1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. Ettevõtte loomine käib Eestis minutitega: ekspert tutvustab vajalikke samme
Ettevõtte loomine käib Eestis minutitega: ekspert tutvustab vajalikke samme

Ettevõtte loomine käib Eestis minutitega: ekspert tutvustab vajalikke samme

Ettevõtlusega alustamine jääb sageli nii teadmatuse kui ka erinevate hirmude taha, mistõttu lükatakse oma äriidee elluviimist pidevalt edasi. Luminori Eesti eraisikute panganduse juht Kaspar Kork seevastu julgustab ärksa ideega inimesi ettevõtlusega alustama, kuna Eestis on ettevõtte loomine vaid minutite küsimus ning seda ei peaks kartma.

Iga kuu registreerib Äriregistris ligi 2000 uut juriidilist isikut, kellel võib vaja minna palju uusi teenuseid alates pangandus- ja sideteenustest kuni lõunapakkumisteni välja. “Kui igal teisel soomlasel on oma saun, siis võib öelda, et pea igal teisel eestlasel on seevastu oma ettevõte. Eestis on ettevõtlust soodustav keskkond ja tõenäoliselt on noortel juba ülikoolis vähemalt paar sõpra, kes ettevõtlusega tegelevad,“ ütles Kork.

Kui igal teisel soomlasel on oma saun, siis võib öelda, et pea igal teisel eestlasel on seevastu oma ettevõte.

Kuivõrd hea äriidee elluviimiseks on tarvis kõigepealt luua ettevõte, on see Eestis väga lihtsaks tehtud: nimelt saab ettevõtte luua Äriregistri ettevõtjaportaalis ning enamasti läheb selleks vaid paar minutit. Eksperdi sõnul on ettevõtte registreerimine kõige lihtsam osa ettevõtjaks saamise teekonnal.

Foto: Freepik

Kui firma on loodud, tuleks järgmisena teha ettevõttele pangakonto, et oleks võimalik esitada ja tasuda arveid ning maksta palka. Kork märkis, et pangakonto tegemisest algab ka ettevõtte finantsajalugu ning mida pikem ajalugu, seda lihtsam ja kiirem on tulevikus vajadusel laenu saada. Lisaks tasub alustaval ettevõtjal uurida ja taotleda vastavalt oma profiilile ka erinevaid ettevõtlustoetuseid näiteks Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuselt, KredExilt või kohalikelt omavalitsustelt.

Lisaks tasub alustaval ettevõtjal uurida ja taotleda vastavalt oma profiilile ka erinevaid ettevõtlustoetuseid näiteks Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuselt, KredExilt või kohalikelt omavalitsustelt.

Ta märkis, et Eestis on noorte ettevõtjate näol palju edulugusid ja eeskujusid juba ees, mis annab praegustele tegijatele rohkem julgust ettevõtlusega alustada. Ühtlasi on varasemad edulood tekitanud uutele tulijatele ka rahastuse vaatest soodsa olukorra. „Alustavatele ettevõtetele on raha kaasamine väga oluline. Tänu meie edulugudele on ka välisinvestorite jaoks Eesti väga huvitav piirkond, kuhu jätkuvalt raha panustatakse,“ ütles Luminori Eesti eraisikute panganduse juht.

Foto: Freepik

Kork nentis, et panga jutule minemiseks ei ole vaja ilmtingimata suure kliendipagasiga aastaid toiminud ettevõtte omanik olla. Kui vähegi toimiv äriidee ja potentsiaalsed või ka juba mõned reaalsed kliendid on olemas, innustab ekspert seda realiseerima.

„Kindlasti tasub tulla panga nõustamisele, et ühiselt alustava või veel üsna noore ettevõtte vajadused üle vaadata ja parimad lahendused leida. Laenu ja investorite kaasamise võimalusi leiab hea idee korral alati. Lisaks on Eestis palju tarka tööjõudu ja head kogemust, mida väärt ettevõtmise korral õnnestub kindlasti ka oma tegemistesse kaasata,“ julgustas Kork.

Head Uudised GoodNews