1. Avaleht
  2. Maailmas
  3. VIDEO! Väikeses Singapuris, kus ei ole prügimägede jaoks ruumi, nuputati välja, kuidas vabaneda prügist ühe päevaga!
VIDEO! Väikeses Singapuris, kus ei ole prügimägede jaoks ruumi, nuputati välja, kuidas vabaneda prügist ühe päevaga!

VIDEO! Väikeses Singapuris, kus ei ole prügimägede jaoks ruumi, nuputati välja, kuidas vabaneda prügist ühe päevaga!

Inimkond toodab meeletutes kogustes prügi, mille mahamatmine prügilatesse ei ole parim lahendus – tohutu maa on nende all kinni, mürgised ained võivad neist ikkagi sattuda keskkonda ja kogutud jäätmed lagunevad seal igikaua, aastasadu. Näiteks snäkipakil võtab koguni viissada aastat, et ära kaduda. Aga on ka teisi võimalusi jäätmetest vabanemiseks.

Enamikus riikides ladustatakse prügi endiselt prügilatesse, kus jäätmed ootavad sadu aastaid, millal looduslik lagunemistrikk toimib. Kuid Aasias, väikeses Singapuris, kus ei olegi prügimägede jaoks ruumi, nuputati välja, kuidas vabaneda prügist ühe päevaga. Kõigepealt nad koguvad kokku terve riigi prügi ja siis viivad selle suurde põletusjaama, kus lõõmab tuli 24 tundi päevas, 7 päeva nädalas ja 365 päeva aastas. 1000-kraadine leek „sööb“ prügi ära ning genereerib energiat, et tuhandetes kodudes oleks valgus.

Siit tuleb loo kreisi pool: kui tavaliselt saadakse prügi põletades mürgine suits, mis kahjustab keskkonda, siis selles põletusjaamas filtreeritakse suits puhtaks õhuks! 90% prügist kaob vaid mõne tunniga ja ülejäänud 10% jääb alles tuhana. See tuhk, nagu ka algne põlemissuits, on mürgine. Nad võtavad selle tuha ja viivad kaugele inimtekkelisele saarele, kus kallavad selle spetsiaalsesse vette, mis ei puutu kokku ookeani veega. See tuhk jääb vee all igavesti kõigi eest peidetuks. Protsess on nii puhas, et korallid vees püsivad elus, džunglid on endiselt rohelised ja loomad elavad sellel saarel.

Teisisõnu, Singapur kogub prügi, põletab selle, tekitab elektri, filtreerib välja suitsu, peidab tuha vee alla ja paneb prügikotid kaduma ühe päevaga 500 aasta asemel!

Kui iga riik suudaks prügiga tegeleda nii, nagu Singapur, oleks meie maailm palju puhtam! Maailm, kus tühjakssöödud snäkipakk ei eksisteeriks kauem kui üks päev!

Vaata prügi teekonda Singapuris!

Head Uudised GoodNews