.ee ei oleks näiteks www.pankk.ee,“ lisas Ross.

Tema sõnul tasub alati kasutada tarkvara kõige viimasemat versiooni ning teha regulaarsed uuendused. „Paljud kasutajad kipuvad lükkama tarkvara uuendusi mitmeid kordi edasi, kuid seda ei tohi lõputult teha, sest fakt on see, et vanade versioonidega arendajad enam ei tegele ning see annab häkkeritel võimaluse võimalike turvaaukude või muude trikkide kaudu saada vajalikku kätte,“ ütles Ross.

Küberturvalisusele paneb punkti mõistagi tugev parool. „Ajad, kus Parool1234 oli riigi kõige populaarsem parool, võiks nüüdseks loodetavasti möödas olla, aga kuna paljud kontod sisaldavad tundlikke isikuandmeid, siis on rangelt soovituslik kasutada keerulisi paroole: leida endale mingisugune loogika nendega ning veenduda, et e-maili aadress ei oleks teiste kontodega sama parooli all,“ soovitas Ross.

Lihtsad reeglid arvutite turvalisuse tagamiseks:

  • Ära pane arvuti kotti koos vedelike või toitudega
  • Kasuta seadmeid kaitsvaid ümbriseid
  • Hoia kõikvõimalikud juhtmed organisaatoriga korras
  • Tee joogi- või kohvipaus arvutist eemal, siis saavad ka silmad puhata
  • Käsitle seadet vastavalt tootjapoolsetele juhistele
  • Uuenda regulaarselt tarkvara
  • Muretse varukoopiate koht kas pilves või välikettal
  • Ignoreeri kahtlaseid kirju
  • Veebi kasutades veendu, et oled õigel leheküljel
  • Loo enda jaoks loogiline, kuid pahatahtlikele keerulise paroolisüsteem
  • Kindlusta oma seadmed
Head Uudised GoodNews