1. Avaleht
  2. Reis
  3. Kus eestlased kõige rohkem reisimas käivad?
Kus eestlased kõige rohkem reisimas käivad?

Kus eestlased kõige rohkem reisimas käivad?

Eesti Panga statistika järgi külastasid Eesti elanikud 2022. aastal välisriike 2,7 miljonit korda. Iga viies reis tehti Soome, sinna reisiti kaks korda rohkem kui 2021. aastal. Ka Citadele maksekaartide andmed näitavad, et Soome on jätkuvalt kõrgeima pangakaardi tehingute arvuga riik.

Citadele pangakaartidega tehtud maksete statistikast selgub, et 2023. aasta esimeses kvartalis oli Eesti  pangakaardi omanike välismaal tehtud tehingute koguarv 11 642. Eesti turistid jätsid välismaale kokku ligi 400 000 eurot. Andmed näitavad, et enamus tehingutest tehti Soomes, Hispaanias, Lätis ja Itaalias. Soome oli kõrgeima pangakaartide tehingute arvuga riik, kus tehti 3577 tehingut. Hispaania oli 1079 tehinguga teisel kohal ning Läti 989 tehinguga kolmandal kohal. 

„Teised riigid, kuhu Citadele kliendid on omajagu raha jätnud on Araabia Ühendemiraadid (402 tehingut), Ameerika Ühendriigid (235 tehingut) ja Šveits (79 tehingut). Andmed näitavad ka seda, et on riike, kus pangakaartide tehingute arv on madal. Näiteks olid riigid nagu Keenia, Kambodža, Maldiivid, Belize, Kuuba ja Honduras, kus oli vaid üks pangakaardi tehing,” märkis Citadele panga Eesti filiaali jaepanganduse juht Marina Hakiainen.

Hakiainen lisas, et kui vaadata välismaal tehtud maksete suurusi, siis selgub et Soome on ühtlasi ka kõrgeima keskmise makse summaga riik. Seal sooritatud ühe kaardimakse summas on keskmiselt 16 eurot. Keskmise kaardimakse summa on kõige väiksem Kambodžas, kus tehti üks makse summas 10 eurot. 

„Keskmise makse summa erinevus võib olla tingitud mitmest tegurist, nagu ostujõu erinevused, erinevad sissetuleku tasemed, elukallidus ja tarbijakäitumine. Näiteks Soomes on suhteliselt kõrge elatustase ning kõrged maksud, mis võib kaasa aidata kõrgemale keskmisele maksesummale. Teisest küljest on Kambodža arenguriik madalama sissetulekutaseme ja nõrgema makseinfrastruktuuriga, mis võib viia madalamate keskmiste maksesummadeni,” lisas Hakiainen.

Citadele panga Eesti kliendid on käesoleva aasta esimeses kvartalis teostanud makseid kokku 81 erinevas riigis ning kõige väiksem makse on tehtud Lichtensteinis, kuhu Eestist pärit turist jättis 80 eurot.

  • Citadele eesmärk on tuua innovatsiooni Baltimaade pangandussektorisse ning pakkuda inimestele ja ettevõtetele rohkem võimalusi pangateenuste kasutamiseks. Igapäevapanganduse teenuste kõrval pakub Citadele finantstehnoloogial põhinevaid teenuseid, sealhulgas moodsat mobiiliäppi ning viipe- ja välkmakseid. Citadele võttis Baltimaades esimeste seas kasutusele nimemakse, konto avamise e-tuvastuse teel ning viipemakseid toetavad sõrmused.
  • Citadele Group on Läti finantskontsern, mille peakontor asub Riias. Grupi tütarettevõtted ja filiaalid tegutsevad Eestis, Lätis ja Leedus.
Head Uudised GoodNews