1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. HEA TEADA I Ekspert selgitab: kas ja millised kõrvaklapid on kaitstud vihma ja higi eest
HEA TEADA I Ekspert selgitab: kas ja millised kõrvaklapid on kaitstud vihma ja higi eest

HEA TEADA I Ekspert selgitab: kas ja millised kõrvaklapid on kaitstud vihma ja higi eest

Viimasel ajal on Eestis hakanud kohale jõudma esimesed kevadisemad ilmad ja oodata on ilmselt rohkelt pilviseid ja vihmaseid päevi. Väljas sportimise ja liikumise ajal on aina levinum kasutada juhtmevabu kõrvaklappe, millest muusikat või taskuhäälinguid kuulata. Samsung Eesti mobiilidivisjoni juht Antti Aasma selgitab, kas kõrvaklappide vihma käes kandmine on turvaline ja millele peaks selle juures tähelepanu pöörama.

„Üldiselt võib öelda, et õues vihma käes kõrvaklappe kandes ei pea inimesed liialt muretsema, võimalusel tuleks vältida olukorda, kus vesi sajab otse klappide peale. Siiski on mõned asjad, mida tasub kindlasti meeles pidada. Esiteks kõrvaklappide tüüp. Kui kasutada suuri kõrva peale käivaid klappe, on veekahjustuse oht suurem, kuna erinevad avad mikrofoni või helisummutuse tarbeks on klapi väliküljel, kust võib vesi sisse pääseda. Seetõttu sobivad märgadeks oludeks paremini väiksemad kõrvasisesed klapid, mille erinevad sensorid ei ole niivõrd paljastatud,“ selgitas Aasma.

Üldiselt võib öelda, et õues vihma käes kõrvaklappe kandes ei pea inimesed liialt muretsema, võimalusel tuleks vältida olukorda, kus vesi sajab otse klappide peale.

Millised kõrvaklapid on veekindlad?

Aasma sõnul tuleb veekindluse puhul erilist tähelepanu suunata sellele, milline IPX reiting klappidel on. See on sarnane telefonide puhul kasutatava IP reitinguga, mis näitab vee- ja tolmukindlust. Kõige madalam IPX reiting on IPX1, mis tähendab, et seade kannatab ära üksikud veepiisad, kuid kindlasti ei ole tegemist veekindlusega.

„Kui on soov muretseda klapid, mis kannataksid ära korraliku vihmasaju isegi pikema perioodi jooksul, siis tasub vaadata IPX6 ja IPX7 reitinguga klappide poole. Esimene neist kannatab kenasti ära vihmasaju, kuid IPX7 reitinguga klappe nimetatakse juba veekindlaks, kuna klapid võivad olla kuni 30 minutit vee all. IPX7 reitinguga on näiteks Samsungi tänavused Galaxy Buds Pro kõrvaklapid,“ sõnas Aasma.

Siiski tasub Aasma sõnul meeles pidada, et isegi IPX7 reitinguga klapid ei ole mõeldud ujumiseks, pigem annab see lihtsalt kasutajatele meelerahu, et nende klapid jäävad terveks ka siis, kui need jooksu käigus veelompi peaksid kukkuma.

Mürasummutus ja sobivus

Viimaks tasub Aasma sõnul kaaluda tänapäeval juba kõrvaklappe, mis on täielikult juhtmevabad, pakuvad aktiivset mürasummutust ja sobivad mugavalt kõrva. Positiivne on ka see, et enam ei ole tarvis mürasummutuse eest hingehinda maksta, mis oli probleemiks veel mõne aasta eest.

„Täielikult juhtmevabade kõrvaklappide helikvaliteet on samuti teinud viimase mõne aasta jooksul suure sammu edasi. Galaxy Buds Pro klappide vahel ei ole ühtki juhet, kuid sellele vaatamata on mõlema klapi sees kaks kõlarit ja välistes oludes paremaks kasutamiseks on klappide avadesse lisatud spetsiaalne metallvõre, mis ei lase tuulel telefonikõne ajal mikrofoni puhuda. Mõlema klapi otsas on mugavad kummiotsikud, mis hoiavad klapi kindlalt kõrvas ja parandavad ka mürasummutuse kvaliteeti,“ rääkis Aasma.

Head Uudised GoodNews