1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Esimesse klassi mineja ABC: näpunäiteid uueks kooliaastaks
Esimesse klassi mineja ABC: näpunäiteid uueks kooliaastaks

Esimesse klassi mineja ABC: näpunäiteid uueks kooliaastaks

Koolitee alustamine on põnev hetk iga esimese klassi lapse elus. Lisaks lugema ja kirjutama õppimisele tutvuvad lapsed oma esimeste koolisõpradega ja õpivad toime tulema uues keskkonnas.

“Kuna inflatsioonisurve püsib, on 1. septembriks valmistuvate Pepco klientide jaoks madalad hinnad eriti olulised. Selleks, et nende ootusi täita, pakume koolitarvete komplekti vähem kui 13 euro eest. Samuti teame kui oluline on ostumugavus – meie kliendid eelistavad osta kõik vajaliku ühest kohast. Seetõttu pakume laia valikut laste riideid ja koolitarbeid. Püüame rahuldada klientide kõiki vajadusi,” sõnab Pepco Grupi kommertsdirektor Agnieszka Jaworska. Tema sõnul tuleks esimesse klassi minejale hoolikalt valida kõik vajaminevad koolitarbed, et kooliga kohanemine ja õppimine sujuks meeldivamalt. Siin on kuus olulist näpunäidet, mis aitavad uueks kooliaastaks valmistuda.

Veendu, et sul on olemas kohustuslike koolitarvete nimekiri

Hästi ettevalmistatud esimesse klassi mineja komplekt peaks sisaldama kõiki vajalikke tarbeid ning lisaks motiveerima last õppima ja tegelema igapäevaste kohustustega. Ettevalmistusega tasub alustada varakult ning vajaminevate tarvikute valimisse kaasata ka laps.
Koolitarbed peaksid ilmselgelt sisaldama kirjutusvahendeid.

Pinalis peaksid oma koha leidma järgnevad vahendid:

  • Pastapliiats (kustutuskummiga variant sobib esimese klassi lapsele eriti hästi)
  • Vähemalt kaks teritatud pliiatsit
  • Kustutuskumm
  • Teritaja
  • Turvalised ümarate otstega käärid
  • Joonestuskomplekt (lühike joonlaud ja kolmnurkjoonlaud)
  • Ära unusta vihikuid (joonelised, ruudulised ja tühjad). Koolilapsel läheb tarvis viltpliiatseid, vihikutele kattepabereid, A4 ja A5 kirjaplokke, guašš- ja vesivärve, pintsleid, suuremaid ja väiksemaid joonistuspabereid, märkmepabereid, plastiliini, salvrätikuid, koolipäevikut ning lisaks hulganisti muid õppevahendeid
Foto: Freepik

Jälgi õpetaja juhiseid

Koolitarvete hankimine ja ettevalmistamine võib paljudele vanematele olla paras katsumus, eriti kui lapsed alles alustavad kooliteed. Esimese klassi õpilase koolitarvete nimekiri võib olla pikem, kui vanemate laste puhul, sest vahendid, mis peavad kestma pikaajalisemalt, tuleb osta esmakordselt.

Esimese klassi õpilase koolitarvete nimekiri võib olla pikem, kui vanemate laste puhul, sest vahendid, mis peavad kestma pikaajalisemalt, tuleb osta esmakordselt.

Hea on tugineda kooli poolt avaldatud detailsele nimekirjale, kus kõik vajalik on välja toodud. Kahtluse korral ära pelga õpetajalt nõu küsida – tema oskab kindlasti öelda, mis on hädavajalik ja millest võib loobuda, et vältida tarbetuid kulutusi.

Vali vastupidav seljakott

Kui kõik vahendid on ostetud, on õige hetk valida kogu komplekti kõige olulisem element – seljakott või ranits. Eelkõige peaks see olema ruumikas, funktsionaalne ja kerge – et mitte koormata selgroogu liiga palju – ning varustatud mitme taskuga.

