1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. KUIDAS oma jalgratast pättide eest kaitsta?
KUIDAS oma jalgratast pättide eest kaitsta?

KUIDAS oma jalgratast pättide eest kaitsta?

Soojal aastaajal rataste hulk tänavatel suureneb, kuid samal ajal aktiveeruvad ka rattavargad. Et oma jalgratast pättide eest kaitsta, tuleb valida kvaliteetne ja turvaline lukk, kuid isegi üksi sellest ei piisa – lukk peab olema ka õigesti kinnitatud ning ratta parkimiseks tuleb valida turvaline koht.

Et oma jalgratast pättide eest kaitsta, tuleb valida kvaliteetne ja turvaline lukk, kuid isegi üksi sellest ei piisa – lukk peab olema ka õigesti kinnitatud ning ratta parkimiseks tuleb valida turvaline koht.

Foto: Freepik

Möödunud aastal varastati ainuüksi esimese poole aasta jooksul Eestis kokku 516 jalgratast, tõukeratast ja rollerit. Sellest eelneva aastaga võrreldes tõusis jalgrataste varguste arv ligi 40 protsenti ja trend on olnud tõusujoones juba mitu aastat. „Tänavatele jäetud rattaid vaadates on näha, et inimesed lukustavad sageli oma jalgrattad, kas valesti või jätavad need täiesti kinnitamata, arvates, et need on pargitud piisavalt turvalisse kohta,“ selgitas Balcia tooteekspert Jelizaveta Drižiruk.

Tänavatele jäetud rattaid vaadates on näha, et inimesed lukustavad sageli oma jalgrattad, kas valesti või jätavad need täiesti kinnitamata, arvates, et need on pargitud piisavalt turvalisse kohta.

Tema sõnul on üks põhilisi vigu jalgratta ühendamine raami asemel ratta enda külge – sellisel juhul ei aita isegi kvaliteetne ja kallis lukk, sest ratta saab kergesti lahti keerata ja ülejäänud ratta ära võtta. „Kahjuks on paljud rattahoidjad ka madalad ja ebakvaliteetsed. See tähendab, et sinna ongi keeruline korrektselt oma sõidukit kinnitada,“ lausus Drižiruk.

Foto: Freepik

Luku valikul tuleks arvestada iga lukutüübi tugevuste ja nõrkustega:

  • Kaabel-tüüpi lukud on kõige odavamad, kuid kõige ebakindlamad, kuna neid saab peopesa suuruste tangidega läbi lõigata. Seetõttu on selliseid lukke soovitav kasutada vaid juhul, kui jalgratas on plaanis paigutada enda nägemise ulatusse ja lühikeseks ajaks, näiteks kohviku terrassile.
  • Kett-tüüpi lukud on veidi turvalisem valik, kuid neid on ka suhteliselt lihtne purustada, kui vargal on piisavalt suured tangid. Seetõttu ei tohiks ka ketiga ühendatud jalgratast pikaks ajaks järelevalveta jätta.
  • U-kujulist lukku on juba keerulisem lahti murda, seega on U-kujulise lukuga ühendatud jalgratas paremini kaitstud. Samas tuleb arvestada, et U-kujuline lukk ei ole nii mugav transportimisel ja on fikseeritud suurusega, mistõttu saab ratast kinnitada vaid kitsaste esemete külge, näiteks trepikoja reelingu, posti või liiklusmärgi külge.
  • Kokkupandavad lukud on ühed kõige turvalisemad ja mugavamad kasutada, seega on need muutunud turul ka populaarsemaks. Seda tüüpi lukud on kokkuvolditavad väikesesse, kergesti transporditavasse mõõtu, kinnitatavad jalgratta raami külge, need on suhteliselt kerged (700-1200 g) ja nende lõhkumiseks läheb vargal vaja juba tõsisemaid vahendeid.
  • Nutilukud on turvalisuse kõrgeim tase – neid saab ühendada nutitelefoniga (kasutades Bluetoothi ​​või NFC tehnoloogiaid) ja on varustatud alarmiga, mis annab teada, kui keegi üritab neid purustada.

Balcia tootejuht lisab, et seifi lukust ainuüksi ei piisa – kui varas on korralikult ette valmistatud ja talle piisavalt aega anda, võib ta lõhkuda praktiliselt iga luku. Seetõttu tuleks valida ka turvaline objekt, näiteks teepiire, teeviit, metallkonstruktsioon jms, mille külge oma ratas ühendada. Samuti on oluline lukk kinnitada ratta raami külge, mitte ratta külge.

Tuleks valida turvaline objekt, näiteks teepiire, teeviit, metallkonstruktsioon jms, mille külge oma ratas ühendada. Samuti on oluline lukk kinnitada ratta raami külge, mitte ratta külge.

Võimalusel tuleks valida ka võimalikult ohutu koht sõiduvahendi parkimiseks – kõige parem on lukustatav ruum või koht, kus on tihe jalakäijate liiklus ja kuhu on paigaldatud valvekaamerad. Samuti tasub vältida sõiduvahendi ööseks välja jätmist. Kõik need tegurid vähendavad võimalust, et keegi riskib vargusega. Lõpuni kindel ei saa muidugi kunagi olla ja lõpuks on abiks ka kindlustus. Näiteks Balcia City Combo kindlustus ei kata mitte ainult rattavargust, vaid hõlmab ka õnnetusjuhtumi- ja vastutuskindlustust.

Tee rattast korralik pilt ja pane kirja seerianumbrid

„Enda rattast tasub kindlasti teha ka üks korralik pilt ja panna kirja vajalikud seerianumbrid. Kui ratas varastatakse, siis saab need korrakaitsjatele edastada, et need oskaksid teie ratast ära tunda. Samuti tasub ka ise heita pilk peale Politsei- ja Piirivalveameti leitud esemete lehele, kuhu kaotatud või varastatu sõiduvahend võib jõuda,“ selgitas Balcia City Combo tooteekspert Jelizaveta Drižiruk.

Head Uudised GoodNews