1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Kuidas sisustada põhjamaiste trendide järgi?
Kuidas sisustada põhjamaiste trendide järgi?

Kuidas sisustada põhjamaiste trendide järgi?

Läinud sajandi keskpaigas välja kujunenud ja kiiresti üle ilma popiks muutunud põhjamaisele stiilile on omased puhtad heledad toonid, lihtsus, funktsionaalsus ja naturaalsed materjalid.

Täna võib julgelt öelda, et skandinaaviapärane sisustus on muutunud klassikaks, mis on alati moes. See ei tähenda aga seda, et Põhjala riikidest pärit sisustamisvõtted ja ideed ajas ei muutu – muutuvad ikka, kuid sammhaaval, väikese variatsioonidega, säilitades oma minimalistliku vormi, praktilisuse ja esteetilisuse.

Mida silmas pidada, kui on soov sisustada oma kodu põhjamaises võtmes? Mis praegu moes on?

Heledad toonid

Põhjamaade kargest loodusest mõjutusi saanud maalähedased toonid nagu kõikvõimalikud valge ning halli ja beeži varjundid on skandinaavialiku stiili ABC.

Pastelset tooni seinad loovad hea rahuliku atmosfääriga fooni ja heleda taustaga ruumi on ka lihtne sisustada – siia sobib peaaegu kõik. Hele siseviimistlus on pretensioonitu ega tüki esile, kuid aitab rõhutada päeva- ja kunstvalgust, avardades visuaalselt ruumi.

Kes pelgab lumivalget värvi tuppa tuua, võib võõbata seinad elevandiluutooni, helehalliks või hoopistükkis liivakarva.

Ühevärviliste seinte plussiks on seegi, et neil on hea eksponeerida kunstitöid. Skandinaavlased jumaldavad kunsti, seda kohtab nende kodudes väga palju. Kui ihkad endalegi põhjamaise vibe’ga elamist, siis elavda oma heledaid seinu efektsete taiestega.

Mööbel

Põhjamaises kodus on mööblit pigem vähem kui rohkem. Ükski ruum tohi olla servast servani asju täis tuubitud ega mõjuda kui ladu.

Vaata oma kodu kriitilise pilguga ja mõtle: mida sa ümbritsevast tegelikult vajad ja mis seisab toas pelgalt harjumusest. Kui suudad igast toas vähemalt ühe asja visata, oled juba sammukese skandinaavialikule kodule lähemal.

Mis aga puudutab moetuuli, siis nii nagu rõivamoes, toimuvad ka sisedisainis muutused spiraalselt ehk et ühel hetkel muutub popiks ammu unustatud vana. Nõnda võtab praegune mööblidisain šnitti 1960-, 1970- kui isegi 1980ndade trendidest.

Nende kümnendite mõjutusi näeb ka põhjamaises mööblidisainis, kuid samas on esemed säilitanud skandinaaviapäraselt minimalistliku ja peensusteni läbi mõeldud disaini. Kapid, diivanid-tugitoolid, TV-alused ja söögilauad on kvaliteetselt tehtud ja muidugi funktsionaalsed – ükski mööblitükk ei ole loodud edevuse rahuldamiseks, vaid sel on oma mõte ja hästi toimiv praktiline otstarve.

Põhjamaine mööbel on seega lihtne, aga kindlasti mitte igav.

Näiteks vahel lisab disainer esemele omanäolisust läbi asümmeetria. Nõnda ei paikne mõne kummuti sahtlid igavalt sirges vertikaalses reas, vaid nende vahele on jäetud “juhuslikud” avatud riiulid, lisaks võivad nii sahtlid kui riiulid olla erinevat mõõtu.

Värvidest valitsevad naturaalsed puidutoonid. Materjalidest domineerib kindlalt puit, millele sekundeerib metall.

Täpselt sellist ehedalt põhjamaist kvaliteetmööblit pakub Furgner mööblipood, mille tootevalikust leiab kõik kodu sisustamiseks vajaliku.

Soetades kõik eriotstarbelised mööblitükid ühest kohast ja samalt tootjalt, saab olla kindel, et need sobivad omavahel hästi kokku – nii stiililt kui sisult.

Hoolikalt valitud detailid

Öeldakse, et saatan peitub detailides. Ka skandinaaviapärase kodu üks tunnusjooni on hoolikalt valitud ja eksponeeritud detailid.

Valgustid, lülitid, keraamika, vaibad, kardinad kui mitmed muud elemendid on need, mis isikupärastavad elamist, andes sellele originaalse näo.

Üks armastatumaid viise on mängida musta või halli ja valge värviga: valged seinad ja mustas raamis pildid, hallid ja valged dekoratiivsed lillevaasid ning lisaks mõni söehalli kupliga laua-või põrandalamp moodustavad harmoonilise terviku.

Kui siseviimistlus on ühevärviline, siis vaibad ja kardinad võivad olla mõne  tagasihoidliku värvinoodi ja monokroomse triibu-või rombimustriga.

Miksides uut ja vana

Põhjamaine stiil on alati oma põhimõtetele truuks jäänud. Skandinaavlased on oma loomult alalhoidlikud, nad ei tõtta iga uue trendiga kaasa ega viska korralikku mööblitükki seepärast minema, et see on vana.

Norra, Rootsi ja Taani kodudes kohtab sageli moodsat ja möödunud kümnendite mööblit koos.

Isegi siis kui tegemist on ultramoodsa elamisega, on seal vähemalt üks-kaks esivanematelt või kirbuturult saadud asja.

Kui oled näiteks otsustanud oma elutoast teha kaasaegse põhjamaise ruumi sarnases võtmes TV-aluse, kummuti ja pehme mööbliga, siis pane näiteks toa nurka valgeks võõbatud “meremehekast” või säti sohva kõrvale retrohõnguline ümmargune kohvilaud.

Head Uudised GoodNews