1. Avaleht
  2. Kingiidee
  3. KINGIIDEE! Paul Meiesaar: Kui vaeva näha, siis on ka tulemus
KINGIIDEE! Paul Meiesaar: Kui vaeva näha, siis on ka tulemus

KINGIIDEE! Paul Meiesaar: Kui vaeva näha, siis on ka tulemus

KINGIIDEE! Paul Meiesaar Kui vaeva näha, siis on ka tulemusViljandis elab mitmeid andekaid loomeinimesi. Sellest kaunist linnast leiab ka fotograaf Paul Meiesaare stuudio, kus alustas juba sügisel jõulunurga ehitamist. Meiesaar ütleb, et fotograafil jõulude ajal tööst puudu ei tule ja arvab, et sellega valmis saamiseks peaks jõuluteemalisi pilte juba lausa septembris pildistama.

Noorema põlvkonna fotokunstnik on mõneti ka konservatiivsete tavade austaja, sest rõõmustab, et lisaks infotehnloogia võimalustele pilte talletada, on paljud jäänud selle juurde, et säilitavad  fotosid ka albumites.
 
Praegu on advendiaeg ja peagi jõuavad kätte jõulud. Kui töörohke ja milliseid loomingulisi emotsioone pakkuv on see periood fotograafile?

Tööst kindlasti puudust ei tule ja tundub, et oleksin pidanud juba septembris jõuluteemalisi pilte tegema hakkama, et kõik ikka aegsasti valmis saaksid. Ideid on väga palju ja kahju, et kõikide nende teostamiseks ei jätku lihtsalt aega.

Ühe jõuluteemalise foto  juurde Teie Facebooki lehel on kirjutatud eriliselt armas jõulukaart. Kui palju on sarnaste fotode sünnis inspiratsiooni, head juhust ning kui palju eeltööd ja läbimõtlemist? 

Ehitasin stuudiosse kaks jõulunurka, et tuleks huvitavamad ülesvõtted, et mitte lihtsalt valge paber taustaks. Alustasin eeltööga juba sügisel, kuna pidin mõtlema, millised seinad ja põrandad saavad taustaks, millised kaunistused, ehted ja aksessuaarid sinna sobida võiksid. Nende otsimine võttis päris palju aega ja nõudis päris mitmetes erinevates poodides käimist, aga see ongi just huvitavam osa selliste nurkade ehitamise protsessis – kui vaeva näha, siis on ka tulemus.

KINGIIDEE! Paul Meiesaar Kui vaeva näha, siis on ka tulemus 2Mitmendat aastat fotograafina tegutsete ja kus seda ametit õppisite?

Minu fotograafia sai alguse fototöötlusest ehk siis enne lihtsalt töötlesin fotosid ja aasta oli 2001. Esimese korralikuma kaamera ostsin omale 2007. aastal, kuid see jäi paariks aastaks seisma, kuni 2009. aastal proovisin uuesti. Ostsin siis juba mõned lisavälgud ja soetasin muudki varustust, et oleks veidi huvitavam. 2011. aastal mõistsin, et fotograafiast on kujunenud mulle hobi. Üürisin endale samal aastal Viljandis esimese ruumi, kuhu ehitasin fotostuudio, kus sain tegutseda pool aastat. 2012. aastal järgnes Tallinnasse kolimine, kus asusin Silver Raidla stuudios tööd tegema. Ajapikku tekkis vajadus suurema pinna järele ja nii sai meil peagi olema üüripind südalinnas. Sellel pinnal oli varemgi fotostuudio tegutsenud, mistõttu olulisi ümberehitusi see samm meilt ei nõudnud. Samal ajal ihkas hing midagi, mis oleks täielikult minu isiksusega kooskõlas, seega platseerusin ikkagi kahe aasta möödudes taas Viljandis, mis oli jäänud mulle südamesse ja kus mulle meeldis rohkem pildistada. Nii pidigi lihtsalt minema, sest üks asi viis teiseni, leidsin ruttu väga hea koha, millest ehitasin oma käe järgi välja fotostuudio, nägin palju vaeva ja olen lõpptulemusega rahul.
Silver Raidla oli see, kes tegi mulle selgeks fotograafia algtõed ja –teadmised, arendas mu tegevust, aga kõik muu olen juba omandanud iseseisvalt, peamiselt internetist ning katsetades. Kui välja ei tule, siis kütab kirg takka ja ei anna alla enne, kui lõpuks õnnestub.

Mis arvate, kui moes on praegu fotode hoidmine albumites? 

Kahjuks hoitakse nüüd pilte valdavalt tehnikaseadmetes, aga õnneks leidub veel siiski ka neid, kes trükivad pildid välja ja eelistavad traditsioonilist albumit.

Oli Teil lõppeval aastal ka fotonäitusi? 

Olen tegelikult juba 2 aastat plaaninud teha näitust, aga palju ideid on veel teostamata. Kui see eesmärk täitub, tuleb ka näitus. Tahaksin inimestele näidata just oma parimaid töid ja kuna see osa minu loomingust on suht sünge, siis pole leidnud sobivat kohta, kus seda teha. Uuel aastal jätkan kindlasti otsinguid.

Kuidas kirjeldaksite oma kodulinna Viljandit nii-öelda fotogeenilisest vaatevinklist? 

Mulle meeldib väga Viljandis pildistada. Selles linnas on palju erinevaid maastikke, järv ja väga huvitava arhitektuuriga maju. Võimalusi on väga palju ja kui jääkski väheks, siis Viljandi lähedalt leiab veel erinevaid võimalusi ning paiknemine Lõuna-Eesti külje all annab omakorda võimalusi pildistada midagi teistsugust.

Hetkel on käimas heade uudiste portaali GoodNews jõulustressi vähendamise kampaania “Saada südamlik ja soodne kingiidee“. Kampaanias osalejatele on omalt poolt auhinna välja pannud ka fotograaf Paul Meiesaar. Üks õnnelik kampaanias osaleja saab kingituseks fotosessiooni!

KINGIIDEE! Paul Meiesaar Kui vaeva näha, siis on ka tulemus 3

Usutles Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews