1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Sisekjundaja annab nõu: kuidas kujundada magamistuba ja elutuba ühte ruumi?
Sisekjundaja annab nõu: kuidas kujundada magamistuba ja elutuba ühte ruumi?

Sisekjundaja annab nõu: kuidas kujundada magamistuba ja elutuba ühte ruumi?

Laste kasvades seisavad paljud vanemad silmitsi ülesandega korraldada oma eluruumid selliselt, et katta ära kõigi pereliikmete vajadused ja mahutada ära nii laste kui ka täiskasvanute asjad. Sisekujundaja jagab näpunäiteid, kuidas muuta üks tuba nii magamis- kui elutoaks.

Kui lapsed kasvavad ja vajavad rohkem privaatsust, peavad vanemad sageli otsustama, kuidas praegune eluruum ümber korraldada. Tihti otsustatakse eraldada kodus üks tuba lapsele ja leida viis, kuidas muuta teine tuba multifunktsionaalseks ruumiks, mis on üheaegselt magamistuba, elutuba ja ka hoiuruum hooajaliste riiete või raamatute jaoks. Ruum peab olema nii hubane pelgupaik kui ka raamatute lugemiseks ja külaliste võõrustamiseks kutsuv koht. Sisekujundaja viis senises ruumipaigutuses läbi olulisi muudatusi ilma suuri remonditöid ette võtmata.

Ruumi jagamise nipid fookuses

Mitmeotstarbelise toa jaoks sisustust valides on tähtis planeerida ruum funktsioonide järgi. Näiteks, kui ruumi tuleks mahutada elu- ja magamistuba, kasutaks sisekujundaja lihtsat, kuid tõhusat nippi: riputa lakke ühe siiniga kardina. See elegantne lahendus loob peene jaotuse magamis- ja elualade vahel, ilma visuaalselt ruumi visuaalselt üle koormamata. Lisaks eraldab diivani strateegiline paigutus selgelt puhkeala.

Näiteks, kui ruumi tuleks mahutada elu- ja magamistuba, kasutaks sisekujundaja lihtsat, kuid tõhusat nippi: riputa lakke ühe siiniga kardina.

“Kollane diivan toimib ruumi fookuspunktina, tõmmates tähelepanu oma erksa värviga. Harmoonilise üldmulje saavutamiseks lasime sellel rõõmsal värvil ruumis kajada ka läbi teiste elementide, nagu kardinad, padjad ja aksessuaarid. Lastega peres diivani valimisel on oluline arvestada hoolduse praktilisusega. Eemaldatavate ja pestavate katetega diivani valimine võib hooldust oluliselt lihtsustada,” ütles IKEA Eesti sisekujundusosakonna juht Brita Mikvere.

Lastega peres diivani valimisel on oluline arvestada hoolduse praktilisusega.

Peale planeerimisfaasi saab asuda mööbli valimiseni. Väikestes ruumides on võtmestrateegiaks multifunktsionaalne mööbel. Näiteks võib interjöör sisaldada pinki, mis toimib nii hoiustamiskohana, mobiilse riiulina kui ka kohvilauana, mis vajadusel muutub töölauaks.

Väikestes ruumides on võtmestrateegiaks multifunktsionaalne mööbel.

“Hoiupink voodi kõrval täidab kahekordset eesmärki, olles nii võluv aktsentese kui ka praktiline hoiustamislahendus lisaesemete jaoks. Seda saab kasutada lisatööpinnana, kõrvallauana elutoas või mugava öökapina magamistoas. Lisaks on seda lihtne ära panna, kui seda ei kasutata, muutes selle ideaalseks valikuks kitsastesse ruumidesse,” ütles Mikvere.

Foto: Optimist Public

Olenemata sellest, kui piiratud on toa ruum, on oluline kõik tühjad alad maksimaalselt ära kasutada. Näiteks voodi all on soovitatav kasutada ratastel alusvoodit. “See on nutikas lahendus kompaktsetes kodudes, kus tekib väljakutse tekkide, patjade või hooajaliste riiete hoiustamisel,” soovitas sisekujundaja.

Suur garderoob kogu pere asjadele

Sisekujundaja valis pereasjade hoiustamiseks laeni ulatuva kõrge garderoobi. Kompaktsetes ruumides rõhutab ta suletud hoiuruumi olulisust riiete ja muude esemete jaoks, et hoida tuba korras ja puhtana. “Raamatute või väikeste esemete hoiustamisel on ideaalsed madalad, kõrguselt reguleeritavad riiulid. Need võimaldavad raamaturiiulit kohandada, lisades kaste, valgustust ja südamlikke esemeid,” soovitas sisekujundaja.

Raamatute või väikeste esemete hoiustamisel on ideaalsed madalad, kõrguselt reguleeritavad riiulid. Need võimaldavad raamaturiiulit kohandada, lisades kaste, valgustust ja südamlikke esemeid.

Olulised elemendid vaba aja paremaks veetmiseks

Kuna hubasus on seotud lõõgastumisega, ei saa valgustuselementide tähtsust alahinnata. Sisekujundaja sõnul on elutoas ainult üks peamine valgusti tööks ja hobideks ebapiisav. Seetõttu on soovitatav lisada konkreetseteks tegevusteks funktsionaalne valgustus, näiteks täiendavat valgust pakkuv ja silmade koormust leevendav lugemislamp. Lisaks aitab meeleoluvalgustus, nagu pehme valgusega põranda- või laualamp, luua hubase atmosfääri.

“Tekstiilid ja aksessuaarid, nagu padjad, maalid, plakatid, taimed ja seinakaunistused, lisavad kodule hubasust. Need võimaldavad luua sentimentaalse ruumi, mis peegeldab inimese ainulaadset isikupära. See nüanss on oluline mitte ainult esteetilistel eesmärkidel, vaid ka meie üldise heaolu jaoks. IKEA iga-aastane uuring “Kodune elu” on näidanud, et kodud, mis peegeldavad meie isiksust, on kaks korda tõenäolisemalt sisemise tasakaalu allikaks,” rõhutas Mikvere.

Head Uudised GoodNews