1. Avaleht
  2. Kingiidee
  3. Kuidas valida elektrisäästlikke jõuluvalgusteid?
Kuidas valida elektrisäästlikke jõuluvalgusteid?

Kuidas valida elektrisäästlikke jõuluvalgusteid?

Praktiliselt kõigile meeldib pühade ajal oma kodu ära kaunistada ilusate jõuluvalgustitega nii õues kui ka toas. Poes tuleks esmalt otsustada, kas valitakse toodet õue või siseruumi. Tavaliselt on tuppa mõeldud jõulutuled soodsamad ja välitingimustesse loodud tuled on kallimad, kuna enamasti on need suuremad.

Kahjuks on nii, et ka imeilusad valgustid mõjutavad märkimisväärselt elektriarvet, mis on talveperioodil niigi kõrgem. Selleks, et selleaastases arves üllatusi ei oleks, jagame teiega parimaid valikuid ning nippe, kuidas jõulude ajal hoida jõuluvalgustite pealt elektrit kokku.

Hõõglambid

Nii siseruumi kui ka välitingimustesse saab valida LED-valgustuse või hõõglampidega valgustuse vahel. Traditsioonilised hõõglampidega jõuluvalgustid on kindlasti äratuntavad oma mitmevärvilisuse  ja odavama hinna poolest. Kahjuks võivad hõõglambid raisata rohkem energiat kui mis tahes muud liiki lambid poeriiulitel. Vaid 10 protsenti iga pirni kasutatavast energiast läheb valguse tootmiseks, ülejäänud osa eraldub soojana.

Hõõglampe eelistatakse lisaks hinnale ka koduse ja sooja valguse tõttu, sest tihti seostatakse LED-valgusteid külma tooniga. Tänapäeval leidub siiski ka sooja valgusega LED-tulesid, nagu ka erinevaid värve, mida saab omavahel kombineerida.

LED-tuled 

LED-tuled on seevastu palju energiasäästlikum viis talviste pidustuste kaunistamiseks. LED-tuled kulutavad palju vähem energiat ja on oluliselt kauem kestvad kui nende hõõglampidest analoogid. Mõelge sellele kui hõõguvate jõululampidel on läbipõlemine 2000 tunni pärast, siis keskmine LED-jõuluvalgustus kestab tublisti üle 4000. Led-tuled on valmistatud tugevast plastikust, mis on tavaliselt vastupidavam kui klaaspirnid ja jääb katsudes jahedaks, need sobivad ideaalselt nii tuppa kui ka õue.

Samuti võivad need säästa kuni 90% hõõguvate jõululampide energiast. LED lambid on väga väikesed, neid saab panna värvi muutma ja vilkuma, mistõttu nende kasutusvõimalused on hõõglampidest oluliselt ulatuslikumad ja suure tõenäosusega tuleb hõõglampidel juba lähiaastatel koht LED-idele loovutada.

Erineva stiili ja disainiga elektrisäästlikud LED jõulutuled on müügil ka Kaup24 veebilehel.

Kasutage lühemaid valguskette 

Selle asemel, et valida suured ja mahukad jõulutuled, valige pigem lühemad ja väiksemate lambipirnidega valgusketid enda kodu kaunistamiseks. Sel viisil saate oma kulusid märkimisväärselt vähendada, kuna mida suurem, pikem ja rohkemate pirnidega jõuluvalgusti, seda kulukam on teie kodune elektriarve.

Kasutage taimereid!

Jõulutuled loovad suurepäraseid võimalusi nii toa kui aia kaunistamiseks ja jõulumeeleolu loomiseks, selleks, et pimedal ajal teie tuled alati põleks vajate te taimerit. Jõulutulede taimerid säästavad teid üleliigse energia raiskamise eest, jättes tuled põlema teile sobival ajal, ning kustutades ära valgel ajal. Paljud meist panevad dekoratiivsed tuled põlema kohe, kui pimedaks läheb. Jõulude ajal kipume olema hõivatud, väljas käima, sõprade ja perega külas käima ning siis unustame sageli, et tuled, mille me kodus põlema jätsime, maksavad energiat. Üldiselt on hea rusikareegel jõulutulede kustutamine kohe, kui voodisse lähed või hommikul kui ülesse ärkad ja õues valge on.

Tarbetute energiakulude vältimiseks saab energiasäästu taimeriga määrata, mis tundidel teie tuled töötavad. Võite seadistada toite automaatse väljalülitamise aja, mis sobib suurepäraselt neile, kes on hommikust-õhtuni toimetustega liiga hõivatud.

Enamikku taimereid saab automaatselt seadistada 4, 6, 9 või 12 tunniks. See säästab mitte ainult energiat ja vähendab elektriarvet, vaid on ka turvaline viis vähendada tulekahju tekkimise ohtu majas une ajal.

Päikesega laetavad jõuluvalgustid 

Mõelge sel aastal kodu kaunistades päikesevalgustitele, mille töötamiseks ei pea te maksma sentigi. Päikeseenergial töötavad jõulutuled on lihtne viis maja ja aia kaunistamiseks. Enam ei pea pirne vahetama ega õiget pistikupesa leidma, lihtsalt pange jõuluvalgustid oma aeda või katusele ja laske päikesevalgusel oma tööd teha!

Patareidel töötavad valgustid 

Patareidega töötavate jõulutulede esimene eelis on see, et need on energiasäästlikud ja säästavad raha. Te ei pea muretsema pistikute pärast, mis tähendab, et saate oma tulesid kasutada mitmel eesmärgil. Valgustid on saadaval mitmes erinevas värvitoonis ja disainis, mis tähendab seda, et leiate alati oma värvi skeemile ja eelistatud stiilile vastava komplekti.

Lisaks sobivad enamik patareitoitega tulesid kasutamiseks nii sise- ja välistingimustes.

Vahelduseks küünlad ja laternad 

Vahelduseks erinevatele jõulu tuledele võite valida ka küünlad ja huvitava disainiga laternad, mida on hea panna nii õue, kui ka tuppa. Need kaks tekitavad teie majapidamisse hubase ja mõnusa jõulutunde. Laternaid on erinevas suuruses ning erineva disainiga, lisades küünal sisse võib latern kumada erinevaid kujukesi seinale nagu näiteks tähekesed või lumehelbed.

Dekoratiivsed jõulutuled on suurepärane võimalus näidata oma pidulikku meelt ja tuua rõõmu nii sõpradele, perele kui ka võõrastele! Pidev jõulutulede kasutamine võib aga tõsta elektriarvet ning selleks tuleks valida enda majapidamisse energiasäästlikud jõulutuled nagu näiteks patareidega valgusketid või Led-valgustid.

Vali juba täna endale sobivaim lahendus ja muuda oma kodu imedemaaks. Kaup24 veebipoes on müügil suur valik erinevaid jõulutooteid, mis muudavad teie pühad kodus pere seltsis veelgi imelisemaks.

Head Uudised GoodNews