1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. Eksperdid selgitavad: millega peab lapsevanem arvestama lapsele esimese nutitelefoni soetamisel
Eksperdid selgitavad: millega peab lapsevanem arvestama lapsele esimese nutitelefoni soetamisel

Eksperdid selgitavad: millega peab lapsevanem arvestama lapsele esimese nutitelefoni soetamisel

Lasteaia- ja koolilõpetamiste aeg on käes ning tihti on see üks neist verstapostidest, mil kingitakse lapsele tema päris esimene telefon või nutiseade. Telia pani kokku mõned soovitused, millega tasub lapsele esimest (nuti)telefoni soetades arvestada.

Telia kauba ja finantseerimise osakonna tootejuhi Jüri Raudsepa sõnul tasub lapsele esimest telefoni valides silmas pidada just konkreetse seadme sobivust lapsele, mitte niivõrd vanemale.

Järgnevalt mõned soovitused Jüri Raudsepa poolt telefoni valikul.

Suurus

Lapsele esimest telefoni valides arvesta kindlasti selle suurusega, et lapsel oleks seadet mugav kasutada. Väga suure ekraaniga telefon on lapse väikese käe jaoks liiga suur, seda on keeruline kasutada ning samuti suurendab see ohtu, et telefon ei püsi käes, kukub maha ja saab kahjustada.

Lapsele esimest telefoni valides arvesta kindlasti selle suurusega, et lapsel oleks seadet mugav kasutada.

Hind

Lapse esimene nutiseade võib jääda madalamasse hinnaklassi. Harvad pole juhtumid, kui lapse esimene nutiseade esimest aastat üle ei elagi, kuna need kipuvad kas maha kukkuma, kaduma või kahjustada saama. Seepärast pole alati põhjust osta esimeseks telefoniks kõrgema hinnaklassi seadet.

Lapse esimene nutiseade võib jääda madalamasse hinnaklassi.

Taaskasutus

Lapsele esimest nutitelefoni valides tutvu kindlasti ka uuskasutatud telefoni valikuga. Uuskasutatud telefoni valik on pidevalt suurenemas ning sealt võib leida lapsele väga hea uueväärse telefoni tunduvalt soodsama hinnaga kui uued telefonid. Lisaks on paljudes peredes tavapärane, et lapse esimene telefon on mõne pereliikme endine telefon.

Uuskasutatud telefoni valik on pidevalt suurenemas ning sealt võib leida lapsele väga hea uueväärse telefoni tunduvalt soodsama hinnaga kui uued telefonid.

Ümbrised

Soovitatav on lapse esimesele nutiseadmele muretseda koheselt ka kaaned või ümbris ja ekraanikaitseklaas. See väike lisainvesteering võib end juba lühikese ajaga ära tasuda, kuna kaitseb telefoni nii kriimustamiste kui kukkumiste eest.

See väike lisainvesteering võib end juba lühikese ajaga ära tasuda, kuna kaitseb telefoni nii kriimustamiste kui kukkumiste eest.

Kindlustus

Kui soetad lapsele esimese nutiseadme, kaalu ka seadmekindlustuse võtmist. See on suurepärane lahendus kõikvõimalike kahjujuhtumite vastu, mis seadmega võivad ette tulla, alustades füüsilistest kahjustustest ning lõpetades seadme kaotamisega.

See on suurepärane lahendus kõikvõimalike kahjujuhtumite vastu, mis seadmega võivad ette tulla.

Maikuus kandis Telia üle ka spetsiaalset veebiseminari lapsevanematele teemal „Kui laps saab endale oma nutiseadme“.

Seminaril arutlesid lapsevanem ja haridustehnoloog Elyna Heinmäe ning lapsevanem ja õpetaja Heily Epro-Volmer selle üle, millele tähelepanu pöörata, et isikliku nutiseadme kasutamine oleks lapsele turvaline ja lapsevanemal süda oleks rahul.

