1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. Just need kaks emotsiooni mõjutavad investori edu finantsturgudel
Just need kaks emotsiooni mõjutavad investori edu finantsturgudel

Just need kaks emotsiooni mõjutavad investori edu finantsturgudel

Kõik inimesed juhinduvad finantsotsuseid tehes vähemal või suuremal määral emotsioonidest. Luminori privaatpanganduse varahaldur Kalle Kose toob välja kaks emotsiooni, mille kontrollimine võib investori edu teekonnal määravaks saada.

„Investorid tõukuvad üha enam eemale klassikalisest finantsteooriast, mille kohaselt peaks investor üdini ratsionaalseid ja kasumile orienteeritud otsuseid tegema. Suurem osa investoritest tunnistab tänaseks, et käitumuslik rahandus on sobiv tõlgendus sellele, miks tunded investori otsuseid nii palju suunavad – inimene on indiviid, kelle tegevusi ja otsuseid mõjutavad emotsioonid,“ ütles Kose.

Suurem osa investoritest tunnistab tänaseks, et käitumuslik rahandus on sobiv tõlgendus sellele, miks tunded investori otsuseid nii palju suunavad – inimene on indiviid, kelle tegevusi ja otsuseid mõjutavad emotsioonid.

Ta märkis, et peaasjalikult juhivad turgude liikumisi kaks peamist ja enim käsitletud emotsiooni.

Üks finantsturge liikumapanev jõud on hirm. „Kui investor haistab halba, kuid tegelikult kriisimomenti veel käes ei ole, on oht hirmust ajendatuna valel ajal positsioonidest väljuda. Teine viga, mille vastu hirmust tulenevalt eksitakse, on põhjas olevate aktsiate müümine – nii jääb sageli tähelepanuta, et üldjuhul järgneb langusele alati tõus,“ näitlikustas Kose.

Kui investor haistab halba, kuid tegelikult kriisimomenti veel käes ei ole, on oht hirmust ajendatuna valel ajal positsioonidest väljuda.

Ta nentis, et investori jaoks teine rahakaotust soosiv tunne on ahnus. Sellega seostatakse Kose sõnul sageli ka FOMO (fear of missing out – ingl) ehk hirmu ilmajäämise ees. „Just ahnus või hirm millestki heast ilma jääda paneb tugevad tõusutrendid veel võimsamalt liikuma. Hea näide on tehisintellekt: kui investorid nägid turgudel tõusutrendi, taheti samuti rongile hüpata ning see omakorda võimendas kogu protsessi. Kui aga investor jääb hiljaks ning soetab positsiooni viimasel hetkel, võib korrektsioon ahnuse tõttu portfelli väga kõvasti raputada.“

Just ahnus või hirm millestki heast ilma jääda paneb tugevad tõusutrendid veel võimsamalt liikuma.

Kose sõnul on tähtis meeles pidada, et ükski edukas investor ei suuda alati ebaõnnestumisi vältida, sest emotsioonide taltsutamine on proovikiviks ka kogenud investoritele.

Kooliraha maksa väikeste summadega

„Levinud tagasilöökidest tulev tendents on see, et alustav investor hakkab tegema impulsiivseid otsuseid, mis omakorda tekitab veel suurema kahjumi. Tihti loobutakse seetõttu investeerimisest sootuks,“ ütles Kose ning lisas, et eksimustest ei tasu pead norgu lasta, vaid õppida ja võtta seda kui kooliraha ning tähele panna, et suuremaid summasid investeerides enam sama reha otsa ei komistataks.

Eksimustest ei tasu pead norgu lasta, vaid õppida ja võtta seda kui kooliraha ning tähele panna, et suuremaid summasid investeerides enam sama reha otsa ei komistataks.

„Soovitan alustada investeerimise teekonda tasa ja targu väikestest summadest. Selliselt on võimalikke eksimusi psühholoogiliselt kergem taluda.“

Luminori privaatpanganduse varahalduri Kalle Kose sõnul on ebaõnnestumiste peamine põhjustaja puudulik finantskirjaoskus. Ta selgitas, et mida parem on investori finantskirjaoskus, seda rohkem suudetakse emotsioonide mõju otsustele vähendada. See aga nõuab jällegi kogemust: mida rohkem on õnnestumisi ja õigeid otsuseid, seda suuremaks kasvab investori kindlustunne.

Head Uudised GoodNews