1. Avaleht
  2. Kas sina teadsid?
  3. Kõvaketas, pilveteenus või midagi muud: kus peaks enda faile hoidma?
Kõvaketas, pilveteenus või midagi muud: kus peaks enda faile hoidma?

Kõvaketas, pilveteenus või midagi muud: kus peaks enda faile hoidma?

Meie kõigi arvutites on ilmselt töö ja eraeluga seotud asendamatuid faile ja andmeid, mille kadumine oleks tõeline õudusunenägu. Samas on palju lahendusi, millega neid hallata – pilveteenused, SSD-d, kõvakettad ja muudki. Samsung Eesti tootekoolitaja Kirill Kozlov selgitab, mis neil vahet on ja millist tasub eelistada.

„Esiteks tuleks selgeks teha, et kindlasti ei ole heaks lahenduseks hoida faile lihtsalt enda arvutis. Tihtipeale ei ole arvutites eriti palju sisemist mälu ja mis kõige hullem, kui arvuti katki läheb, kaotad sa koheselt ligipääsu kõigile andmetele ja teinekord tuleb need arvuti parandamisel kustutada, seega siis oled neist üldse ilma,” selgitas Kozlov.

Tema sõnul tuleb seejärel selgeks mõelda, kui kiiresti on inimesel vaja failidele ligi saada. Pilveteenused võivad olla heaks lahenduseks reisifotode või dokumentide hoiustamiseks, aga näiteks foto- või videograafidel on vaja failidele kohe ja kiirelt ligi pääseda, seega nende jaoks võib olla paremaks lahenduseks väline SSD, mida saab arvuti külge ühendada ja tööfaile otse kettalt kasutada. Seda pilveteenusega teha ei saa.

„Samuti tuleb arvestada, et kõikjal kuhu töö fotograafi või videograafi viib, ei pruugi olla internetiühendust, seega on hea, kui failid on sinuga füüsiliselt kaasas. Samsungi T7 Shield SSD on spetsiaalselt mõeldud raskemates oludes kasutamiseks ning see on IP65 vee- ja tolmukindel, seega kannatab see ära kukkumise ja veepritsmed, et inimesed ei kardaks seda välitöödele kaasa võtta,” sõnas Kozlov.

Välised kõvakettad on Kozlovi sõnul juba pigem minevik. Kui veel mõned aastad tagasi olid kiired SSD-d kallis luksus, siis täna on nende hind märkimisväärselt soodsamaks läinud, seega natuke suurema summa eest saab juba väga palju parema toote. Lisaks on tänapäevased SSD-d väga palju kompaktsemad ja mugavamalt kaasaskantavad kui kõvakettad ning kuna SSD sees ei ole erinevalt kõvakettast füüsiliselt liikuvaid osi, ei pea nende puhul muretsema ka seadme liigutamise pärast selle kasutamise ajal.

Üldiselt tuleb aga Kozlovi sõnul järgida põhimõtet, et asjad peaksid olema mitmes kohas. Kui ühega midagi juhtub, on teine jätkuvalt olemas. Seetõttu ei ole lahenduseks kas ainult pilveteenus või ainult SSD ketas, vaid mõistlik on kasutada neid koos. SSD saab välitöödele minnes kaasa võtta ja see on suurepärane vahend tööasjade ajamiseks, kuid pärast tasub need failid ka pilveteenusesse laadida, et neile mäluseadme kadumisel siiski ligi pääseks.

Head Uudised GoodNews