1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Ekspert annab nõu: Täiuslik vannituba saab alguse nutikatest detailidest
Ekspert annab nõu: Täiuslik vannituba saab alguse nutikatest detailidest

Ekspert annab nõu: Täiuslik vannituba saab alguse nutikatest detailidest

Vannituba on igas kodus üks tähtsamaid ruume, kuhu terve pere sagedasti satub ning seetõttu peavad pesuruumi lahendused olema läbimõeldud ja kasutajasõbralikud. Kinnisvaraarendaja Liveni loovjuht Alina Kester annab nõu, millega tuleks täiusliku vannitoa kavandamisel kindlasti arvestada.

Alina Kester

„Täiusliku vannitoa loomine algab ruumi võtmeosade, nagu pesemisala, valamu ja tualeti planeerimisest ning siinkohal on otsuste-valikute tegemisel kõige tähtsam mõelda selgeks, kes hakkab ruumi kasutama ning millised on tema vajadused, harjumused ja elustiil. Kuna kord juba valmis ehitatud vannitoa puhul on nii vee-, kanalisatsiooni- kui elektriühendusi väga keeruline muuta, siis tuleks ruumi kavandades mõelda ka tulevikule ehk eneselt küsida, millised ootused vannitoale võivad perel olla aastate möödudes,“ rääkis Liven AS-i loovjuht Alina Kester.

Täiusliku vannitoa loomine algab ruumi võtmeosade, nagu pesemisala, valamu ja tualeti planeerimisest ning siinkohal on otsuste-valikute tegemisel kõige tähtsam mõelda selgeks, kes hakkab ruumi kasutama ning millised on tema vajadused, harjumused ja elustiil.

Kallis, kas sa tuleksid minuga hambaid pesema?

„Esimene ja kõige suurem küsimus on kindlasti selles, kas valida vann, dušš või mõlemad. Kui näiteks väikelastega pere väärtustab sageli vanni olemasolu, siis täiskasvanud elanike või ka teismeliste puhul see enam nii oluline ei ole. Sageli ongi parimaks lahenduseks paigaldada ruumi nii vann kui dušš, kuid väiksemas linnakodus ei ole see paraku alati võimalik,“ selgitas Alina Kester.

Foto: Liven AS

Järgmine oluline valik on Alina Kesteri sõnul see, kas vannitoas peaks olema üks või kaks valamut ning see sõltub suuresti juba pereliikmete harjumustest ja privaatsusevajadusest.

„Mõne paari jaoks on hommikuti külg külje kõrval hammaste pesemine romantiline, teistele jälle ebamugav või koguni vastuvõetamatu mõte. Tihti sõltub valik ka sellest, kas kahe valamu eelistest peetakse tähtsamaks ühe valamuga kaasnevat suuremat tasapinda, kus vannitoatarbeid hoida. Mõelda võiks ka selle peale, kas ehk pigem soovitakse valamu tasapind asjadest võimalikult tühi hoida, sel juhul on abi sahtlitega valamukapist või peeglitagusest kapist,“ soovitas Alina Kester.

Mõelda võiks ka selle peale, kas ehk pigem soovitakse valamu tasapind asjadest võimalikult tühi hoida, sel juhul on abi sahtlitega valamukapist või peeglitagusest kapist.

Kui suured otsused tehtud, soovitab Alina Kester järgmisena läbi mõelda elektriühenduste ja pistikupesade vajaduse, sest peale plaatimistöid on nende nihutamine juba samahästi kui võimatu.

Suur peegel lisab vannitoale avarust

„Soovitan kujutleda end vannituba kasutamas, mõtle näiteks läbi, kummas käes hoiad fööni ja kas pistikupesa paikneb sel juhul ikka peeglist õigel pool. Kaalu, millised sulle olulised seadmed vajavad laadimisvõimalust ning kas selleks piisab tavalisest pistikupesast või oleks mugavam, kui pistikul oleks näiteks ka USB-C pesa. Kindlasti tasub mõelda ka peegli valgustamise peale ja otsustada, kas peegli valguse võiks ühendada ruumi üldlülitiga või lahendada eraldi kohtlülitiga,“ selgitas Alina Kester.

