1. Avaleht
  2. Kingiidee
  3. Eksperdi nipid: kuidas tähistada jõule loodussõbralikumalt
Eksperdi nipid: kuidas tähistada jõule loodussõbralikumalt

Eksperdi nipid: kuidas tähistada jõule loodussõbralikumalt

Eesti ühed kõige populaarsemad jõulutraditsioonid on üksteisele kingituste tegemine (seda teeb 68% elanikest), jõulukuuse kaunistamine (47%) ja erilise pühadeeine nautimine (39%). Kuidas hoida neid traditsioone elus loodussõbralikult?

Lähene jõulupuule loominguliselt

Neile, kes jätkusuutlikkuse, ruumipuuduse või muudel põhjustel ei taha või ei saa traditsioonilist jõulukuuske tuppa tuua, soovitab sisekujundaja paari omapärast lahendust. „Jõulupuu võib olla kodus täiesti teistsugusel kujul ja siiski pühademeeleolu luua. Sa võid kogu pere kampa võtta ja teha jõulupuu asjadest, mis sul juba kodus olemas on: raamatutest, dekoratsioonidest või LED-rippvanikust, mille saab kuusekujuliselt seina külge kinnitada. Need lahendused on loodussõbralikud ning loomade või väikeste lastega kodudes ka ohutumad,“ ütles IKEA sisekujundusosakonna juht Darius Rimkus.

Niiviisi ei pea pärast jõule kuuseoksi koristama. Olemas on ka ilusad ja korduskasutatavad alternatiivsed jõulupuud, näiteks riidest jõulupuu, mida saab ükskõik mis viisil kaunistada. IKEA püüab igal aastal luua veelgi jätkusuutlikumaid lahendusi jõulupuudele. Näiteks sel aastal toodetakse osa IKEA kunstkuusepuudest suhkruroo plastikust ehk taastuvast materjalist, mis on tavalise plastiga võrreldes loodussõbralikum.

Rimkus lisas, et kui metsast toodud oksad ära kaunistada, võivad ka neist stiilsed jõulupuud saada. Teine võimalus on anda jõulupuu roll mõnele rohelisele toataimele. Näiteks palmipuu kaunistamine viib mõtetes ühtlasi ka troopilistesse maadesse, kus inimesed just nii jõule vastu võtavad.

Kingitusse pakitud kingitus

Enamik tahab pühade ajal oma lähedasi vähemalt ühe väikese kingiga rõõmustada. IKEA sisekujundaja sõnul saab seda teha jätkusuutlikul viisil, kui praktiliselt mõelda. Näiteks üks loov, praktiline ja loodushoidlik lahendus on pakkida kingitused kingituse sisse.

„Kingituste pakkimiseks on hea kasutada tekstiilist tooteid, nagu rätik, laudlina, padjapüür, sall või puuvillast kott. Kui kingitus näiteks linasest kotti pakkida, on võimalik selles hiljem taimseid teid hoida. Sarnaselt saab kasutada purke ja karpe. Täida need kommide, vürtside või kodus küpsetatud küpsistega – kingitus on valmis ja pakendist on köögis kasu,“ lausus Darius Rimkus.

Kaunistada võib neid selliste looduslike elementidega nagu männikäbid, väikesed oksad, kaneelikoored ja kuivatatud sidruni- või apelsiniviilud. IKEA uuringute põhjal soovib 40% eestlastest kingitusi, mis on käsitsi valmistatud. Lastele soovitab ta valida kingid, mis tekitavad uudishimu ja aitavad maailma avastada.

Pane ülejäägid karpidesse

Paljude maitsvate roogadega kaetud pidulaud on üks viis, kuidas oma lähedaste vastu hoolt üles näidata. Aga selleks, et vältida toidu raisku minemist, tuleb esmalt toodete kogus hoolikalt läbi mõelda. Eriti sel aastal, kui enamik tähistab jõule väiksemas ringis kui tavaliselt. Rimkus tuletab meelde, et toitude ülejääke ei tohiks liiga kaua toatemperatuuril hoida, sest nii lähevad need halvaks. Seega tuleks need kohe pärast einestamist eraldi toidukarpidega külmkappi panna.

„Kaanega karpide abil saab toitu kauem värskena hoida. Samal ajal aitavad läbipaistvad klaasanumad jääke mitte külmikusse unustada, sest neid on selgelt näha. Sellised jõulutoidu jääkidega karbid võib kohe järgmisel päeval loodusesse pikale jalutuskäigule kaasa võtta, et seal midagi hamba alla pista,“ soovitas IKEA sisekujundaja.

Head Uudised GoodNews