1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. JÕUKOHASED REMONDIOSKUSED I 5 asja, mis tasub raha ja närvide säästmiseks kodus ise korda teha
JÕUKOHASED REMONDIOSKUSED I 5 asja, mis tasub raha ja närvide säästmiseks kodus ise korda teha

JÕUKOHASED REMONDIOSKUSED I 5 asja, mis tasub raha ja närvide säästmiseks kodus ise korda teha

Kuna häid remondimehi on praegu enneolematult keeruline leida, siis tasub igaühel õppida ära mõned jõukohased koduremondi oskused. Nõu annab Tartu Rakendusliku Kolledži VOCO kutseõpetaja Tiina Friedrichson.

VOCO remondikoolitaja ja kutseõpetaja Tiina Friedrichsoni sõnul on viimaste aastate ehitusbuum toonud remonditurule õppinud meistrite kõrvale igasuguse taustaga teenusepakkujaid, kes teinekord teevad rohkem kahju kui kasu. „Oma koju remondimehe lubamisel kehtib kuldreegel: ainult siis, kui usaldusväärne tuttav teda soovitab,” ütles Friedrichson.

Oma koju remondimehe lubamisel kehtib kuldreegel: ainult siis, kui usaldusväärne tuttav teda soovitab!

Foto: Shutterstock.com

Eksperdi kinnitusel tasub mitmeid lihtsamaid remonditöid igaühel ise teha, säästes nii raha kui aega. „Vajalikud oskused kergemate paranduste jaoks saab igaüks ära õppida kas koolitusel või hädapärast isegi YouTube’ist. Oskustega sama tähtis on hoolikus ja töössesuhtumine, mis oma kodus remonti tehes on alati parem kui võõral,” selgitas VOCO kutseõpetaja.

Friedrichson tõi välja viis sagedasemat pisiremonti, mille äraõppimine ja ise tegemine on jõukohane igaühele.

Tapeedi kinnitamine

Ikka tuleb ette, et hiljuti seina pandud tapeet tuleb mõnes kohas lahti. Tänapäeval kutsuvad paljud isegi selle jaoks remondimehe, kuigi tapeedi kinniliimimisega saab hakkama igaüks. Selleks on vaja ainult vastavat liimi, puhast niisket lappi ja väikest tapeedi silumiseks mõeldud plastiklabidat. Lahti läinud tapeeti tuleb pintsliga serva alt veega niisutada, liim kanda ühtlaselt tapeedi alla jäävale seinale, vajutada tapeet käega seinale ja siluda siis labidakesega üle. Kui liimi immitseb tapeedi alt välja, tuleb see kohe lihtsalt niiske lapiga ära pühkida ja ongi lahti tulnud tapeedi probleem lahendatud.

Foto: Shutterstock.com

Räsitud nurgad

Mööbli liigutamine, tolmuimeja lohistamine, lapsed või lemmikloomad – kipsist seinanurgad saavad aja jooksul täkkeid ja niiöelda sõidetakse maha. Nende ise kordategemine on aga lihtsam, kui võiks arvata. Vaja on ehituspoes kasvõi väikeses mugavas 200-milliliitrises pakendis müüdavat valmispahtlit. See on tuubist pigistatav pasta, millega saab täkked täita ja mis lihtsalt õhu käes seinaga kokku kuivab. Samuti on vaja kahte pahtlilabidat (keskmise suurusega ja väikest), veidi liivapaberit (karedusega 150) ning lõpuks värvi, millega korda tehtud koht katta.

Töö on lihtne: tuleb pigistada natuke pahtlit keskmise suurusega pahtlilabidale ja suruda labidas vastu täketega nurka nii, et pahtel täkked täidaks. Siis lükata pahtlilabidas väiksema labida abil pahtlist puhtaks ja tõmmata täidetud täkete koht puhta labidaga üle, eemaldades sellega täkkest üle jäänud pahtli. Kui pahtel on ära kuivanud, saab paranduskoha liivapaberiga siledaks lihvida. Lõpuks tuleks parandatud koht esmalt krunt- ja siis viimistlusvärviga üle värvida.

