1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Kuus punkti, mida matkapükste valimisel silmas pidada
Kuus punkti, mida matkapükste valimisel silmas pidada

Kuus punkti, mida matkapükste valimisel silmas pidada

Soojad kevadilmad lausa kutsuvad loodusesse matkama. Korralike jalanõude ja seljakoti järel määravad matka õnnestumise ka püksid, mis peavad istuma jalas nii, et ei tule matkal meeldegi. Fjällräveni matkaeksperdid tutvustavad mõningaid olulisi detaile, millele pükste valimisel tähelepanu pöörata.

1) Venivad püksid lubavad kükitada
Matkapükste valimisel on oluline materjal ja sobivus kehaga, kuna nendest sõltub, kui palju on ruumi liikumiseks. Mida ekstreemsem rada ja rohkem liikumist, seda venivamad peavad ka püksid olema. Mõtle läbi, kui palju tuleb rajal ronida või kükitada. N-ö üle kivide ja kändude matk vajab lisaruumi põlveosas, mis võiks sisaldada stretšmaterjali. Kui plaanid aga ette võtta veidi lühema, mööda laudteed kulgeva stabiilse rabatee, ei mängi materjalivenivus pükste valikul nii suurt rolli.

2) Kaitse vihma ja tuule eest
Teine oluline detail lisaks matkarajale on mõistagi ilm. Külmade ilmadega vajavad jalad veidi robustsemast materjalist pükse, mis kaitsevad nii vihma kui ka tuule eest. Suviseks perioodiks sobivad aga kerged ja venivad püksid, võimaluse korral ka õhuavadega, mis ventileerivad ja lasevad nahal mõnusalt hingata. Suveperioodiks on ideaalne lahendus tõmblukuga püksid, millel saab lihtsa liigutuse abil sääreosad ära võtta ja lühikesed püksid teha.

3) Riidevaha hoiab kokku raha
Kui mitut paari matkapükse ei täi osta, on palju abi ka riidevahast. Paljude matkariietetootjate riietele saab lisakaitsena peale kanda mesilasvahast ja parafiinist valmistatud riidevaha, mis muudab materjali vastupidavamaks vihma ja tuule eest. Vaha mahapesemine annab pükstele rohkem hingavust.

4) Õhuavad kaitsevad märja ja sinikate eest
Matkapükste valimine sõltub väikestest detailidest. Loodusfotograafid ja ka jahimehed, kel tuleb õigeks tabamuseks palju kükitada ja põlvitada, eelistavad pükse, mida on täiustatud põlveavadega, mille sisse saab pehmenduseks või vee tõrjumiseks panna põlvepadjad. Nii võivad püksid küll märjaks minna, ent seevastu jäävad põlved kuivaks ja sinikateta.

5) Nutikad lisadetailid kaitsevad sääri pori ja putukate eest
Pükste alumise ehk sääreosa reguleerimiseks on paljudel matkapükstel lisamugavusena reguleerimisrihmad, mis võimaldavad pükse alt kitsamaks või laiemaks teha. Kitsama alaosaga püksid kaitsevad niiskuse ja putukate eest. Täielikku kaitset säärtele pakuvad aga saapakonksud, mille abil on võimalik püksisäär kinnitada saapa külge, kaitstes talvisel ajal neid lume ja külma ning suvisel ajal teravate okste, pori või putukate eest. Täpselt samasugust funktsiooni täidavad säärised.

6) Taskud annavad juurdepääsu vajalikele asjadele
Matkapükste valimisel ei saa üle ka taskutest, mida võiks olla pigem rohkem kui vähem. Kuna seljakott on kaalult raske ja selle äravõtmine lisakohustus, mängivad püksitaskud matkal olles n-ö käe- või kõhukoti rolli: sealt on asju lihtne kätte saada ja tagasi panna. Sestap mõtle läbi, milliseid asju on matkal kiiresti kätte vaja saada. Suurematesse reietaskutesse mahuvad hästi ära matkakaart või kompass, muudesse taskutesse paiguta kindlasti ka mobiiltelefon, tikud, välgumihkel ja taskunuga. Paberist matkakaart ja kõik tuletegemiseks mõeldud vahendid paiguta alati suletud kilekoti sisse, et need märjaks ei saaks.

Head Uudised GoodNews