1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Koduseadmete paigutamine: kuhu käib pesumasin ja kas kuivati võib selle peale panna?
Koduseadmete paigutamine: kuhu käib pesumasin ja kas kuivati võib selle peale panna?

Koduseadmete paigutamine: kuhu käib pesumasin ja kas kuivati võib selle peale panna?

Koduseadmete kohta levib palju nõuandeid nende kasutamisest, pesuprogrammide valikust, külmkapi temperatuuridest ja toidu paigutamisest. Kuhu aga koduseadmed üldse panna tuleks? Kas kuivati võib pesumasina peale panna? Kas ahju võib külmiku kõrvale panna? Samsung Eesti koduseadmete valdkonna tootekoolitaja Alari Pennar toob välja olulisemad põhitõed, mida koduseadmeid ruumis paigutades silmas pidada.

Foto: Freepik

Kuivati pesumasina peal

„Lihtne vastus on jah, seda võib teha. Siiski tuleb siin mõnda asja meeles pidada. Esiteks ei tohiks kuivatit asetada lihtsalt pesumasina peale, vaid nende vahel peaks olema eraldi riiul või muu vahelüli. Samsungi BESPOKE pesumasinatele ja kuivatitele on üksteise peale asetamiseks võimalik osta spetsiaalne kinnitus, mis laseb seadmeid üksteise peale panna. Kui kuivati lihtsalt niisama pesumasina peale asetada võib see jääda ebastabiilseks, mis on ohtlik,“ sõnas Pennar.

Lisaks tuleb Pennari sõnul arvestada seadmete suuruseid. Kui kuivati on pesumasinast suurem, ei saa seda pesumasina peale panna. Seega tuleks kasutajal enne kontrollida, kas tema seadmed on selleks sobivad. Kui vajalik kodutöö on tehtud, võib kuivati pesumasina peale panemine olla hea viis pesuruumis ruumi säästmiseks.

Pesu jaoks eraldi ruum

Pesumasina ja kuivati jaoks peaks Pennari sõnul olema kodus ruum, mis on köögist eraldi. „See ei tähenda, et pesumasin peab üksinda eraldi toas olema, vaid et pigem võiks see paikneda mõnes muus ruumis, mitte köögis nagu on mõnedes kodudes tavaks. Nii saab hoida tegevused kodus eraldi ja ei teki segadust kui inimene peseb pesu ja teeb süüa samal ajal,“ sõnas Pennar.

Samuti võiks Pennari sõnul paigutada pesumasina ja kuivati võimalusel magamistoast võimalikult kaugele, et pesumasina helid magamist ei segaks, kui on plaan pesu näiteks öösel pesta.

Foto: Samsung Eesti

Ahi külmiku kõrval

Köögiseadmete juures ei soovita Pennar ahju kohe külmiku kõrvale panna. Kuigi tänapäevased praeahjud on hästi isoleeritud, tuleb ahjust siiski soojust, mistõttu peab külmik tavapärasest rohkem tööd tegema ja kulutab seeläbi rohkem energiat. Võimalusel võiks ahju ja külmiku vahele jätta mõned sahtlid või muu tööpinna.

Tööpindade kasutus

Kui vaadata kööki laiemalt, siis ideaalis võiks ahju ja külmiku vahel olla tööpind, mida saaks kasutada toidu valmistamiseks. Nii on mugav võtta asju külmikust, seejärel neid lõigata või muul moel küpsetamiseks ette valmistada ning seejärel pannile või ahju panna.

Samuti soovitab Pennar vaadata üle kõik väiksemad tööpinnal olevad köögiseadmed ja seada need prioriteetide järjekorda. Need seadmed, mida kasutad korra nädalas või kuus võiks kindlasti pigem mõnda köögikappi või riiulisse panna, et need tööpinnal ruumi ei raiskaks. Vajadusel saab need kasutamiseks lihtsalt välja võtta.

Head Uudised GoodNews