Kuna nutiseadme kasutamisel on erinevaid põhjuseid, siis esimese asjana soovitavad Elyna ja Heily terve perekonnaga läbi mõelda, millised on pere kokkulepped seadmete kasutamisel. Laste puhul võiks ka mõelda, et kui on võimalus nutiseadme kasutusele võttu edasi lükata, siis võiks seda ka teha.

Kuna nutiseadme kasutamisel on erinevaid põhjuseid, siis esimese asjana soovitavad Elyna ja Heily terve perekonnaga läbi mõelda, millised on pere kokkulepped seadmete kasutamisel.

“Kui laps saab nutiseadme, siis küsi iseendalt, miks sa annad talle selle. Kas sul on vaja teda kätte saada või on lapsel lihtsalt igav – saa aru, miks on lapsel nutiseadet vaja üldse kasutada,” märkis Heily. Elyna lisas, et oluline on ka see, kas lapsevanemana ollakse kõrval ja päriselt on aega jälgida, mida laps seadmes teeb ning kui kaua seal aega veedab.

Kui laps saab nutiseadme, siis küsi iseendalt, miks sa annad talle selle. Kas sul on vaja teda kätte saada või on lapsel lihtsalt igav.

Sestap on ekspertide sõnul nutitelefoni ja -kella kasutamisel suur roll kokkulepetel ning usaldusel. Lapsed saavad aru, et seadme kaudu on vanematel võimalik neid jälgida. Küsimus ongi, kas seda tehakse turvalisuse või hoopis jälgimise eesmärgil.

Lapse suurimaks eeskujuks on tema vanemad

Lisaks eelnevale tasub meeles pidada, et lapsevanem ise on kõige suurem eeskuju ning vanemate meelelahutuse tarbimine mõjutab otseselt laste tarbimist. Lapsed näevad ja kuulevad seda, mida vanemad on otsustanud tarbida. Seega on lapsevanemal väga suur otsustusõigus ning võimalus suunata, mida laps näeb.

Lisaks eelnevale tasub meeles pidada, et lapsevanem ise on kõige suurem eeskuju ning vanemate meelelahutuse tarbimine mõjutab otseselt laste tarbimist.

Arvestades, kui palju on veebiavarustes sisu, millele nutiseadme abil ligi saab, peame paraku arvestama ka võimalusega, et laps satub sisu peale, mis pole talle eakohane või sobiv. Sel puhul on ekspertidel nõuanne olla mõistev ning saada aru, et kõige eest ei peagi võibolla alati kaitsma. Olulisem on rääkida ja selgitada, sest tegu on päris maailmaga, millest ei saa samuti võõranduda.

Olulisem on rääkida ja selgitada, sest tegu on päris maailmaga, millest ei saa samuti võõranduda.

Kuidas aga ohjata nutiseadme kasutamist? Selleks soovitavad eksperdid teha perekonnasiseseid kokkuleppeid, millest peavad kinni mõlemapoolselt nii lapsevanemad kui ka lapsed.

Näiteks soovitavad Elyna ja Heily teha perekonnas nutivabu reedeid või laupäevi. Eesmärk peaks alati olema, et laps ei jääks oma igapäevaste kohustustega hätta. Seega võiks kokkulepe olla, et lapsel on vastutus oma asjad ära teha. Kui nutiseadme kasutus seda segab, tuleb kokkuleppeid vastavalt muuta.

Samuti saab kasutada nutiseadmetele mõeldud ajapiirangu võimalusi või rakendusi, et muuta seadmekasutamine turvalisemaks ja ajaliselt mõistlikuks. Peamine on, et rakenduste kasutamine ja piirangute seadmine on lapsega läbi räägitud ja kokku lepitud ning mõlemad osapooled teavad, miks on reeglite tegemine vajalik. Usaldus on lapse nutiseadme kasutamisel kõige alus.

Head Uudised GoodNews