Mõrad laes, augud seintes

Enamikus kodudes tekivad seinu või lagesid katvasse kipsi aja jooksul siin-seal mõrad. Samuti jäävad aja jooksul seina kruviaugud jms. Need riivavad silma, kuid ka neid on tegelikult lihtne parandada. Mõrale tuleb lihtsalt peale liimida ehituspoest saadav remonditeip, suruda see korralikult üleni seina külge kinni ning katta pahtlilabidate abil valmispahtliga (sama pahtel ja labidad, millest oli jutu täkete parandamise juures). Väikese augu jaoks pole teipi vajagi, selle saab lihtsalt pahtliga täita.

Kui mõra on sisenurgas (näiteks lae ja seina nurgas), saab selle kergesti täita ainega nimega akrüülhermeetik. Hermeetiku ning selle kasutamiseks vajaliku lihtsa (kuigi kõlava nimega) tööriista silikoonipüssi saab osta igast ehituspoest. Samuti tuleks kohe osta ka väike silikoonilabidas, millega saab prakku lastud hermeetikut mugavalt siluda, et pragu täitev hermeetik jääks seinaga tasa. Kui pahtel või hermeetik on kuivanud, saab paranduskoha üle värvida.

Foto: Shutterstock.com

Põrandapraod

Kui puitpõrandasse tekivad praod, kipuvad inimesed mõnikord mõtlema põranda väljavahetamisele. Tegelikult saab praod kerge vaevaga täita ja põrand on sama tugev ja ilus kui varem. Uuest põrandast palju odavam ja igaühele jõukohane lahendus on olemas isegi siis, kui poes ei leidu täpselt põranda värvi pahtlit. Laudadelt saab õhukese kihi puitu maha lihvida ja tekkinud puru segada PVA-liimiga, tulemuseks on laudade värvi segu, millega saab praod täita samamoodi nagu pahtliga.

Vannitoa värskendamine

Kas valik on vanamoelise ja igava kahhelkividega vannitoa või ilusama, aga väga kalli lahenduse vahel? Tegelikult saab oma kätega ja taskukohase hinnaga ise vannituba elavamaks disainida, kasutades kasvõi muust ehitusest või remondist järele jäänud pahtli- või krohvisegusid, millega saab kujundada erinevaid dekoratiivseid pindu. Vannituba ei pea olema ainult üksluiselt hele: vannitoa pindade värvimiseks sobivad tavalised ehituspoest saadavad niiskuskindlad värvid. Erinevaid pindu ja materjale saab teha vetthülgavaks spetsiaalsete vahade abil, mida saab toonida erinevatesse värvidesse ning mille kasutamise saab igaüks ära õppida.

Foto: Shutterstock.com

Ise tasub remontida, aga mitte ehitada

Suuremate renoveerimis- või ehitustööde jaoks soovitas Friedrichson kaasata vajalike kutsetunnistuste ja sertifikaatidega spetsialistid. „Ise võib muidugi ka käe külge panna ja abiks olla, aga näiteks korteri renoveerimisel põrandatest kuni lagedeni tuleb arvestada mitukümmet faktorit, see on märksa keerulisem protsess, kui võib tundub,” ütles kutseõpetaja.

Samuti kehtib Friedrichsoni sõnul ehitusmaterjalide vastupidavusgarantii ainult juhul, kui neid on kasutatud täpselt vastavalt spetsiifilistele tootjajuhistele. „Kõigi selliste asjadega enda kurssiviimine tähendaks peaaegu juba uue ameti õppimist ja kui seda parasjagu plaanis pole, tasub kasutada meistrite abi,” ütles VOCO ekspert.

Head Uudised GoodNews