1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Head ideed, kuidas anda suvilale värske välimus ilma remondita
Head ideed, kuidas anda suvilale värske välimus ilma remondita

Head ideed, kuidas anda suvilale värske välimus ilma remondita

Ilmade soojenedes veedavad inimesed üha enam aega suvekodudes. Paraku ei ole enamik neist aga mõeldud pikemaks peatumiseks. Need on sageli liiga väikesed ega ole hubase tunde loomiseks piisavalt mugavad ja hästi valgustatud. Isegi õueala funktsionaalsus ei pruugi olla piisav. Sisekujundaja  toob välja kõige olulisemad aspektid, millega suvila uuendamisel arvestada.

Pedro Castro. Foto: IKEA

„Raha säästmiseks võib suvilat uuendada järk-järgult, ühe ala kaupa. Selliselt pole korraga vaja nii paljude asjadega tegeleda. Ruumi võiks esmalt jagada funktsioonide järgi tsoonideks. Nii saad selgema ülevaate, milliseid lahendusi vajad lõõgastumiseks, õues olemiseks, külaliste võõrustamiseks või ka asjade hoiustamiseks,“ soovitab IKEA Eesti sisekujundusosakonna juht Pedro Castro.

Raha säästmiseks võib suvilat uuendada järk-järgult, ühe ala kaupa.

Rohkem valgust elektriku abita

Väikesed aknad ning tumedad põrandad, seinad ja mööbel, mis paljudest suvilatest vastu vaatavad, neelavad tihti ruumist valguse. Sisekujundaja sõnul muudavad sünged toonid väikese ruumi veelgi kitsamaks, olenemata sellest, kuidas mööbel on paigutatud.

Foto: IKEA

Sageli jõuavad sõprade või linnakorterite vanad ja kasutuseta jäänud mööbliesemed suvekodudesse. Tulemuseks võib seejärel olla erinevate stiilide ja värvide segu ning mugavuse ja funktsionaalsuse puudumine. Kiireim viis suvilat lihtsa vaevaga uuendada on asendada tumedad mööbliesemed ja tekstiilid heledamatega. See toob tuppa rohkem valgust ja muudab ruumi visuaalselt suuremaks. Suuremate esemete ja mööbli puhul soovitan kasutada ühevärvilist paletti – valget või beeži – samas kui tekstiilid võivad olla mitmevärvilised, triibulised, lillelised või täpilised,” sõnas Castro.

Kiireim viis suvilat lihtsa vaevaga uuendada on asendada tumedad mööbliesemed ja tekstiilid heledamatega. See toob tuppa rohkem valgust ja muudab ruumi visuaalselt suuremaks.

Õige valgustus muudab ruumi avaramaks ja õdusamaks. Kõige lihtsam viis suvila valgustuse täiustamiseks on asendada kõik vanad pirnid eredamate ja ökonoomsemate LED-pirnidega.

Foto: IKEA

„Mõtle iga ala funktsiooni peale. Kas seal on piisavalt valgust või on vaja rohkem valgusallikaid: põranda-, laualampe või seinavalgusteid? Üks hea lahendus on kasutada põrandalampi, mis pakub nii öelda laevalgustust ja mille saab paigutada diivani- või söögilaua kohale. Nii ongi olemas keskne ja hubane valgustus, ilma et peaks midagi lakke kinnitama. Sellised lahendused saab paika ise, ilma elektriku abita,” ütles Castro.

Paiguta kapid ja riiulid ühte seina 

Väikeses ruumis tuleks korralageduse vältimiseks pinnad puhtana hoida ja igale asjale oma koht leida. Suvila vajab erinevaid hoiulahendusi voodipesu, riiete ja hooajaliste hobiasjade jaoks. Selleks sobivad hästi suletud kapid, sest nii on asjad uste taga peidus ja ruumis valitseb harmoonia. Teine võimalus on ka peita kardinate taha üks ruumikas avatud riiulite kombinatsioon – kardinad lisavad hubasust ja nii ei pea enam ripakil olevaid esemeid nägema.

Väikeses ruumis tuleks korralageduse vältimiseks pinnad puhtana hoida ja igale asjale oma koht leida.

Foto: IKEA

„Mõnikord valivad inimesed väiksemad kapid ja paigutavad need ruumi säästmiseks erinevatesse kohtadesse. Kuid see mõjub sageli vastupidiselt – kappides on liiga vähe ruumi ning asjad pannakse ikkagi põrandale, kummutite peale või mujale. Selle asemel, et toa erinevatesse seinadesse erinevaid kappe paigutada, on parem variant valida välja üks sein ja kogu hoiustamiseks mõeldud mööbel sinna paigutada,” soovitas sisekujundaja. Ta lisas, et ka suvemajades tulevad kasuks erinevad kastid ja korvid, et kõik asjad oleksid sorteeritud ja käepärastes kohtades.

Ruum, mis muutub vastavalt vajadustele

Kui ruumi on vähe, on hea mõte valida mööbel, millel on mitu otstarvet: diivanvoodi, pikendatav söögilaud, kokkupandavad toolid ja ratastega riiul. Viimast saab näiteks kasutada asjade hoiustamiseks ja vajadusel ka abilauana nii sees kui väljas.

Kui ruumi on vähe, on hea mõte valida mööbel, millel on mitu otstarvet: diivanvoodi, pikendatav söögilaud, kokkupandavad toolid ja ratastega riiul.

„Valides pehmet mööblit on oluline, oleks piisavalt ruumi voodipesu hoiustamiseks oleks piisavalt ruumi – näiteks sisseehitatud pesukast, mis aitab säästa ruumi ja aega. Kaaluda võiks ka päevavoodeid, mis on magamiseks väga mugavad ning sobivad ideaalselt ka päeval diivanina kasutamiseks. Suvilasse soovitan valida lihtsasti hooldatavad, näiteks pestava kattega, mööblitükid,” sõnas Castro.

Foto: IKEA

Funktsionaalsed lahendused õue

Soojade ilmade saabudes soovib enamik meist veeta võimalikult palju aega õues. Terrass või hoov on ideaalne koht hommikukohvi joomiseks, päeval päikesevannide nautimiseks ja soojal suveõhtul lõõgastumiseks. „Aiamööbli puhul on kõige olulisem funktsionaalsus. Reguleeritava seljatoega toolid sobivad ideaalselt nii puhkehetkedeks kui ka väljas söögilaua taga söömiseks. Kokkupandavad toolid ja lauad on suvila jaoks ideaalsed, sest need säästavad ruumi, kui neid ei parasjagu ei kasutata,“ sõnas Castro.

Oluline on valida mööbel, mis on loodud õues kasutamiseks ja peab vastu karmidele tingimustele. Isegi suletud rõdul ei talu tavaline siseruumidesse mõeldud mööbel temperatuurimuutusi, otsest päikesevalgust ja niiskust.

Castro sõnul ei ole vaja õueala värskendamiseks osta palju asju. „Vali lihtsalt sobivat värvi padjad diivanitele, toolidele ja pinkidele. Ka õuevaip muudab üldpilti tohutult palju – see liidab ala üheks tervikuks, on lihtsasti puhastatav ja lausa kutsub paljajalu käima. Soojadel suveõhtutel hubase atmosfääri loomiseks lisa ka päikeseenergial töötav valgustus ja erineva suurusega küünlad,“ soovitas sisekujundaja.

Head Uudised GoodNews