1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Kuus nippi, kuidas oma aeda keskkonnasõbralikult hooldada
Kuus nippi, kuidas oma aeda keskkonnasõbralikult hooldada

Kuus nippi, kuidas oma aeda keskkonnasõbralikult hooldada

Aiapidamine on osa tervislikust eluviisist. See pakub võimalust värskes õhus viibida, silmailuks kauneid õisi ja pere toidulauale vitamiinidest pakatavaid vilju kasvatada. Aias töötamine hoiab toonust igas vanuses inimestel, alustada saab juba väikestest lastest, andes neile lihtsamaid ülesandeid. Samas tasub meeles pidada, et intensiivne aiapidamine ja selle hooldus on ümbritsevale keskkonnale kurnav. Piirates oma aias liigirikkust, rohkelt riisudes ja kokku korjates, liigselt väetades ja kastes, koormame keskkonda ja see ei ole jätkusuutlik.

Jätkusuutlik ja terve keskkond on ääretult oluline ja aiapidamisel saab igaüks selle hoidmise nimel palju ära teha. Lisaks on ökoloogiline ja keskkonnahoidlik aiapidamine tihti lihtsam ja soodsam, selle põhimõtted ei ole kahjulikud ja neid saab kasutusele võtta igas aias.

Alustades väikestest sammudest ja mõeldes oma valikutele, saame luua tervislikuma keskkonna, kaotamata rohelist hooldatud aeda. Järgnevalt toome välja kuus nippi, kuidas oma aeda keskkonnasõbralikult hooldada.

Foto: Pixabay.com
  1. Muruniiduki valik on keskkonna aspektist väga oluline. Bensiinimootoriga muruniiduk on efektiivne ja niidab ka kõige tihedama muru, aga paiskab samal ajal õhku suure hulga heitgaase. Vahetades sellise muruniiduki mehaanilise või elektrilise muruniiduki vastu, väheneb õhus heitgaaside hulk, samuti väheneb müra hulk. Hekikäärid ei ole mõeldud ainult puude ja põõsaste lõikamiseks, vaid nendega võib ka kõrgemat rohtu ja muru piirata. Hekikäärid on suureks abiks raskesti ligipääsetavate kohtade puhul, kus ei ole piisavalt ruumi muruniidukiga liikumiseks.
  2. Olenemata sellest, millist muruniidukit kasutad, jäta niidetud muru kokku korjamata. Niidetud muru on väetis kasvavale rohule – see komposteerub suvises aias kiiresti, pakkudes kasvavatele taimedele hulgaliselt toitaineid. Uus muru kasvab rohelisem, tihkem ja pehmem.
  3. Vali muruseeme hoolikalt. Kuna iga muru on erinev, peaksid muruseemne ostmisel tähelepanelik olema, et mitte endale karuteenet teha. Vali oma aeda selline muru, mis sobib sinu harjumustega – selleks uuri selle kasvukiirust ja sisalduvaid taimeliike. Soovitavalt vali aeglaselt kasvav muru, et ei peaks nii tihti niitma.
  4. Komposteeri oma toidujäätmed. Müügil on suur hulk valmis kompostreid, samuti võid selle ise käepärastest materjalidest ehitada. Vii kõik bioloogilised jäätmed kompostrisse ja üsna pea on valmis tasuta väärtuslik väetis, mida saad looduslikul viisil väetamiseks kasutada. Samuti väheneb prügi hulk majapidamises.
  5. Muru vajab õhutamist. Liigirikkuse tõstmiseks võid istutada ristikut. Kasuta ükskõik millist teravat tööriista ja vajuta sellega murusse regulaarselt auke – neid auke võid täita liivaga, et muru pinda õhutada. Too oma aeda vihmausse, kasta neid veega ja lase neil oma tööd teha.
  6. Kasta muru harva aga põhjalikult. Ära tee seda tihti ja pinnapealselt. Aeda võib paigaldada ka vihmutid – kui need on õigesti seadistatud, hoiavad vihmutid kastmisele kuluvat vett kokku. Paiguta aeda ka vihmaveekogujad. Suuremate suviste vihmadega kogud vaevata suure hulga osoonirikast vett, milles on taimede jaoks palju kasulikke aineid. Kasuta kastmisel hoopis seda vett.

Selleks, et aiapidamine oleks võimalikult keskkonnasõbralik ja jätkusuutlik, mõtle oma valikutele. Kas bensiinimootoriga muruniiduk on tingimata vajalik või saad selle välja vahetada loodussõbralikuma elektrilise muruniiduki vastu? Tingimata ei pea aeda väetama sünteetiliste väetistega ja kastmisvett saab koguda ka vihmaveest. Väikeste sammudega saame muuta ümbritseva keskkonna puhtamaks. Suure valiku aiapidamiseks vajalikke tarbeid leiate K-rauta.ee suurest valikust.

Head Uudised GoodNews