1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Kuidas sisustada väikest korterit?
Kuidas sisustada väikest korterit?

Kuidas sisustada väikest korterit?

Väikestel korteritel on oma võlu – nad on soodsamad ja väiksemate ülalpidamiskuludega ning ka piiratud ruumi saab paari lihtsa nipiga õdusaks ja funktsionaalseks muuta. Samuti kulub väiksema korteri remondiks ja sisustamiseks oluliselt vähem raha.

Võib tunduda, et kaunilt sisustatud väike korter ei saa olla samal ajal funktsionaalne ja vastupidi. Nii see ei ole – tänapäeva nutikas mööbel ja tohutud võimalused võimaldavad väikese korteri nii stiilselt kui ka funktsionaalselt sisustada. Selleks pea meeles alljärgnevaid nippe.

Millised on väikese korteri sisustamise põhimõtted?

Planeeri eraldi tsoonid 

Väike jalatsikapp ukse kõrval märgib esikut, puhvetkapp viitab söögitoale. Tõstes voodi ette sohva, kujundad hetkega eraldiseisva magamis- ja elutoa. Ruumi aitavad hõlpsasti jagada mitmesugused ruumijagajad, mis on ühtlasi ka riiulite eest.

Vali funktsionaalne mööbel 

Diivanilaud saab ühtlasi olla ka panipaik. Vali väljatõmmatavate sahtlitega voodi, kus saad hoiustada nii voodipesu, patju kui riideid. Voodit asendab hõlpsasti ka lahtikäiv diivan, kus päeval külalisi võõrustada. Lisaks mööbli funktsionaalsusele pööra tähelepanu selle mõõtmetele. Väikesesse korterisse vali väiksema mõõduga mööbel, see lisab ruumi avarust.

Kasuta pindu nutikalt

Kõrgele seinale saab paigaldada riiulid, kus hoida asju nägusates hoiukarpides. Aknalauast võib ehitada nii söögilaua kui kodukontori laua. Nurgad ei pea olema tühjad, sinna saab paigaldada nurgariiulid.

Eelista heledamaid värve ja kergemaid materjale 

Värvides väikese korteri heledates toonides, lisab see avarust. Ka klaasid ja peeglid loovad helgema ja avarama mulje. Läbimõeldud peaks olema ka aknakatete valik – need võiksid olla võimalikult minimaalsed, näiteks heledad kitsad rulood või läbipaistvad kardinad. Paksud ja rasked aknakatted muudavad ruumi visuaalselt väiksemaks.

Foto: Unsplash.com

Ära unusta valgust

Suur osa aastast on meie kliimas sombune ja pime. Kuigi suvine päikesevalgus võib kohati muutuda juba häirivaks, ei tasu unustada, et enamik aastast napib valgust. Seetõttu mõtle aegsasti läbi ruumide valgustus. Õdusa ja meeldiva kodu loob mitmetasandiline valgustus – see eeldab nii lae-, seina- kui kohtvalgustite paigaldamist. Läbimõeldud valgustus hoiab meele ka pimedas kliimas rõõmsana.

Eelista tavalistele ustele liuguksi

Liuguksega ei teki ukse avamisel nii-öelda tühja tsooni, mida ei saa ära kasuta. Liuguksi võib paigaldada ka ruumijagajateks, muutes elutoa hetkega magamistoaks ja vastupidi.

Väikese korteri korrashoid on võti

Kui iga asi on oma kohal, nõud kokku korjatud ja erinevad pinnad esemetest vabad, on ruum palju avaram. Planeeri igale asjale oma kodus enda koht. Ära kuhja väikest kodu asjadega üle.

Kokkuvõte

Väike korter pakub tuhandeid võimalusi selle sisustamiseks. Selleks, et piiratud ruumis oleks meeldiv viibida, ei tasu unustada eeltoodud põhimõtteid. Kujunda väike korter heledates toonides ja jaga varakult erinevad tegevused tsoonidesse – nutika planeerimise abil saad luua sobiva koha einestamiseks, mugava magamiskoha ja piisavalt ruumi külaliste võõrustamiseks. Heledad toonid koos läbimõeldud valgustusega tõstavad tuju ja muudavad samal ajal ruumi avaramaks ning helgemaks. Heledale interjöörile lisa juurde klaasi, peegleid ja minimalistlikku mööblit. Mööbel olgu stiilne, aga funktsionaalne. Väikeses korteris võiks iga mööblitükk või seade kanda mitut eesmärki. Ruumijagajad on ühtlasi riiulite eest, voodi alla lisa sahtlid, aknalauast ehita laud.

Külasta 1a.ee veebipoodi, et leida endale kaunis ja soodne mööbel ning kõik muu vajalik korteri sisustamiseks.

Head Uudised GoodNews