Seljakott või ranits peaks olema polsterdatud, laiade ja reguleeritavate rihmadega, mis on valmistatud vastupidavast kulumiskindlast kangast. Samuti peaksid seljakotil olema helkurid, mis muudavad lapse koolitee ohutumaks (eriti sügisel ja talvel), tugev põhi (mis hoiab ära kulumise) ning suured, ruumikad sektsioonid ja hõlpsasti kasutatavad tõmblukud.

Seljakott või ranits peaks olema polsterdatud, laiade ja reguleeritavate rihmadega, mis on valmistatud vastupidavast kulumiskindlast kangast.

Lisaks seljakotile peaks tarvikute nimekirjas olema ka spetsiaalne kingakott vahetusjalanõude jaoks, mida saab iseseisvalt kasutada muude vajalike esemete kandmiseks jalutuskäigul või rattaretkel.

Uuenda kooliriiete garderoobi

Enne kooliaasta algust on hea üle vaadata lapse garderoob, et veenduda, kas tal on piisavalt mugavaid T-särke, dressipükse, retuuse, pükse, toppe, seelikuid ja soliidne valge särk, mida läheb tarvis kõiksugu kooliüritustel.

Foto: Freepik

Esimesse klassi mineja riiete ostmisel eelista mugavaid kvaliteetsest puuvillast riideid. Dressid, musliinsärgid ja muud pehmetest kangastest rõivad teevad lapse elu mugavaks nii ainetundides kui vahetunnis. Loominguliste mustrite ja trükistega rõivad on samuti on hea valik. Lapsed armastavad populaarsete multikategelastega kujundusi ja pealegi võivad need suurendada laste enesekindlust uues keskkonnas.

Liikumisvabadus kehalise kasvatuse tundides on samuti oluline. Tavapärane kehalise kasvatuse riietus võiks koosneda valgest T-särgist ja mustadest või tumesinistest lühikestest pükstest. Samuti on hea soetada dressipüksid või retuusid, et lapsel oleks valiku- ja vahetamisvõimalus. Ära unusta spordijalatseid, eelistatavalt kummist libisemiskindla tallaga, et kaitsta last libisemise ja vigastuste eest.
Koolides, kus toimuvad ujumistunnid, on lisaks vaja ujumistrikood või -pükse, veespordijalatseid, rätikut, ujumismütsi ja prille.

Osta toidukarpe

Esimese klassi aktiivne koolipäev nõuab palju energiat, mistõttu peaks tervislikust toitumisest hooliv lapsevanem tagama oma lapsele kvaliteetse ja toitva hommikusöögi. Kaalu spetsiaalsete toidukarpide soetamist, ideaalis sisemiste sektsioonidega, kuhu mahub puuvilju, köögivilju, võileibu ja muid lapse lemmiksuupisteid. Toidukarbid sobivad suurepäraselt nii igapäevasteks toidukordadeks kui ka nädalavahetuse väljasõitudele kaasavõtmiseks, kuna on kerged, käepärased ja hõlpsasti puhastatavad.Kasuks võib tulla ka korduvkasutatav toidukott, veepudel või termos ning söögiriistad.

Hoia oma lapse tuba korras

Esimeses klassis käija õppetöö sujub lihtsamalt, kui tema tuba on hästi organiseeritud. Sobiv laud ja funktsionaalselt sisustatud ruum muudab nii koolitöö kui ka vaba aja veetmise mõnusamaks. Hästi sisustatud ruum aitab lapsel hoida koolitarbed õiges kohas ja mugavalt käepärast. Niimoodi on laps rohkem motiveeritud ning tema fookus püsib paremini vajalikel ülesannetel.

Esimeses klassis käija õppetöö sujub lihtsamalt, kui tema tuba on hästi organiseeritud.

Õppimine muutub toredamaks, kui ümberringi on ilusad esemed – lapsed armastavad enim kaunistusi, millel on nende lemmikmultikate tegelased või värvilised pildid.

Head Uudised GoodNews