1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Kuidas säilitada köögivilju kevadeni?
Kuidas säilitada köögivilju kevadeni?

Kuidas säilitada köögivilju kevadeni?

Sügisel võtab aiausku eestlane oma aiamaalt kartulit, kaalikat, peeti ja porgandit. Kel endal peenramaad pole, teab enamasti mõnd tuttavat talumeest. Paraku lähevad aiasaadused kergekäeliselt sahvrisse pannes juba enne jõule riknema. Kuidas säilitada köögivilju nii, et need võimalikult kaua säiliks, selgitab K-rauta Haabersti kaupluse aiaosakonna juhataja Viive Tambek.

Juurikad olgu terved ja kuivad

Kui korjad saagi oma aiamaalt, siis pea meeles, et köögivilja tuleb käsitleda õrnalt ja hoolikalt. Juurviljade korjamisel kasuta aiaharki, millega saad ettevaatlikult juurikat kergitada ja seejärel ilma jõudu kasutamata selle mullast kätte. Vastasel juhul võib vili saada vigastada ja minna riknema. Enne hoidlasse panekut sorteeri lisaks vigastatud viljadele välja ka mädanikuga viljad, et takistada riknemise levikut kogu talvevarule. Ära pese juurvilju, ära klopi neid üksteise vastu, samuti hoolitse, et niiskest mullast võetud viljad oleks enne säilitamiskohta viimist saanud kuivada, sest märjad juurikad hakkavad kiiresti mädanema.

Õige temperatuur päästab kahjulikust elutegevusest

Vilja eluprotsess ei lõpe kohe pärast selle korjamist. Peatamaks edasist küpsemist, idude ajamist ja vedelike aurustumist, tuleb hoida köögivilja madalal temperatuuril. Suurem osa köögivilju säilivad edukalt kuni 5 soojakraadi juures, kuid miinuskraade viljad ei taha. Oluline on ka püsiva temperatuuri hoidmine, sest kõikumised mõjuvad säilimisele halvasti. Lisaks temperatuurile hoolitse selle eest, et ruumi ei langeks otsest päikesevalgust ja ruumis poleks liigniiskust.

Iga vilja hoiustamiseks oma nipp

Erinevatel köögiviljadel on hoiustamise osas erinevad eelistused. Kõige paremini säilivad söögipeet ja kaalikas, mis peavad kenasti kevadeni vastu. Kaalikaid ja söögipeeti võib hoida puidust kastides, aga ka kuhjades, kasutades kihtide vahel liiva.

Kartuli säilitamiseks otsi välja puust salv või kast. Kartulite hoiustamisel on eriti oluline, et need oleks kasti pannes kuivad ja terved. Kartulite kaitsmiseks hiirte vastu võid kasti vooderdada kadakaokstega. Kõige kindlam on muidugi keldris kasutada hiiremürki ja –lõksu.

Kapsa jaoks on hea koht rõdu, seda küll tingimusel, et rõdu on varjuline ja õues pole veel miinuskraade. Kapsas eraldab seistes palju niiskust ja kui ka pealmised lehed muutuvad kuivaks, et tasu sellest heituda, sest alumised püsivad enamasti söögikõlbulikuna. Siseruumis võib kapsast hoida riiulitel või kastides, nagu teisigi köögivilju.

Porgand pole nii hea säilija kui teised köögiviljad. Porgandi jaoks vali tihedam kast või salv, säilimisele aitab kaasa turba või liiva sees hoidmine. Lisaks kogub populaarsust porgandite säilitamine sügavkülmas.

Sibul säilib üldiselt hästi, kuid soovib säilitamiseks kuiva jahedat ruumi. Üldiselt pelgab sibul pigem miinuskraade kui toasooja, seega mõnda aega säilib sibul ka toas, aga mõistagi ei peaks panema sibulakasti radiaatori või ahju kõrvale.

Küüslauk on mõnevõrra pirtsakam säilija kui sibul. Ideaalis võiks seda laugulist säilitada kuivas nullilähedase temperatuuriga ruumis. Mõnda aega säilib küüslauk kenasti ka toatemperatuuril, kuid mõne kuuga tikuvad viljad ära kuivama.

Kõrvits on säilitamisel suhteliselt vähenõudlik, põhimõtteliselt võib hoida kõrvitsat ka mõõdukal toatemperatuuril, aga parem on siiski jahe kuiv ruum. Kõrvitsa säilimiseks on oluline, et viljad oleks sisse toodud enne öökülmi, vastasel juhul kõrvits kaua vastu ei pea.

Mõnda aega võib köögiviljahoidlas säilitada ka tomatit, mis tuleb roheliste viljadena panna pehme paberiga vooderdatud karpi. Säilitamiseks sobivad paremini kirss- ja ploomtomatid.

Õunu säilita plastikust või puidust restidel või kastides. Kui kastis on juba varem vilju hoitud, siis pese või desinfitseeri kast korralikult. Õuntele sobib niiske ja jahe hoiuruum, kus viljad püsivad mahlastena.

Head Uudised GoodNews