Foto: Liven AS

Idee: Miks mitte lisada pistikupesa kappi? Nii saad laadida hambaharja, pardlit või muid vahendeid nii, et need ei ole nähtaval.

„Hästi paigutatud ja valgustatud peegel annab vannitoa üldmuljele palju juurde, peegel teeb ruumi avaramaks ja seega tasub eriti väikeste pesuruumide puhul kaaluda võimalikult suure peegli kasutamist. Peegli valgustamise puhul tuleks aga taas mõelda, milleks peeglit kõige rohkem vaja läheb ning kindlasti arvestada ka kasutajate pikkusega. Kui vannitoa peegel on oluline meikimisel või habeme ajamisel, on vajalik näole ja mitte näiteks seinale langev valgus,“ selgitas Alina Kester.

Hästi paigutatud ja valgustatud peegel annab vannitoa üldmuljele palju juurde, peegel teeb ruumi avaramaks ja seega tasub eriti väikeste pesuruumide puhul kaaluda võimalikult suure peegli kasutamist.

„Valgusega peegli puhul tulebki varakult kontrollida, et peegli jaoks oleks planeeritud vajalik kaablivaru. Samuti tuleb läbi mõelda, kas peegli valgus on lahendatav eraldi lülitiga või tuleb valida peegel, millel on oma lüliti olemas ja mis võimaldab valgust vahetada. Paljudel peeglitel on lisaks valgusele ka sisse-ehitatud udueemaldus, mis on mugav lahendus, sest siis ei jää peegel uduseks, kui ruum on niiske,“ lisas Alina Kester.

Alina Kester toob esile sellegi, et ka elektriline rätikukuivati vajab pistikupesa või kaasaegsemate disainkuivatite puhul eraldi kaablivaru, mis peab konkreetsesse asukohta juba varakult planeeritud olema.

Kellelegi ei meeldi märjad sokid

Vanni või duši, valamu ja tualeti paigutamisel ruumis soovitab Alina Kester meeles pidada üht lihtsat tõde – kellelegi ei meeldi märjad sokid.

„Kui keegi on enne sind duši all käinud, on hambaid pesema minnes üsna ebameeldiv kogemata märga loiku astuda ja sokid märjaks teha. Vannitoa planeerimisel nimetatakse seda märjaks alaks, ehk kohaks, mis saab märjaks iga kord pärast duši või vanni kasutamist, sest pesemas käinud inimene astub sinna olles veel lõpuni kuivamata. Märgi sokke on aga pesuruumi õigesti planeerides võimalik vältida, nipp seisneb selles, et „märg ala“ tuleks planeerida uksest, valamust ja wc-potist võimalikult kaugele,“ selgitas Alina Kester.

Foto: Liven AS

Liveni loovjuht Alina Kester soovitab vannitoa planeerimisel uurida ka ehk veidi vähem levinud ja uudsemaid võimalusi, mis mujal maailmas populaarsust koguvad.

„Külastades vahemereriike näeme vannitubades tihti bideed ning Jaapanis on jällegi levinud omamoodi tualettpotid, millel on pesu- ja kuivatusfunktsioon. Üha enam leiavad sellised lahendused ka Eestis kasutamist, kuid kellele mõte meeldib, tasub meeles pidada, et Jaapani pott vajab elektriühendust ning bidee vajab WC-potiga sarnast ruumi ja veeühendust,“ märkis Alina Kester.

Alina Kester sõnul on kas bideedušš või Jaapani pott väiksemate ruumide puhul mõistlik valik, sest neis on ühendatud mitu funktsiooni ja nii pole tarvis lisaelementidele eraldi ruumi kulutada.

Alina Kesteri kogemus näitab, et Eestis järjest populaarsemaks muutunud ka mitme pesuruumiga kodud ja uute arenduste puhul peetakse seda eelistust juba varakult silmas.

„Liveni kodude planeerimisel oleme juba arvesse võtnud, et kõigis meie vähemalt neljatoalistes kodudes oleks võimalus kahe pesuruumi rajamiseks. Näen, et see on ka koduostjate ootus ja mõistagi tuleme vastu, sest kahe vannitoa olemasolu võib pereelu palju sujuvamaks muuta ja palju stressi ära hoida,“ lisas Alina Kester.

Head Uudised GoodNews